EK voetbal

Uefa-verbod op regenboogreclame in Rusland en Azerbeidzjan, regenboogvlag supporters afgepakt

Beveiligers grijpen in als Deense supporters met een regenboogvlag zwaaien in het stadion van Bakoe. Beeld AFP
Beveiligers grijpen in als Deense supporters met een regenboogvlag zwaaien in het stadion van Bakoe.Beeld AFP

De sponsors van het EK mochten in Rusland en Azerbeidzjan hun reclames niet in regenboogkleuren brengen van de Uefa. Een Deense regenboogvlag werd afgepakt in het stadion van Bakoe.

Bij Tsjechië-Denemarken in Rome was zaterdagavond de reclame van Volkswagen op de ledboarding langs het veld weer in regenboogkleuren te zien, zoals dat ook vrijdag bij België-Italië in München het geval was. In de andere twee wedstrijden in de achtste finale, in Bakoe en Sint-Petersburg, was deze steunbetuiging voor de lhbt+gemeenschap echter niet te zien. Reden: de Uefa had een verbod uitgevaardigd voor de sponsors voor de wedstrijden in Rusland en Azerbeidzjan.

Volkswagen liet in een verklaring weten dat te betreuren en had de actie voor ‘diversiteit’ graag ook in die landen voort willen zetten. Voor het bevorderen van ‘respect en gelijke rechten’ is het volgens de Duitse autoproducent belangrijk om ‘openlijk en consequent te blijven demonstreren’. “Vanwege zorgen van de Uefa met betrekking tot het wettelijk kader op de locaties in Rusland en Azerbeidzjan, heeft de bond ons laten weten dat het niet mogelijk was om regenboogkleurige reclame te gebruiken op de reclameborden in St. Petersburg en Bakoe. We betreuren deze ontwikkeling.”

Andere hoofdsponsors van het EK die eerder tijdens het toernooi hun reclames in regenboogkleuren hadden omgetoverd, besloten daar afgelopen week mee te stoppen. ‘Pridemaand’ juni is voorbij. De Uefa liet in reactie op Volkswagen weten: ‘Uefa vraagt van zijn sponsors dat ze ervoor zorgen dat hun reclames voldoen aan de lokale wetgeving en we begrijpen dat dit niet het geval is in Bakoe en Sint-Petersburg’.

Consternatie op de tribune

Twee supporters van Denemarken kregen in het stadion van Bakoe voor de wedstrijd tegen Tsjechië bezoek van veiligheidsmedewerkers. De twee hadden een regenboogvlag omhooggehouden. Ze moesten die van de beveiliging opbergen, wat tot enige consternatie op de tribune met Deense supporters leidde.

Een Deense man maakt een statement voor homorechten op de tribune in Bakoe, nog voor hij door veiligheidsmedewerkers wordt gesommeerd de vlag op te bergen.  Beeld AP
Een Deense man maakt een statement voor homorechten op de tribune in Bakoe, nog voor hij door veiligheidsmedewerkers wordt gesommeerd de vlag op te bergen.Beeld AP

In Azerbeidzjan werd in 2000 weliswaar officieel het verbod op relaties tussen gelijke geslachten opgeheven, maar openlijk uitkomen voor homo- en biseksualiteit is moeilijk. Human Rights Watch meldde in 2017 dat lhbti+’ers in het land slachtoffer waren van politiegeweld, arrestaties en martelingen. In Rusland, waar de Uefa de reclames van Volkswagen dus ook verbood, is het klimaat onder president Poetin de laatste tien jaar ook homovijandiger geworden. In 2013 werd een wet ingevoerd tegen het stimuleren van ‘homoseksueel gedrag onder minderjarigen’, inclusief boetes voor scholen.

Een soortgelijke wet werd recent in Hongarije aangenomen. Dat leidde tot veel internationale protesten, ook tijdens en rond het EK voetbal. Op het verbod van de Uefa om het stadion in München in regenboogkleuren te verlichten werd verontwaardigd gereageerd. Voor de achtste finales stond de Uefa toe dat sponsors als Volkswagen, Booking.com, TikTok, Heineken en Just Eat Takeaway/Thuisbezorgd hun reclames aanpasten in regenboogkleuren, ook tijdens Nederland-Tsjechië in Boedapest.

De Uefa zegt ondanks de verboden voor de regenboogvlag in Rusland en Azerbeidzjan ‘de strijd tegen alle soorten discriminatie te blijven benadrukken door middel van de “Equal Game”-campagne in alle stadions in alle resterende wedstrijden’, aldus een verklaring.

Lees ook:
De regenboogvlag plaatst de sport tegenover de politiek

In de kleuren van het Europees Kampioenschap voetbal zit toch nog een klein beetje oranje: het oranje van de regenboogvlag. Maar wie bepaalt nu waar en wanneer die te zien mag zijn?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden