Grensoverschrijdend gedrag

Twee tennissers doen aangifte wegens seksueel misbruik door coach

null Beeld ANP / EPA
Beeld ANP / EPA

Bij tennisbond KNLTB is met ontzetting gereageerd op het bericht van de NOS dat een ‘prominente tennistrainer’ is aangehouden vanwege grensoverschrijdend gedrag.

Fred Buddenberg

Twee spelers uit het profcircuit hebben aangifte gedaan tegen hun coach wegens seksueel misbruik. “We zijn geschrokken van dit bericht en keuren elke vorm van grensoverschrijdend gedrag af”, schrijft de tennisbond op de website. “We zijn door de politie op de hoogte gebracht van de aanhouding en het onderzoek naar een trainer.”

De directeur van tennisclub Arnolduspark in Hoofddorp is flink aangeslagen na de aanhouding van de tennistrainer. Het gaat om een 46-jarige oud-profspeler. De bond zegt de ontwikkelingen op de voet te volgen en de getroffen spelers te ondersteunen. Waar nodig en mogelijk zal de KNLTB verdere stappen nemen. “Wij verlenen medewerking aan het onderzoek van politie en justitie. Hierin werken we samen met NOC-NSF. Ook is melding gedaan bij het Instituut voor de Sportrechtspraak (ISR).”

De tennistrainer wordt verdacht van een ‘zedenfeit’, waarover het Openbaar Ministerie verder niets wil zeggen. De club werd, in het kader van het onderzoek, vier weken geleden met het nieuws geconfronteerd. De tennistrainer is verhoord en hij werd kort vastgehouden, maar inmiddels is hij vrij in afwachting van het onderzoek.

“Je hebt hier geen draaiboek voor klaarliggen, maar we zijn direct tot actie overgegaan”, zei de directeur van tennisclub Arnolduspark, die niet bij naam genoemd wil worden. “We hebben de samenwerking met de betreffende tennisschool van de verdachte direct beëindigd en we hebben alle leden en ouders van leden gebeld om ze bij te praten.”

‘Ernstige zaak voor alle betrokkenen’

Op de website van de NOS laat KNLTB-directeur Jacco Eltingh weten geschokt en bezorgd te zijn. “Het is belangrijk dat er goed onderzoek wordt gedaan en dat beide verhalen worden gehoord. Dit is een zeer ernstige zaak voor alle betrokkenen.” Vorige week kwam een aantal tennistrainers bijeen op het Nationaal Tennis Centrum in Amstelveen om over de situatie te praten. Eltingh: “Binnen de tenniswereld was al enige bekendheid over de kwestie en daarover was rumoer ontstaan”.

Eerder werd de Nederlandse sportwereld al opgeschrikt door grensoverschrijdend gedrag in het turnen, triatlon, roeien, hockey en de affaire rond Marc Overmars, de oud-technisch directeur van Ajax.

Lees ook:

Marc Overmars valt in één klap van zijn voetstuk door grensoverschrijdend gedrag

De plots vertrokken Marc Overmars werd bejubeld als speler en technisch directeur van Ajax. ‘Ik schaam me kapot.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden