ColumnHenk Hoijtink

Twee gemankeerde trainers aan één tafel

Marco van Basten en Mark van Bommel zouden met elkaar aan de praattafel van ‘Rondo’ bij Ziggo zitten, en ik ging kijken. Waarom? Dat vroeg ik me na de uitzending wel af – om niet te zeggen dat ik mezelf enigszins bestraffend toesprak. Ik had toch kunnen weten dat ik naar niets zou gaan zitten te kijken?

Als voetbalvolger ga je kijken als die twee aan één ­tafel zitten. Niet om te horen wat ze zeggen – wat kan daar nog voor nieuws in zitten? De lichaamstaal, dat was het enige waarvoor ik ging kijken. Maar om te zeggen dat ik er benieuwd naar was, nee: ook de lichaamstaal kon je vooraf wel uittekenen – daarvoor hoefde je niet in de zielkunde te hebben doorgeleerd.

Ze zaten tegenover elkaar, met de illusie van confrontatie zo geënsceneerd natuurlijk door de regie. Maar met of tegen elkaar spreken, nee, dat deden ze niet of nauwelijks. Als Van Bommel de ruimte kreeg om te zeggen hoe het in zijn ogen was gegaan bij PSV, waar hij als beginnende trainer werd ontslagen, en elke keer daarna als hij wat langer aan het woord mocht zijn, staarde Van Basten – onmiddellijk gevangen uiteraard door de camera – naar iets luchtledigs ergens op het plafond van de studio. Ja, zo kan hij zich in zichzelf terugtrekken, als hij het niet interessant vindt óf (in dit geval) als hij het niet nodig vindt om zich ermee te bemoeien – de ­lichaamstaal, als gezegd, die je kon uittekenen.

Klein bier

Heel kort, zo nodig nog voor de duidelijkheid: Van Basten en Van Bommel liggen elkaar niet. Ze botsten bij Oranje. Daarom gaan wij voetbalvolgers kijken, worden we (slim, door ­Ziggo) ook opgeroepen om te kijken, als ze aan één tafel zitten. Maar het is natuurlijk klein bier: mensen kunnen elkaar niet liggen, en als de een (Van Basten) in te strakke lijnen kan denken en de ander (Van Bommel) snel wantrouwig en verongelijkt kan zijn, hoef je niet in de zielkunde te hebben doorgeleerd om te begrijpen waarom ze elkaar niet liggen.

Van Basten, bondscoach, had Van Bommel vijftien jaar geleden nogal ostentatief vlak na rust gewisseld. Van Bommel bedankte later voor Oranje. Van Basten zei aan de Rondo-tafel dat hij ‘te bot, te snel’ was geweest. Dat kan hij zijn, ja, te bot en te snel. Het was weinig ­betekenisvol – niet dat hij het niet meende, maar om te zeggen dat hij het in de afgelopen vijftien jaar als een last met zich heeft meegedragen, nee. Van Bommel zei dat je het niet met elke trainer goed kunt vinden en dat het met Van Basten ‘gewoon niet goed was’. Ja, dat wisten we al vijftien jaar, en dat begrijpen we.

De ‘geboren trainer’

Het is al zo lang geleden, en om nou te zeggen dat dit onze voetbalgeschiedenis heeft getekend, dat met Van Bommel op het EK 2008, het toernooi zonder hem, veel meer zou zijn bereikt – nee.

Ik liet ze praten over de wissel, ik keek slechts. Ik zag twee gemankeerde trainers – twee, ja – en het verschil tussen hen. Van Basten, ontspannen tegenwoordig aan de praattafels, heeft geaccepteerd dat hij geen goede trainer was – en hij begrijpt voor zichzelf het waarom.

Hij heette ook nooit een geboren trainer te zijn, Van Bommel juist wel. Ruud Gullit, ook bij Rondo aan tafel, zei dat Van Bommel een grote trainer kan worden, dat – ik vat het even samen – PSV niet professioneel genoeg was voor deze oud-topvoetballer, die zoveel meer van de wereld heeft gezien. Dat is inderdaad zo’n beetje waarom hij in de beeldvorming een geboren trainer zou zijn.

Ik betwijfel dat al langer. Wantrouwen en veron­gelijktheid zitten hem in de weg, en het gebrek aan iets waarmee wantrouwen en verongelijktheid zich moeilijk verhouden: zelfspot – hét verschil aan deze tafel.

Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. Lees ze hier terug

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden