WK Turnen

Turnmannen druipen af in Stuttgart: geen finale, geen Spelen

Epke Zonderland toont zijn teleurstelling na afloop van de mislukte kwalificatie. Beeld ANP
Epke Zonderland toont zijn teleurstelling na afloop van de mislukte kwalificatie.Beeld ANP

Nederland zal volgend jaar niet met een mannenturnploeg present zijn op de Olympische Spelen van Tokio. In tegenstelling tot de vrouwen slaagde de formatie van bondscoach Bram van Bokhoven er op de WK in Stuttgart niet in om tijdens de kwalificaties bij de beste twaalf landen te eindigden. Drie jaar geleden waren de mannen wel van de partij op de Spelen van Rio.

ANP/Redactie

Nederland startte vanavond in de laatste subdivisie en wist dus voor welke opgave het stond. Om zeker te zijn van een plaats in de toptwaalf moest er in ieder geval hoger gescoord worden dan de 245.663 van vorig jaar op de mondiale titelstrijd in Doha. Met dat puntentotaal werd destijds beslag gelegd op de zevende plaats, waardoor Nederland voor het eerst mocht meedoen aan de WK-landenfinale met de beste acht landen.

In Stuttgart lagen de scores echter veel hoger dan een jaar geleden in Doha. En er was nog een verschil met de mondiale titelstrijd in Qatar. Nederland was destijds ingedeeld in een vroege subdivisie, kon dus meer vrijuit turnen omdat er nog geen scores van concurrenten bekend waren. Nu werd er toch met een schuin oog gekeken naar de prestaties van de andere toplanden, en die logen er niet om.

In de matig bezette Hanns-Martin-Schleyer-Halle was het uitgerekend gastland Duitsland waarop Nederland zich moest richten. De Duitsers hadden zondag een score van 246,508 neergezet. Op de eerste drie toestellen, vloer, voltige en ringen, liep Nederland al een lichte achterstand op, die tot serieuze proporties groeide na sprong. Bart Deurloo en Casimir Schmidt, de twee ervaren allrounders in het team, kwamen beiden bij de landing ten val.

Epke Zonderland (niet) aan de rekstok tijdens het WK Turnen. Beeld BSR Agency
Epke Zonderland (niet) aan de rekstok tijdens het WK Turnen.Beeld BSR Agency

Zonderland kan de averij niet repareren

Daarna waren in het Nederlandse kamp alle ogen gericht op Epke Zonderland, de drievoudig wereldkampioen op rek die niet op 100 procent naar de mondiale titelstrijd was afgereisd. De hoop dat de 33-jarige Fries de opgelopen averij ten opzichte van Duitsland kon repareren, was niet op realiteit gestoeld. Daarvoor miste Zonderland de juiste vorm en was het gat met de oosterburen te groot.

Op brug kwam Zonderland tot een respectabele score van 14,333. Later kon hij zijn, wellicht laatste, WK nog enige kleur geven door een puike oefening op zijn favoriete toestel rek. Hij wist dat hij minimaal 14,366 moest scoren om toegang te krijgen tot de toestelfinale van komende zondag. Vooraf had hij zijn kansen op het bereiken van de rekfinale al niet te hoog ingeschat. Zo miste hij bijvoorbeeld de energie om zijn beide vluchtelementen uit te voeren.

De enthousiaste speaker kondigde de rekoefening van Zonderland vol bravoure aan. Maar de bange voorgevoelens van de olympisch kampioen van 2012 werden snel bevestigd. Zijn oefening mislukte volledig en dezelfde speaker kon daarna, even enthousiast, roepen dat Duitsland zich als twaalfde land had gekwalificeerd voor de Spelen van 2012 in Tokio.

Er is nog een alternatieve route voor Epke Zonderland en Bart Deurloo

“Dit soort fouten maak je als je niet in vorm bent”, zei Zonderand. Hij eindigde met zijn score van 11.766 als 165ste. Dat betekent dat hij zijn vorig jaar in Doha op rek veroverde wereldtitel in Stuttgart niet kan verdedigen. Hij heeft nog een alternatieve route om een individueel ticket te bemachtigen voor zijn laatste olympische optreden. Hij staat er goed voor in de strijd om de wereldbeker. Van de reeds vier geturnde wereldbekerwedstrijden won hij er twee.

Ook Deurloo, bij de WK van 2017 in Montreal nog winnaar van het brons op de rekstok, slaagde er met zijn score van 13,766 niet in zich te plaatsen voor de toestelfinale. Toch kleefde er voor de Rotterdammer nog wel een lichtpuntje aan de zo desastreus verlopen avond. Hij behoorde bij de twaalf meerkampers die zich via een ingewikkelde procedure - en veel rekenwerk - toch voor de Spelen plaatste.

Het was een pleister op de wonde op een WK, dat komend weekeinde wordt afgesloten zonder Nederlanders in de strijd om de individuele wereldtitels. Ook bij de vrouwen haalde niemand de finale, maar die gaan volgend jaar wel met z’n allen naar Tokio.

Waar de Nederlandse vrouwen zaterdag met een gelukzalig gevoel de hal verlieten, dropen de mannen met de staart tussen de benen af. Al het geld van de ploeg was gezet op plaatsing voor Tokio en die missie ging hopeloos de mist in. Met een totaal van 240.327 eindigde Nederland als negentiende, ver verwijderd van het doel, een plaats bij de beste twaalf.

Lees ook:

Teamgeest helpt de turnsters aan een ticket voor Tokio

Wat de mannen niet lukte, deden de Nederlandse turnsters wel: het collectieve startbewijs voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio bemachtigen. Op de WK in Stuttgart ging niet alles goed, maar heiligde het doel alle middelen. ‘Ze stonden er voor elkaar’.

In al die jaren had Epke Zonderland nooit een mentale dip

Hij is als enige van zijn generatie nog actief, maar voor zijn dertiende WK voelt Epke Zonderland dat het einde van zijn loopbaan ook voor hem nabij is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden