Turnen

Turner Bart Deurloo gaat de strijd aan met Epke Zonderland: ‘Dit voelt als mijn kans’

Bart Deurloo aan de ringen, tijdens de kwalificatieronde op het WK in Stuttgart, in oktober 2019.  Beeld EPA
Bart Deurloo aan de ringen, tijdens de kwalificatieronde op het WK in Stuttgart, in oktober 2019.Beeld EPA

Turner Bart Deurloo specialiseert zich richting Tokio op het onderdeel rekstok. Hij gaat op de Spelen de strijd aan met Epke Zonderland.

John Graat

Op Twitter plaatst hij regelmatig filmpjes van spectaculaire trainingsoefeningen op het hoogrek. Soms met vier vluchtelementen vlekkeloos achter elkaar. Nog nooit vertoond op een groot toernooi, maar je neemt er te veel risico mee als je goud wilt winnen.

Bart Deurloo (29) zal volgend jaar op de Spelen in Tokio wel gaan voor de ‘triple’ Cassina-Kolman-Kovacs. Hetzelfde winnende recept als dat van Epke Zonderland in Londen, alleen in een andere volgorde. Ook dat is daarna nooit meer gezien. Om aan de maximale vijf vluchtelementen te komen, volgen nog de Yamawaki, en de Kovacs met ‘gestrekte benen’, om te eindigen met een dubbelsalto dubbele schroef. “Vier vluchtelementen achter elkaar levert je sowieso goud op, mits je de rest van de oefening geen grote fouten maakt. Maar dat is leuk voor in training. Drie is ook genoeg risico.”

Ook Deurloo moest de afgelopen tijd improviseren. Toen de topsportcentra gesloten waren, kon de Ridderkerker terecht in de opslagloods van zijn broer. “Hij werkt met licht en geluid, en had ook niets te doen. Dus hebben we daar een gym gebouwd. Kon hij zijn apparatuur uitproberen en ik trainen.” Sinds vorige week mag Deurloo weer zijn zwaaien maken in Zwijndrecht, bij zijn club O&O. “Mijn trainer en ik kunnen op gezette tijden met de rekstok aan de gang. We kunnen ons prima aan de protocollen houden. Op deze manier kan ik wel een jaar door trainen.”

De beste meerkamper van Nederland

Na de verplaatsing van de Spelen naar de zomer van 2021 staat daar nu alweer zijn vizier op. Op het laatste WK, vorig jaar oktober in Stuttgart, wist Nederland zich als team niet te plaatsen voor Tokio. Individueel kwalificeerde hij, de beste meerkamper van Nederland, zich met een 41ste plaats ternauwernood.

Dat was ver beneden zijn stand, maar daardoor hoeft Deurloo geen vervelende keuze meer te maken. De turner had al langer het plan om zich richting Spelen te focussen op het vliegtoestel, maar had zich bij plaatsing van het team moeten schikken in het collectieve belang en toch de rondgang langs de zes toestellen moeten maken. Iets wat hij in Rio ook deed en toen vijftiende werd. Het zou zijn kansen op een toestelmedaille troubleren.

“Ik was er in mijn hoofd al langer mee bezig. Ik was zeker voor mezelf opgekomen, maar denk dat dat vrij kansloos was geweest”, lacht hij. “Ik ben een teamplayer. Altijd geweest.”

De focus ligt bij de rekstok

Deurloo won in 2017 brons op het WK met amper drie maanden voorbereidingstijd. Hij denkt het Epke Zonderland straks moeilijk te kunnen maken. Al in 2013 deed hij de oefening van de Fries na. In Montreal verkoos hij een medaille boven het stunten met vier vluchtelementen achter elkaar. In 2016 miste Deurloo de olympische finale op een haar na; hij werd tiende in de kwalificatie.

In Tokio moet het beter én moeilijker. Zijn oefening kent een moeilijkheidsgraad van 6.8 (D-score), opgeteld bij een stabiele uitvoeringsscore van net boven de acht (E-score), komt ook het ‘wereldrecord’ en de gouden EK-score van Zonderland met 15.266 in zicht. En dus ook olympisch goud. Zijn volledige focus ligt nu bij de rekstok. En dat bevalt Deurloo goed. “Het is veel minder belastend. En ik merk dat ik sneller progressie boek. Dit voelt echt als mijn kans.”

De finale halen in het Olympic Gymnastic Centre blijft de moeilijkste opgave. Vaak wordt op safe geturnd met minder risico, om dan in de finale de moeilijkheidsgraad op te hogen. Deurloo weet nog niet welke keuze hij gaat maken. “Als je afwijkt van de oefening die je altijd turnt, kun je ook te veel energie over hebben aan het einde. Dan kun je bij de afsprong op je kont belanden. Routine is heel belangrijk. Maar aan de hand van de eerdere resultaten kan ik in de oefening zelf nog besluiten om iets wel of niet te doen.”

Lees ook:

Boek over turncommentator Hans van Zetten is een eerbetoon aan de turnsport, en aan zichzelf

Trouw-columniste Marijn de Vries is mede-auteur van een boek over Hans van Zetten. Een persoonlijk relaas over haar ontmoetingen met de markante turncommentator.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden