Joy Goedkoop wordt geknuffeld door coach Vincent Wevers na een geslaagde kwalificatie op het WK turnen 2010 in Ahoy Rotterdam. Op de achtergrond rechts Sanne Wevers. De leiding van gymnastiekunie KNGU gaat deze week in gesprek met turntrainers Vincent Wevers en Gerben Wiersma. Dat gebeurt naar aanleiding van het verhaal van oud-turnster Joy Goedkoop. Zij vertelde tijdens haar loopbaan onder meer te zijn geschopt en geslagen door Wevers.

Mishandeling turnsters

Turncoach Wevers ontkent gebruik van fysiek geweld

Joy Goedkoop wordt geknuffeld door coach Vincent Wevers na een geslaagde kwalificatie op het WK turnen 2010 in Ahoy Rotterdam. Op de achtergrond rechts Sanne Wevers. De leiding van gymnastiekunie KNGU gaat deze week in gesprek met turntrainers Vincent Wevers en Gerben Wiersma. Dat gebeurt naar aanleiding van het verhaal van oud-turnster Joy Goedkoop. Zij vertelde tijdens haar loopbaan onder meer te zijn geschopt en geslagen door Wevers. Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Turncoach Vincent Wevers heeft naar eigen zeggen nooit fysiek geweld gebruikt tegen turnsters. 

Dat zegt Wevers in een interview bij de NOS, waarin hij voor het eerst ingaat op de beschuldigingen van onder anderen Joy Goedkoop. De oud-turnster, die als kind onder Wevers trainde in Oldenzaal, vertelde vorige week geschopt en geslagen te zijn door de man die in 2016 op het Sportgala werd uitgeroepen tot Coach van het Jaar.

“In mijn hele turncarrière, en die duurt al een tijdje, heb ik nog nooit een turnster geslagen of geschopt”, zegt de vader van olympisch kampioene Sanne Wevers. “Ik heb geen fysiek geweld gebruikt. Dat was een aantijging die heel hard aankwam.”

Interview Gerrit Beltman

De zaak kwam aan het rollen door een interview van turntrainer Gerrit Beltman, die vorige week in een interview met het Noordhollands Dagblad vertelde dat hij in het verleden jonge turnsters tijdens trainingen mishandelde en vernederde. Al snel volgden tal van getuigenissen en onthullingen van turnsters, die vertelden mishandeld en vernederd te zijn tijdens hun carrière. 

Daarbij vielen de namen van onder anderen bondscoach Gerben Wiersma en coach Vincent Wevers. Het was voor de leiding van gymnastiekunie KNGU aanleiding om het topsportprogramma voor het vrouwenturnen voorlopig stil te leggen, in afwachting van de resultaten van een onderzoek.

Spartaanse cultuur

Wevers zegt wel spijt te hebben van zijn aanpak in zijn beginperiode als trainer. “Ik heb me aangesloten bij de cultuur die er toentertijd was. Een van de cultuurbepalers was de trainer waar we het over hebben”, aldus Wevers, die de naam van Beltman niet wilde uitspreken. 

“De cultuur was hard, Spartaans. De turnsters hadden weinig inspraak. Als ik daar met de kennis van nu op terugkijk, zou ik dat nooit meer zo doen. Ik ben een heel gepassioneerde trainer, die bereid is om elk talent maximaal te ontwikkelen. Ik zal nooit de zaal ingaan met verkeerde intenties. Dat wil niet zeggen dat wat we toen deden goed was. Het was een andere tijd, een foute tijd.”

De weegschaal

Wevers heeft ook spijt van de nadruk die vroeger werd gelegd op het gewicht van de turnsters. “Van één ding heb ik heel erg spijt en dat is de weegschaal. Er was een cultuur dat je voor en na de training ging wegen. Niet echt met een foute bedoeling, maar ook om te monitoren hoe de curve in gewicht en lengte was om te kijken hoe belastbaar je was. Ik weet achteraf dat de turnsters dat op een totaal andere manier hebben ervaren en daar tot op de dag van vandaag last van hebben. Dat vind ik heel erg. Daar heb ik oprecht heel veel spijt van.”

Lees ook:

Voormalig turntrainer Kelly Koets: ‘Er is in het turnen een giftige mix ontstaan’

Kelly Koets werkte samen met trainer Gerrit Beltman, die mishandeling erkende, en met Vincent Wevers, die ervan wordt beschuldigd. ‘Dit interview is niet chic, wel noodzakelijk.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden