Turnen

Turncoach Vincent Wevers vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag

Vincent Wevers coacht hier zijn dochter Lieke Wevers. Beeld ANP
Vincent Wevers coacht hier zijn dochter Lieke Wevers.Beeld ANP

Vincent Wevers voegt zich in de groeiende rij met vrijgesproken turntrainers. Betekent dit vonnis het failliet van de tuchtrechtspraak in misbruikzaken? De slachtoffers voelen zich in ieder geval in de steek gelaten, door de turnbond en het systeem.

Esther Scholten

Vincent Wevers, de bekendste turntrainer van Nederland, is vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag. Meerdere collega’s gingen hem al voor. Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) heeft maandag het langverwachte oordeel gepubliceerd, waarvan de symboliek veel verder reikt dan dit individuele geval.

Wevers was bondstrainer in de zomer van 2020, toen tientallen oud-turnsters verhaalden van de dagelijkse terreur in de Nederlandse gymnastiekzalen. Juist deze juridische uitspraak zal hard aankomen bij de slachtoffers. Enerzijds vanwege Wevers’ aanzien en zijn opstelling in de voorbije periode. Anderzijds vanwege de argumentatie in het vonnis.

Kritiek op de procesgang

De tuchtcommissie uit forse kritiek op de procesgang. Zo zijn de gespreksverslagen met de beschuldigingen van onvoldoende kwaliteit: te weinig concreet en onderbouwd. Het ISR kreeg eerder al veel kritiek op het eigen functioneren. Daarbij laakt de commissie de opstelling van sportbond KNGU, die de zaak namens de melders aanspande: “Ook weegt mee dat de KNGU de aanpak van beklaagde aanvankelijk ondersteunde maar vervolgens de aangifte tegen hem heeft ondersteund”.

Eerder bleek al dat de topturnsters, ook de minderjarigen, jarenlang aan hun lot werden overgelaten in de blinde jacht op sportief succes. Kritische rapporten over de spartaanse handelwijze van trainers verdwenen bijvoorbeeld in een la op het bondsbureau. Nu voelen de slachtoffers zich opnieuw in de steek gelaten, door de KNGU en het systeem.

“De tuchtcommissie is van oordeel dat onvoldoende is komen vast te staan dat beklaagde zich schuldig heeft gemaakt aan het in de aangifte genoemde tuchtrechtelijk verwijtbaar gedrag en zal hem daarvan dan ook vrijspreken.”

Zo voegt Wevers zich in de almaar langer wordende rij met vrijgesproken trainers, al is er nog hoger beroep mogelijk. Hij groeide tijdens de turncrisis uit tot het gezicht van alles wat er mis is in die sport. Dat kwam mede door zijn palmares. Hij is immers de man van het goud. Met een verwijzing naar de misstanden vroeg oud-pupil Petra Witjes zich niet voor niets af: “Is dit de prijs voor die ene gouden medaille?” Wevers begeleidde zijn dochter Sanne tijdens de Spelen van Rio in 2016 naar olympische roem. Zelf werd hij dat jaar verkozen tot beste coach van Nederland.

Weinig mededogen

Wevers toonde de afgelopen twee jaar weinig mededogen, laat staan berouw. Mentale hardheid is volgens hem belangrijk en hij schreeuwde soms omdat de trainingshal zo groot was. Fysieke mishandeling zou nooit hebben plaatsgevonden. Alleen wat betreft het wegen in de zaal van pupillen is er zelfkritiek, schrijft het ISR.

Waar andere beschuldigde trainers gehoor gaven aan de oproep van de gymnastiekunie om een stap opzij te zetten, hangende de onderzoeken, wilde Wevers koste wat kost zijn plek in de technische staf behouden. Hij vocht tot aan de rechter om een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio.

Betekent dit vonnis het failliet van de tuchtrechtspraak in misbruikzaken? Dat is lastig te zeggen, omdat een bevestigend antwoord de aanname inhoudt dat Wevers schuldig was – en dat is iets waar alleen een rechter over kan oordelen. Feit is wel dat een grootschalig wetenschappelijk onderzoek van een doorgeschoten prestatiecultuur sprak en de slachtoffers gelijk gaf in hun schets van een cultuur waarin zij als jonge meisjes misbruikt werden. Dat staat in ieder geval in schril contrast met de zoveelste vrijspraak.

Lees ook:

Turnen onder het vergrootglas: hoe ziek is de sport?
Sporten is gezond. Maar turnen ook? Die vraag dringt zich op na de ontelbare misstanden in gymzalen die wereldwijd zijn gemeld. Is turnen extra kwetsbaar voor wanpraktijken?

Het topturnen moet anders, en coach Aimee Boorman weet hoe: ‘Het moet niet om medailles gaan.’

De Amerikaanse turncoach Aimee Boorman gaat voorop in de strijd voor een gezonde manier van turnen. Op de WK, die maandag beginnen, begeleidt ze de Nederlandse vrouwen. Haar eigen sportverleden drijft haar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden