Misstanden topturnen

Turncoach Gerrit Beltman: Ik mishandelde en vernederde jonge turnsters om medailles te winnen

Verona van de Leur na de medailleuitreiking van het Europees Kampioenschap turnen in Griekenland in 2002.Beeld ANP

De Nederlandse topturncoach Gerrit Beltman erkent in een interview met het Noordhollands Dagblad jonge turnsters tijdens trainingen te hebben mishandeld en vernederd.

Beltman (64) werkte onder meer met Renske Endel, de vicewereldkampioene van 2001, en werd al eerder beschuldigd van ontoelaatbare trainingsmethoden. “Het gedrag wat ik vertoonde, is op geen enkele wijze goed te praten. Ik wilde per se winnen, ten koste van álles, stelde mij spijkerhard op.” De coach geeft aan zich diep te schamen. “Hoewel ik nooit bewust de intentie heb gehad om te slaan, schelden, kwetsen of te kleineren, gebeurde het wél. Ik sloeg daarin door, dacht dat het de enige manier was om een topsportmentaliteit te kweken. Ik verwijt mezelf dat ik ben tekortgeschoten.”

Volgens Beltman was hij niet de enige coach die turnsters verkeerd behandelde. “Er waren, en zijn, meer coaches die zich hetzelfde hebben gedragen. Ik stond naast hen in de zaal, zag dat zij hetzelfde deden waarvan ik nu doordrongen ben geraakt: psychische en fysieke geseling. Een van hen is bijvoorbeeld nog altijd betrokken bij het huidige olympische traject. Diegene heeft zich niet hoeven te verantwoorden. Binnen de bond is men op de hoogte, maar er is geen actie op ondernomen", aldus de coach.

Geen straf

Manon Crijns, plaatsvervangend directeur van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), gaf in het Radio 1 Journaal een reactie op de bekentenis van Beltman. “Helaas herkennen we de verhalen. De afgelopen jaren zijn er al verschillende publicaties verschenen.” Ook bevestigt Crijns dat er de afgelopen jaren meldingen bij de bond zijn binnengekomen over coaches door het hele land.

Volgens de plaatsvervangend directeur kan de KNGU zelf geen straf toekennen aan een coach en proberen ze met name “het grotere plaatje” aan te pakken. De bond heeft daarom aangekondigd een onafhankelijk onderzoek te gaan uitvoeren. “Dit kan en mag nooit meer gebeuren.”

Eerder interviewden we hoogleraar Marjan Olfers over misbruik in de sport en de vraag waarom het taboe op praten over misbruik in de sport maar langzaam verdwijnt, en waarom het zo veel voorkomt. ‘In sommige sporten, zoals turnen en judo, is fysiek contact tussen trainer en pupil onvermijdelijk. Daardoor is de grens voor oefenmeesters met verkeerde bedoelingen vager dan normaal.’

Lees ook:

Britse oud-turnsters verklaren: We werden geslagen, uitgehongerd of opgesloten

De beerput van het internationale turnen gaat nog wat verder open. Na verklaringen van turnsters stelt nu ook de Britse bond een onderzoek in.

Directeur turnbond: ‘Onze sport moet door een pedagogische wasstraat’

Een nieuwe documentaire zorgt voor nieuwe verhalen over misstanden in het topturnen. KNGU-directeur Marieke van der Plas werkt aan cultuurverandering in haar sport, ook internationaal. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden