Turnen

Turnbondscoach Wiersma trekt zijn conclusies en stapt op

Bondscoach Gerben Wiersma. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Bondscoach Gerben Wiersma.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Vier maanden voor de Olympische Spelen van Tokio is de bondscoach van de Nederlandse turnsters opgestapt. Gerben Wiersma houdt het na acht jaar voor gezien, mede door de diepe crisis waarin de sport verkeert.

Esther Scholten

“Er is in de afgelopen periode veel gebeurd binnen het turnen. Ik ben me er terdege van bewust dat onze mooie sport onder een vergrootglas ligt. Ook ikzelf ben daarin onderwerp van gesprek”, zei Wiersma op een persconferentie. “Hierdoor heb ik mijn aandacht minder kunnen richten op het primaire proces. Dat is vanzelfsprekend ook een factor in mijn afweging geweest.”

Deze zomer spraken tientallen oud-turnsters zich uit over misstanden in de sport. Dat heeft inmiddels geleid tot 224 contacten met het Centrum Veilige Sport Nederland en de vertrouwenscontactpersoon van de gymnastiekunie. Die contacten betroffen 157 beschuldigden over een periode van 35 jaar, in breedte- en topsport. Daarvan zijn 68 meldingen rond grensoverschrijdend gedrag doorgezet naar het Instituut Sportrechtspraak (ISR).

Wiersma zelf werd eind juli door de KNGU korte tijd geschorst, samen met bondstrainer Vincent Wevers. Ook loopt er naar hem een onderzoek bij het ISR. Ergens voor de Kerstvakantie bekropen hem voor het eerst twijfels over zijn professionele toekomst. “Als geen ander weet ik wat er nodig is voor deze functie. De overtuiging, het enthousiasme, de toewijding en de energie die ik als bondscoach van anderen vraag, eis ik ook van mezelf. Nu ik constateer dat ik niet meer voor de volle honderd procent kan leveren, om welke reden dan ook, doe ik niet alleen hen tekort, maar ook de sport en natuurlijk mezelf.”

Aansprekende successen

Wiersma is de derde coach van Team NL die vertrekt, zij het dat hij die beslissing zelf heeft genomen. Begin december verbrak de KNGU de samenwerking met Patrick Kiens en Frank Louter, omdat zij onvoldoende wilden meegaan in de cultuurverandering die de bond voor ogen heeft. Van de oorspronkelijke trainersstaf rond de olympische selectie zijn nu alleen Wevers, Wolther Kooistra en Nico Zijp over. De bondscoach van de mannen, Bram van Bokhoven, neem tot en met Tokio de taken van Wiersma waar.

De vertrekkende bondscoach benadrukt dat hij trots is op de lichting sporters die de afgelopen acht jaar ‘aansprekende successen heeft behaald’. “Inmiddels maakt Nederland structureel deel uit van de top acht van het mondiale turnen.”

Of de turnsters die status kunnen waarmaken op de komende Zomerspelen, is de vraag. Feit is dat hun voorbereiding allerminst ongestoord is geweest, door alle commotie en door corona. Er is al in geen maanden een wedstrijd geweest. Voor eind april staat de eerste internationale krachtmeting sinds de zomer gepland: de EK in Basel. Donderdag werd ook bekend dat uitgerekend dan de presentatie wordt verwacht van het grootschalige onderzoek naar de turnsport in Nederland.

Lees ook:

Simone Biles’ coach doet het anders: ‘Hoeveel kampioenen hebben we verloren door te hard te pushen?’

De succescoach achter Simone Biles, Aimee Boorman, is in Nederland om te praten over de cultuuromslag in het turnen. ‘In onze sport is er te lang nadruk gelegd op gehoorzaamheid.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden