Opspraak

Tuchtcommissie spreekt turncoach Wiersma vrij

Bondscoach Gerben Wiersma Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Bondscoach Gerben WiersmaBeeld Hollandse Hoogte / ANP

Turncoach Gerben Wiersma is door de tuchtcommissie van het Instituut Sportrechtspraak (ISR) vrijgesproken van beschuldigingen van overtreding van het Algemeen tuchtreglement 2020.

Toen afgelopen zomer tientallen oud-turnsters de moed opbrachten om misstanden te melden die zij in vele gymzalen hadden ervaren, barstte een van de grootste beerputten uit de nationale sportgeschiedenis open. Slachtoffers eisten erkenning en gerechtigheid. Na maandenlang wachten heeft het Instituut Sportrechtspraak (ISR) nu een eerste uitspraak bekendgemaakt. De onlangs opgestapte bondscoach van de vrouwen, Gerben Wiersma, heeft zich volgens de Tuchtcommissie van het ISR niet schuldig gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. Officieel heet het dat hij is vrijgesproken van beschuldigingen van overtreding van het Algemeen tuchtreglement 2020.

Turnbond KNGU laat in een reactie weten ‘dat de uitkomst voor de melders mogelijk niet in verhouding staat tot het ervaren leed’ en ‘dat de uitspraak niets afdoet aan de noodzakelijke cultuurverandering in de gymsport’.

Het ISR regelt het tuchtrecht namens zeventig sportbonden, waaronder de KNGU. Op de afhandeling van de meldingen in het turnschandaal klonk veel kritiek. Zowel de slachtoffers als raadsmannen plaatsten eerder vraagtekens bij de onafhankelijkheid en deskundigheid van de instelling. “Het instituut lijkt te verzuipen in de regels, codes en formaliteiten. De menselijke maat is zoek”, verklaarde juridisch adviseur Leo ten Brink eind januari in deze krant.

25 trainers onder de loep

In het turnschandaal zijn volgens de laatste cijfers 157 mensen beschuldigd, werkzaam in breedte- en topsport over een periode van 35 jaar. De KNGU en het Centrum Veilige Sport Nederland hebben sinds afgelopen juli 68 ‘contacten’, zoals zij het noemen, doorgezet naar het ISR. Ongeveer 25 trainers zouden onderwerp zijn van onderzoek.

Wiersma is tevreden met de vrijspraak, staat in het persbericht van de KNGU. “Het raakt me dat er turnsters zijn die in het verleden negatieve ervaringen hebben opgedaan in hun carrière en kennelijk deels bij mij. Daarom wil ik op geen enkele wijze voorbijgaan aan hun gevoelens. Dat staat voor mij los van de voor mij positieve uitkomst in deze procedure.”

Parallel aan de individuele tuchtonderzoeken loopt er een grootschalig wetenschappelijk onderzoek naar de hele gymsport. De uitkomsten daarvan worden volgende week verwacht.

25 Degenen die de melding hebben gedaan, net als de aanklager en de beklaagde, kunnen beroep aantekenen tegen de uitspraak van de Tuchtcommissie bij de Commissie van Beroep, ook onderdeel van het ISR.

Lees ook:

Deugt het Instituut Sportrechtspraak wel?

‘Het voelt als de slager die zijn eigen vlees keurt’

Turnbondscoach Wiersma trekt zijn conclusies en stapt op

Gerben Wiersma houdt het na acht jaar voor gezien, mede door de diepe crisis waarin de sport verkeert

De Kamer buigt zich over misstanden in het turnen

‘Is dit de prijs voor die ene gouden medaille?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden