InterviewTitelverdediger

Trinko Keen (51) houdt de tafeltennisjeugd een spiegel voor. ‘Topsport is een manier van leven’

Oud-prof en voormalig olympiër Trinko Keen verdedigt op 51-jarige leeftijd zijn nationale titel. Beeld Koen Verheijden
Oud-prof en voormalig olympiër Trinko Keen verdedigt op 51-jarige leeftijd zijn nationale titel.Beeld Koen Verheijden

Volkomen onverwacht won Trinko Keen afgelopen najaar het NK tafeltennis, op 51-jarige leeftijd en vijftien jaar na zijn laatste nationale succes. Dit weekend verdedigt hij zijn Nederlandse titel.

Marco Knippen

De glorietijd van Trinko Keen ligt al lang achter hem. Toch is de drievoudig olympiër, de gewezen winnaar van de Champions League, de eerdere halve finalist van het EK en de voormalig nummer achttien van de wereld de te kloppen man bij het NK tafeltennis. Als regerend Nederlands kampioen houdt de oud-topsporter de jeugd een spiegel voor.

In 2007, in de nadagen van zijn profbestaan, gold Keen nog als de logische NK-winnaar, eind oktober vorig jaar ontpopte hij zich tot de stuntman. Op weg naar zijn zevende nationale titel in het enkelspel versloeg de Arnhemmer drie tieners, het aanstormend talent waarover hij zich inmiddels heeft ontfermd.

Nog even terugblikkend: was je verbaasd dat je het verleden liet herleven?

“Achter de tafel wil ik winnen, zoals dat de komende dagen ook weer het geval zal zijn. Het is weliswaar een heel ander spelletje dan ik vroeger speelde, een niet te vergelijken niveau met voorheen, maar ik kan terugvallen op ingeslepen patronen en profiteer van de duizenden trainingsuren die ik heb gemaakt. De beleving is wel anders. Het moet nu vooral leuk zijn, zonder te veel gestress. Al verwacht ik natuurlijk nog wel wat van mezelf. Maar na een partij glijdt alles van me af.”

Wat zegt het over het Nederlandse niveau dat jij won?

“De gouden jaren zijn voorbij, de bond lijkt de sportieve ambitie te hebben begraven. Toch lopen er talenten rond die er alles voor over hebben, al is er voor hen momenteel geen topsportprogramma. Dat is jammer, maar niet onoverkomelijk. Het begint bij jezelf, je moet jezelf afvragen: heb ik de wil om er alles uit te halen? Als dat zo is, zoek je naar de mogelijkheden om beter te worden. Bij een aantal jongens zie ik die motivatie.”

En dus besloot je ze te gaan helpen?

“We trainen nu elke maandagavond samen. Niet alleen speel ik tegen ze, maar ik praat ook met ze. Het belangrijkste wat ik in die gesprekken aangeef, is dat topsport een manier van leven is. Hoe jonger je die leefwijze eigen maakt, hoe meer je eruit kunt halen. Met een Chinees gezegde in het achterhoofd: als je haast hebt, moet je het rustig aan doen. Wat ik daarmee bedoel is dat ze de leeftijd hebben waarop het moet gebeuren, maar iedere klap moet wel raak zijn. Het gaat om de juiste keuzes maken, om de goede mindset ook. Ik denk dat ik op dit vlak iets kan toevoegen, zonder hun trainers te verdringen. Want zij zorgen voor de consistentie.”

Zie je voor jezelf een nog grotere rol in het tafeltennis weggelegd?

“Met een eigen bedrijf (ontwikkelen van software, red.) en een gezin liggen de prioriteiten ergens anders, schiet de tijd erbij in. Dat merk ik ook aan het trainen: als ik een paar uurtjes per week tafeltennis is het veel, al sport ik wel zo’n vier à vijf keer. Die regelmaat in de laatste jaren heeft me fitter gemaakt, en zorgt ervoor dat ik minder last van heb van mijn heup. Want toen ik daarvoor een periode niets deed, kon ik amper mijn veters strikken of protesteerde het lichaam al na honderd meter lopen. Het optrekken met deze jongens geeft me bovendien energie, omdat het uitdagend is op te trekken met sporters die er echt voor willen gaan.”

Lees ook:

Op je dertiende de eredivisie in, met je vader (50) aan je zijde

Jong en oud gaan samen in de eredivisie tafeltennis. Ivan Kahn (13) en vader Jonah (50) vormen komend seizoen één team.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden