Mishandeling

Triatlonbond kondigt vervolgonderzoek naar misstanden aan

null Beeld EPA/AFP
Beeld EPA/AFP

De triatlonbond kondigt een vervolgonderzoek aan naar de sociale veiligheid op het nationaal trainingscentrum in Sittard in het verleden. Aanleiding zijn de uitkomsten van het onderzoeksrapport naar huidige misstanden.

Redactie sport

Dat laat de Nederlandse Triathlon Bond (NTB) in een verklaring weten. Het tweede onderzoek richt zich op de verhalen die oud-triatleten onlangs via Trouw naar buiten brachten. Zij spraken van psychische en fysieke mishandeling op het Nationaal Triathlon trainingscentrum (NTC). De oud-sporters vertelden dat de prestatiedruk ontzettend hoog was, met een sterke dwang om af te vallen. Triatleten hadden te maken met depressies, eetstoornissen, chronische pijn en zelfmoordneigingen.

De bond liet eerder dit jaar, op aandringen van een aantal topatleten en het Centrum Veilige Sport Nederland, al een extern onderzoek uitvoeren naar de huidige sociale veiligheid binnen het NTC. Dat rapport is nu binnen. De inhoud maakt de bond nog niet bekend, meldt algemeen directeur Rembert Groenman.

Met de grootste zorgvuldigheid

“Het is van belang dat we dit proces met de grootste zorgvuldigheid doorlopen”, zegt hij. “Ten eerste gaan we de direct betrokkenen van het onderzoek informeren. We doen dit bewust nadat alle atleten en coaches terug zijn uit Portugal en Abu Dhabi. Direct daarna informeren we ook de Triathlonraad. Aansluitend brengen we onze vervolgstappen breder naar buiten.”

Een van die vervolgstappen is een onafhankelijk onderzoek naar mogelijke misstanden op het NTC in het verleden. “We weten nu hoe de huidige triatleten de situatie op het nationale trainingscentrum ervaren, maar de recente en zeer zorgwekkende signalen van oud-triatleten maakt een onderzoek naar de sociale veiligheid in het verleden noodzakelijk”, aldus Groenman. Hoe dat onderzoek eruit ziet en wie dat gaat uitvoeren is nog niet bekend.

Lees ook:

Een dag trainen op één appel. Twee atletes over hun ‘traumatische’ tijd in de triatlonsport

Charissa Zijlstra en Renate Timmerman vertrokken als jonge triatlontalenten naar het nationaal trainingscentrum in Sittard. Een traumatische tijd, zeggen ze achteraf. Een depressie en een eetstoornis volgden.

Twijfels over onafhankelijkheid lopend onderzoek triatlonbond

De waarde van het lopende onderzoek van de Nederlandse Triathlon Bond wordt betwist. Het gaat alleen over de huidige situatie. En hoe onafhankelijk is het?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden