Waterpolo

Trendbreuk: waterpolodames trainen niet de hele tijd samen richting Tokio 2021

De bank van het waterpoloteam, hier op het EK in januari.  Beeld BSR
De bank van het waterpoloteam, hier op het EK in januari.Beeld BSR

Na het uitstel van de Spelen hebben de Nederlandse waterpolovrouwen besloten om komend seizoen niet meer gezamenlijk in Zeist te trainen. Daarmee wordt een traditie doorbroken.

Tom van der Wilt

De Nederlandse waterpolobond breekt met de traditie dat in een olympisch seizoen de gehele selectie dagelijks met elkaar traint in het KNZB-bad in Zeist. Het was voor sommige speelsters al een hele opgave om een jaar terug te keren naar Nederland, daarom dat bondscoach Arno Havenga zelf besloot dat nog een seizoen opgesloten zitten meer schade kon doen dan voordeel opleveren in de jacht op een medaille in Tokio.

“Er zijn meiden die terug moeten naar de VS om te studeren, maar ook die inkomen willen genereren. Daar hebben we begrip voor”, zegt Havenga. Daarmee doelt de keuzeheer onder anderen op topspeelster Sabrina van der Sloot, die haar plek en financiële zekerheid bij de Italiaanse topclub Orizzonte Catania vorig jaar opgaf.

Maud Megens, een andere sterkhouder, studeerde en speelde in de Verenigde Staten bij USC Trojans. Zij keert in augustus terug naar Los Angeles om haar diploma te halen. De rest van de selectie zal zich verdelen onder de Nederlandse clubs om in eigen land competitie te spelen en daarnaast in Zeist te trainen.

Nieuwe impulsen en motivatie

“Het gaat om ongeveer zes speelsters”, zegt Havenga. “We denken ook dat het iets kan toevoegen. Een andere omgeving biedt nieuwe impulsen en motivatie. Het belangrijkste is dat de speelsters fit blijven. Daar hebben we hard aan gewerkt. Dat is ook een voorwaarde die we stellen. Net zoals er een veilige omgeving gegarandeerd moet kunnen worden.”

Op het EK in januari speelde Oranje de groepsduels als herboren, om in de halve finale tegen Rusland toch weer een voorsprong uit handen te geven, net toen een olympisch ticket voor het grijpen lag. Een repeterend verhaal dat ook de vorige mislukte olympische campagne de kop opstak. Daar zal de komende tijd de focus op liggen, zegt Havenga. “De mentale component, daar moeten we mee aan de slag. Ook in moeilijke fases toch met risico durven spelen. We misten wat daadkracht in fases.”

De waterpolovrouwen moeten begin volgend jaar op het OKT een ticket voor Tokio zien te grijpen. De start van het toernooi, waar twee tickets klaarliggen, is vastgesteld op 23 januari. Plaats van handeling blijf voorlopig Triëst in Italië. “We willen dat onze speelsters in december richting Nederland komen. Bij plaatsing voor de Spelen willen we dat herhalen in april. Zo hebben we toch ruim de tijd voor een goede, gezamenlijke voorbereiding.”

Lees ook:

Zijn de barstjes bij de waterpolovrouwen na een slecht jaar gelijmd?

Het was een beetje ingedut bij de Nederlandse waterpolovrouwen. Maar na een moeizaam jaar leek het bij het EK goed te gaan. Met nieuwe afspraken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden