null

InterviewVolleybal

Topvolleybalster Celeste Plak: ‘Ik ben er niet bewust mee bezig dat ik een voorbeeld kan zijn’

Beeld ANP / Merlijn Doomernik

Topvolleybalster Celeste Plak belichaamt twee thema's die momenteel in de topsport spelen: inclusie en mentaal welzijn. ‘Ik ben er niet bewust mee bezig dat ik een voorbeeld kan zijn.’

Esther Scholten

Celeste Plak verheugt zich op het spelen voor eigen publiek. Vrijdag begint het WK volleybal in Arnhem. “Ik ben trots op de Nederlandse fans”, zegt de sterspeelster. Dat is weer eens een ander geluid na de recente misdragingen bij het voetbal en de Formule 1. “Iedere sport brengt een ander type volgers mee. Volleybal is een gezellige familiesport. Dat zie je terug op de tribunes. Boegeroep hoor je bij ons niet.”

Misschien dat dit ook verklaart waarom Plak (26) nooit zo’n issue heeft gemaakt van het feit dat zij de eerste en nog steeds enige speelster in het nationale team is met een donkere huidskleur. “Ik heb gelukkig weinig last gehad van racisme”, vertelt ze in de lobby van het spelershotel in Apeldoorn. “Natuurlijk hoor ik ook de verhalen over geluiden die in voetbalstadions gemaakt worden. Maar ik ben daar zelf nooit mee geconfronteerd, dus ik heb er ook niet echt over hoeven nadenken.”

Sommige sporters inspireren gedachteloos, bijna terloops. Plak is zo iemand. De volleybalster is in meerdere opzichten een rolmodel, maar een drive is dat niet. “Ik ben er niet bewust mee bezig dat ik een voorbeeld kan zijn. Ik weet dat er kleine meisjes van kleur zijn die naar me opkijken. Het is mooi dat ik mensen kan aanraken, ze iets kan geven.”

Gelukkig zonder de soap

Plak belichaamt, ongewild of niet, twee discussies die momenteel in de topsport gevoerd worden: over inclusie en mentaal welzijn. Zelf heeft ze in 2020 een sabbatical genomen, omdat ze zich na tien jaar topvolleybal gesloopt voelde.

“Mensen oordelen altijd. Gaat het niet om hoe slecht je gespeeld hebt, dan wel over de lelijke trui die je aanhebt. Toen ik afstand had genomen van de sport dacht ik bij mezelf: kijk eens hoe gelukkig ik ben zonder de soap en al die meningen. Dat was wel een besefmoment. Ik ben er nu achter wat eigenlijk echt belangrijk is: familie, vrienden en liefde. Punt.”

Door dat inzicht beleeft ze de sport tegenwoordig anders. Ze kan er meer van genieten, omdat ze naar eigen zeggen liever is voor zichzelf. Natuurlijk is de diagonaalspeelster nog steeds veeleisend, maar ze straft zichzelf niet meer als het minder gaat. Slecht tegen zichzelf praten? Verleden tijd. Zichzelf een klap geven ook. Ze weet nu dat zo’n blauwe plek onnodig is.

Zelfliefde helpt tegen onnodige kritiek

“Ik ben meer van mezelf gaan houden, want ik heb mezelf beter leren kennen. Sinds mijn veertiende zat ik in een sneltrein en werd opgeleid als topsporter: dit moet je denken, dit moet je zeggen, dit moet je doen. Ik had geen idee wie ik eigenlijk echt was. Zelfliefde helpt om onnodige kritiek naast je neer te leggen. Ik ben gewoon een leuk mens, denk ik dan, zeg maar wat jullie willen, ik weet zelf hoe het zit.”

“Het was wel spannend hoor, om zo’n pauze in te lassen. Je kan er wel uitstappen, maar word je daarna weer toegelaten? Of krijg je het label dat je zwak bent in je hoofd? Ik ben blij dat ik voor mijn geluk heb durven kiezen. Ik ben er sterker uitgekomen. Dat merk ik ook in het veld. Ik ben nog steeds gretig, maar vroeger wilde ik zo graag scoren dat ik soms ging forceren. Nu heb ik meer geduld en die rust geeft me meer controle over mezelf en mijn spel.”

Na jaren in de Italiaanse en Turkse competities koos Plak – die al op haar achttiende in het nationale team debuteerde – afgelopen seizoen bewust voor Japan. De frisse wind deed haar goed. Ze voelt zich energiek en heeft zin in het WK. Zelfs om de opmerkingen op straat van mensen die zeggen ‘wel winnen hè’ kan ze nu gniffelen. Laat die tribunes maar oranje kleuren.

Lees ook:

Avital Selinger is terug als bondscoach volleybalsters: ‘In Nederland hebben wij het te goed’

Avital Selinger is de nieuwe bondscoach van de vrouwen. Zijn belangrijkste taak: de selectie verjongen. ‘Voor een duurzaam team is het inzetten van talenten nodig.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden