SportAtletiek

Topsprinter Coleman ontloopt schorsing, maar de zweem van doping blijft

Christian Coleman, hier winnaar in Oslo in juni, miste drie dopingcontroles maar mag na een vormfout toch meedoen aan de WK en de Spelen. Beeld BSR Agency
Christian Coleman, hier winnaar in Oslo in juni, miste drie dopingcontroles maar mag na een vormfout toch meedoen aan de WK en de Spelen.Beeld BSR Agency

Christian Coleman miste drie dopingcontroles. Toch mag de Amerikaanse topsprinter meedoen aan de WK en de Spelen. Hij vond met zijn advocaten een achterdeur om onder een mogelijke schorsing uit te komen.

Kick Hommes

Voor Christian Coleman, de laatste drie jaar de snelste sprinter op de 100 meter, leek het een gedane zaak: na drie gemiste dopingtests zou hij de WK atletiek over drie weken en de Olympische Spelen van volgend jaar moeten missen. Maar dankzij een procedurele sluiproute kon de Amerikaan deze week een hoorzitting en een procedure ontwijken. Volgens de regels heeft hij gelijk. Alleen blijft het ongemak.

De 23-jarige Coleman wordt binnen de sprintwereld gezien als dé man die Usain Bolt kan opvolgen als sprintkoning. Op de 60 meter indoor liep hij vorig jaar een twintig jaar oud wereldrecord uit de boeken. Op de 100 meter, het koningsnummer in de atletiek, loopt de man uit Atlanta al drie jaar de snelste seizoentijden.

Smet

Alleen heeft hij nu een smet op zijn blazoen. Coleman werd op 6 juni 2018 en 16 januari en 26 april van dit jaar niet aangetroffen op het adres dat hij had opgegeven. Reden voor de Amerikaanse antidopingorganisatie Usada om een zaak te beginnen. Drie overtredingen binnen een jaar kunnen leiden tot een schorsing van maximaal twee jaar.

Atleten zijn verplicht om hun dag­indeling door te geven en sowieso één uur per dag beschikbaar te zijn voor een dopingcontrole. Is een sporter er niet, dan volgt een ‘missed test’. Controleurs kunnen onverwacht ook buiten dat uur langskomen. Is een sporter afwezig, dan volgt een ‘where­aboutsfout’. Beide ‘overtredingen’ wegen even zwaar.

Coleman vond samen met zijn team van advocaten deze week een achterdeur om onder een hoorzitting en een mogelijke schorsing uit te ­komen. In de regels staat dat niet de datum van een test wordt aangehouden, maar de eerste dag van het kwartaal waarin de overtreding is begaan. De test van 6 juni viel zo op 1 april. De drie gemiste tests vielen zo niet binnen het tijdsbestek van een jaar.

Sluipweg

Het was een onbekende sluipweg. Ook in Nederland keken de medewerkers van de Dopingautoriteit verbaasd op. Nooit eerder werd die regel toe­gepast. Usada, de Amerikaanse anti­dopingorganisatie, had in samenspraak met wereldantidopingorganisatie Wada geen keus dan het proces tegen Coleman af te blazen. “Iedere atleet is onschuldig tot het tegendeel wordt bewezen. Dat is zeker het geval bij Coleman, die geen overtreding van de whereabouts-regels heeft begaan”, aldus Usada-baas Travis Tygart woensdag.

De onafhankelijke ethische commissie die in 2017 door de internationale atletiekfederatie IAAF werd opgericht zag ook geen kans meer in beroep te gaan. Directeur David Howman voegde wel toe: “We staan achter de verandering om overtredingen te dateren op het moment dat het gebeurt, en dat die overtredingen niet worden teruggezet in de tijd.”

Die nieuwe regels komen er ook, zegt voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit Herman Ram. Het is alleen nog wel even wachten. Pas op 1 januari 2021 wordt de antidopingcode vernieuwd. Coleman mag ondertussen meedoen aan de WK over drie weken in Doha en ook de Spelen in Tokio zijn weer haalbaar, ook al blijven drie gemiste controles staan. Ram: “Ik heb ze niet gesproken, maar ik weet bijna zeker dat mijn Amerikaanse collega’s niet juichend door de kamer sprongen.”

Geen klein vergrijp

Volgens Usada is Coleman in het seizoen ’18-‘19 twintig keer getest zonder dat daar iets afwijkends aan de hand was. Gemiste tests zeggen niets over de vraag of er sprake is van dopinggebruik. Maar het is zeker geen klein vergrijp. De Amerikaan Noah ­Lyles (22), na Coleman dit jaar de man die de snelste 100 meter liep, zei donderdag voorafgaand aan de Diamond League-wedstrijd in Brussel dat het invullen van het where­abouts-systeem niet moeilijk is. Hij leerde het al op zijn zeventiende, met hulp van zijn moeder. “Het engste wat kon gebeuren was dat ik een jaar geschorst zou zijn bij drie fouten.” Lyles belt tegenwoordig elke dag met zijn moeder om zo snel mogelijk zijn verblijfplaatsen door te geven. Zij vult het dan in in de applicatie.

Ram: “Het komt niet heel vaak voor dat er iemand drie controles mist. “Het is niet zo dat onze dopingcontroleurs echt meteen melding ­maken. Kleine foutjes kunnen soms onderling worden opgelost. In Nederland melden wij één gemiste test al bij een sportbond. Die zijn daar vaak niet blij mee en gaan er achteraan. Ik weet niet of dat in andere landen even strikt is, maar feit is dat er atleten zijn die losser met het systeem omgaan. Sommigen leren het ook echt niet.”

Coleman is intussen de volgende sprinter die een zweem van doping om zich heen heeft hangen. Tyson Gay, Yohan Blake, Asafa Powell, Justin Gatlin, Tim Montgomery, Nesta Carter en Steve Mullings, die allemaal onder de 9.80 seconden hebben gelopen, zijn ooit geschorst (geweest). Met Coleman staat nu ook iemand van een ‘nieuwe generatie’ op een verdachte lijst. Een lastige situatie voor de IAAF, die strenger is dan veel andere bonden. Alleen zijn de regels dit keer onverbiddelijk: Coleman heeft niets fout gedaan.

Lees ook:

Usain Bolt: onverslaanbaar tot zijn laatste race

Coleman is de opvolger van Usain Bolt, zo wordt verwacht. Bolt zelf nam afscheid in 2017, na een glansrijke carrière.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden