CoronacrisisZwemmen
‘Topsporters zijn geen slachtoffer. De wereld staat in de fik’
Ook voor topszwemmers zijn nu alle trainingsfaciliteiten gesloten. “Er zijn veel ergere dingen aan de hand.”
Tes Schouten zat zaterdag nog opgewekt in de auto richting Drachten. Daar zou de nationale zwemselectie, met ook Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk, vanaf vandaag gaan trainen. Tot de verhuizing was besloten, omdat het Nationaal Training Centrum in Eindhoven al was dichtgegaan. Vandaar dat de zwemmers vlakbij zwembad De Welle zouden gaan bivakkeren in een oud-klooster in Drachten, volledig afgesloten van de buitenwereld.
Gisteren konden de zwemmers alweer hun koffers pakken. De KNZB gaf gehoor aan de oproep van sportkoepel NOC-NSF om alle trainingsfaciliteiten voor topsporters te sluiten. Ook de deur van Papendal, waar veel sporters trainen en wonen, ging dicht. “De topsport komt nu echt even helemaal tot stilstand”, zegt André Cats van de zwembond. “We gaan ons nu richten op onze gezondheid, onze gezinnen en omgeving. Dus gaan we weer verhuizen, terug naar huis. De zwemmers reageerden verslagen en verdrietig, ze worden nu hard geconfronteerd met het feit dat hun zwemseizoen en een goede voorbereiding op de Olympische Spelen in rook opgaan.”
Extra wedstrijden
Schouten had in Friesland nieuwe doelen willen stellen. Zij hoorde vorige week dat het kwalificatietoernooi, waarop ze een olympische ticket had willen bemachtigen, ook niet doorgaat. “Ik had het wel zien aankomen. Het is niet leuk, want ik was er klaar voor. Maar het zou gek zijn als wij nu zouden gaan zwemmen, terwijl er veel ergere dingen aan de hand zijn. Die gedachte houd ik vast”, zegt de 19-jarige uit Bodegraven.
Met het schrappen van de Swim Cups in Den Haag en Eindhoven in april vielen ook de kansen van Schouten om zich te plaatsen voor de Spelen weg. Of en wanneer er vervangende momenten komen, is nog onduidelijk. Schouten voldeed met haar nationaal record van 1.06,96 op de 100 meter schoolslag vorig voorjaar al aan de limiet, maar de regels schrijven voor dat een tijd alleen geldt in het olympische seizoen. Het EK in Boedapest, dat halverwege mei op de planning staat, zou ter vervanging kunnen dienen, al is het zeer de vraag of het virus dan al onder controle is. “Het open NK, begin juni, is ook een optie. En anders zal de bond extra wedstrijden organiseren.”
Uitzondering
Ook vlinderslagspecialist Joeri Verlinden hoopt nog een kans te krijgen, maar is daar nu niet mee bezig. “Ik voel me absoluut geen slachtoffer. De hele wereld staat in de fik. Ik leef van dag tot dag. Sport is leuk, maar gezond zijn is veel belangrijker. We kunnen dit virus alleen beteugelen als we allemaal hetzelfde doen. In Nederland vinden we het belangrijk om te rebelleren, maar dat kan nu niet. Ik hoop dat we dat beseffen en de regels volgen.”
Verlinden traint samen met Arjan Knipping bij zwemclub PSV in Eindhoven, maar daar gingen de deuren dicht. Voor de vlinderslagspecialist werd een uitzondering gemaakt. Hij mocht in Eindhoven blijven trainen, mist hij een strikt hygiëneprotocol zou naleven. Sinds het besluit van NOC-NSF gistermiddag kan hij daar ook niet meer terecht.