Judotraining

Topjudoka's mogen elkaar weer vastpakken op de mat. ‘Ik heb echt een topgevoel’

Noël van 't End, hier nadat hij wereldkampioen werd in 2019. Beeld AFP

De judoka’s mogen ook weer de tatami op. In de Ruskahal op Papendal was woensdag de eerste volledige training. 

Zowaar zat er weer eens bloed op de vingers en de tenen van wereldkampioen judo Noël van ’t End. Zijn zweet vormde kleine plasjes op de tatami in de Ruskahal op Papendal. Na maanden mocht hij weer eens echt knokken en sjorren met zijn teamgenoten, en hij deed zijn best. “Ik heb echt een topgevoel. Dit heeft veel te lang geduurd.”

Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis mochten ook de judoka’s woensdag weer samen trainen. Lange tijd werd dat afgehouden, omdat judo zowel een contactsport als een binnensport is. Twee redenen waarom het niet mocht volgens de richtlijnen van het kabinet. Maar sinds woensdag zijn de regels voor hen versoepeld.

En dus trainen zestien mannen en achttien vrouwen in duo’s deze middag iets meer dan een uur met elkaar. Na afloop volgt een groepsfoto bij de mannen en maken de vrouwen een video voor de populaire app TikTok. De eerste voltallige training was er eentje van plezier, niet van het harde en serieuze werk.

Een worstelpop is geen aanrader

Het belangrijkste is dat er weer leven is in de Ruskahal op Papendal, aldus Van ’t End. Hoe anders was dat in maart. Toen door corona het land op slot ging, sloot ook de judohal en moesten sporters thuis fit blijven. Sanne van Dijke pakte het heel rigoureus aan. Zij huurde een busje om matten, fietsen, kettlebells en een roeimachine van Papendal naar haar huis te brengen, en ook trainde ze voor een marathon. Van ’t End deed zoveel krachttraining dat hij een rits persoonlijke records neerzette. Ook trainde hij nog met een worstelpop, maar dat was ‘verschrikkelijk’.

Echt judo zat er niet in. En dat terwijl concurrenten in landen als Oezbekistan, Tsjechië en Korea ‘gewoon’ door trainden. Van ’t End: “Dat zagen wij dan weer op filmpjes op Instagram. Dan word je wel onrustig.” Henk Grol was het uiteindelijk zat en reageerde in de media fel tegen het uitblijven van besluiten voor het judo. Van ’t End sloot zich daarbij aan. Te laat? “Nee, toch niet, want we hadden ook wel begrip voor de gezondheidssituatie.”

Hoofdcoach Maarten Arens vond eveneens dat zijn sport onder voorwaarden ook twee maanden eerder al had kunnen opstarten, al onderkende ook hij woensdag de maatregelen voor de gezondheid. Maar daar wilde hij niet bij stilstaan. “Dit is een mooie dag. Laten we gewoon blij zijn dat we weer kunnen beginnen.”

Mentaal op het goede spoor komen

Arens moet de groep judoka’s voorbereiden op iets onbekends. Het doorgaan van wedstrijden is hoogst onzeker, de Olympische Spelen zijn uitgesteld. Toch wil hij in twee maanden zijn judoka’s weer wedstrijdfit hebben. “7 september is een eerste datum voor ons.”

De hoofdcoach moet er ook voor zorgen dat de atleten mentaal weer op het juiste spoor zitten. Voor velen ging de planning helemaal om. Dat gold bijvoorbeeld voor Van Dijke. Zij baalde flink van het uitstel van de Olympische Spelen. “Ik zette vorig jaar mijn studie stop, omdat ik alles voor de Spelen wilde doen. Moet ik dat dit jaar weer doen, is de vraag.”

In de coronaperiode kwam ook het nieuws dat judoka Ilona Lucassen was overleden. In zijn toespraak voor de training kwam Arens daar nog op terug. “We zijn in ieder geval met eentje minder hier.” Na de oefeningen ging hij er nog op door. “Dit is elke dag nog lastig. Wij hebben het niet makkelijk. Daarom dat we deze training ook vooral hebben gebruikt voor het plezier. En, eerlijk, ik vond het niet eens zo heel slecht.”

Lees ook: 

Gemengde gevoelens in de sportwereld: ‘Waarom wel weer gymles en geen judo?’

De sportwereld reageerde begin mei nog met gemengde gevoelens op de verruimingen die het kabinet heeft aangekondigd in de maatregelen tegen corona. Onder meer de judobond was verbaasd

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden