BoekrecensieWielrennen

Tom Dumoulin door de ogen van keukentafel-analist Patrick Bernard

Tom Dumoulin en team Sunweb wilden niet meewerken aan het boek. Beeld AFP
Tom Dumoulin en team Sunweb wilden niet meewerken aan het boek.Beeld AFP

Wielrenner Tom Dumoulin is geliefd, getalenteerd en geblesseerd. Ook de Vuelta moest hij begin deze maand laten schieten. Als keukentafel-analist schreef Patrick Bernhart een boek over hem.

Nando Boers

Vier jaar geleden ontbolsterde Dumoulin in de Ronde van Spanje. Na de zevende plaats van toen is Dumoulin altijd een kandidaat voor de eindzege in een grote ronde. In 2017 won hij als eerste Nederlander de Ronde van Italië en hij eindigde vorig jaar als tweede in zowel de Giro als de Tour. Hij is geliefd door zijn rijden en door de afwezigheid van diplomatiek of nietszeggend taalgebruik. En dus als het tegenzit kan Dumoulin af en toe ook wat nors overkomen en ogenschijnlijk impulsieve beslissingen nemen. Zie het rechtsomkeert maken op weg naar een hoogtestage en twee dagen later besluiten de Tour te laten voor wat-ie is.

Voor auteur Patrick Bernhart genoeg redenen om een boek te willen schrijven over Dumoulin, de beste Nederlandse ronderenner sinds Joop Zoetemelk. Dat Dumoulin en Team Sunweb (dat hij na dit seizoen inruilt voor Jumbo-Visma) niet wilden meewerken weerhield de auteur er niet van het voort te zetten. De rol die hij kiest is die van de keukentafel-analist. Hij spreekt geen insiders en hij is niet op locatie bij de wedstrijden.

Bernhart stelt in ‘Tom Dumoulin – een wielerlegende in wording’ een heleboel vragen in de aanloop naar de negen hoofdstukken waarin hij de sportman Dumoulin beschrijft en analyseert, zoals bijvoorbeeld: team, lichaam, tactiek en geest. Ook richt hij zich op Team Sunweb.

Bestaande bronnen

Bernhart put voornamelijk uit bestaande bronnen, zoals columns, tv- reportages, een film over de Tour van Dumoulins ploeg in 2013, stukken uit landelijke kranten en artikelen uit Procycling en literair magazine De Muur. Ook citeert hij uit een paar wielerboeken. Halverwege roept Bernhart ook experts in. Zoals een stem-analist, een vrouw gespecialiseerd in lichaamstaal en een universitair docent die zich heeft verdiept in mentale herstelprocessen van topsporters.

Het nieuws dat Bernhart heeft te melden is vanzelfsprekend niet afkomstig uit het bovengenoemde, herschikte bronmateriaal. Dat moet komen van de experts. Helaas komt het resultaat van de stem-analyse wat geforceerd en dus vergezocht over. Dumoulin klinkt ontspannen, is eerlijk en sterk en met zichzelf in het reine. Afijn. Zo klinkt zijn stem.

De lichaamstaal-expert, die de aflevering van ‘College Tour’ met Dumoulin heeft geanalyseerd (en keek naar de micro-bewegingen in Dumoulins gezicht), is wat overtuigender. Het voor het boek gemaakte rapport stelt onder meer dat Dumoulin makkelijk zou zijn in de omgang en eenvoudig contact maken met anderen, ‘als hij dat wil’. Hij lijkt zich goed in anderen te kunnen verplaatsen en delegeren zou hem goed afgaan. Dumoulin kan ook machteloosheid uitstralen, een afwachtende houding aannemen en cynisch reageren. Een keurslijf werkt niet, volgens het rapport van de ingeschakelde expert.

Pathetisch

Op zich zijn dit interessante zaken (hoewel het met meerdere lichaamstaalexperts overtuigender was geweest). Toch wringt het en mist het boek overtuigingskracht omdat Dumoulin en de beleidsmakers van de wielerploeg er niet op reflecteren. De aanbevelingen die Bernhart vervolgens aan het einde van het boek doet, komen daardoor ietwat pathetisch over.

Hij zet Team Sunweb en Team Sky (thans Ineos) naast elkaar en telkens komt Sky (met veelwinnaars als Wiggins, Kwiatkovski, Poels, Froome en Thomas als kopstukken) als winnaar uit de bus.

Volgens Bernhart is er bij Team Sunweb een gebrek aan mentale ondersteuning en te veel nadruk op teamprotocollen. Dat hindert Dumoulin, stelt Bernhart. Iets meer ‘bravoure en ongenaakbaarheid’ zouden Dumoulin ‘eveneens kunnen helpen’. Wat Dumoulin daar zelf allemaal van vindt weten we niet.

Tom Dumoulin, wielerlegende in wording
Patrick Bernhart
Uitgeverij: Spectrum
Prijs: 19,99 Beeld Trouw
Tom Dumoulin, wielerlegende in wordingPatrick BernhartUitgeverij: SpectrumPrijs: 19,99Beeld Trouw

Lees ook:

Dumoulin verlaat Team Sunweb voor Jumbo-Visma

Een van de meest besproken transfers van het wielerjaar heeft dan toch plaatsgevonden. Tom Dumoulin verruilt Team Sunweb volgend jaar voor Jumbo-Visma.

Tom Dumoulin neemt een moeilijk besluit: hij gaat niet naar de Tour de France

Tom Dumoulin rijdt deze zomer niet in de Tour. Zijn knie herstelde na zijn val in de Ronde van Italië niet snel genoeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden