Wielrennen

Tom Dumoulin: ‘Dat mensen denken dat ik mijn WK-plek cadeau krijg: ja, dat maakt me kwaad’

Wielrenner Tom Dumoulin na de finish van het NK tijdrijden in Emmen. Hij werd tweede. ANP BAS CZERWINSKI Beeld ANP
Wielrenner Tom Dumoulin na de finish van het NK tijdrijden in Emmen. Hij werd tweede. ANP BAS CZERWINSKIBeeld ANP

Tom Dumoulin eindigde als tweede op zijn laatste NK tijdrijden, ondanks een zere rug. Hij werd kwaad toen het over zijn laatste doel ging: het WK. ‘Ik krijg mijn plek op het WK echt niet cadeau, zoals sommige mensen denken.’

Kick Hommes

Het is een en al gemoedelijkheid op het terras in de Wildlands-dierentuin in Emmen, waar het startpodium staat voor het NK tijdrijden. Maar op dat podium is één persoon gestrest. De fiets van Tom Dumoulin wordt niet goed vastgehouden, vindt de renner, waardoor hij uit evenwicht raakt. “Wat doe je, maat”, vraagt hij, om vervolgens te starten met een boos gezicht en een voet uit zijn pedaal.

Het was niet de beste start voor Dumoulins laatste nationale tijdritkampioenschap. Maar ach, dat was niet het gegeven waardoor hij uiteindelijk aan de finish 31 seconden toe moest geven op winnaar Bauke Mollema, schetst hij alweer vrolijk na de tijdrit. Het was ‘gewoon’ een slechte dag, waarop hij desondanks tweede werd, net voor nummer drie Daan Hoole.

Sinds Dumoulin (31) vorige maand aangaf dat hij na dit seizoen stopt met fietsen, hangt boven elke wedstrijd de laatstekeersfeer. Ook in Emmen, waar de beste wielrenner van de laatste jaren verreweg de populairste renner is. Maar Dumoulin wil helemaal niet dat van de komende maanden een afscheidstournee wordt gemaakt. “Ik heb de teugels in mijn hoofd nog niet losgelaten”, zei hij.

Hij moest zelfs overgeven

Dit jaar wil hij nog voor doelen rijden. Een daarvan was het NK tijdrijden, zijn eerste wedstrijd na het uitstappen in de Giro. Alleen liep het niet zoals gewenst. Dumoulin kon zich opladen, ging zelfs zo diep dat hij moest overgeven, maar het bleek niet voldoende om debutant (!) Mollema voor te blijven. Het fysieke ongemak, ontstaan tijdens de Giro, was er nog steeds.

Wielrenner Tom Dumoulin tijdens het NK  tijdrijden in Drenthe. ANP BAS CZERWINSKI Beeld ANP
Wielrenner Tom Dumoulin tijdens het NK tijdrijden in Drenthe. ANP BAS CZERWINSKIBeeld ANP

In Italië gaf hij na ruim een week op. Hij was door zijn rug gegaan in de ploegbus en daarna liep hij in meerdere etappes ‘leeg’. Doorfietsen was geen optie. Thuis in Limburg fietste hij daarna rond met pijn. Het liep niet zoals hij wilde, volledig trainen zat er niet in. Soms kwam hij na twee uur al met fysiek ongemak thuis. “Er waren toen ook momenten dat ik dacht: poe Tom, dat wordt nog behoorlijk pittig.”

Dat bleek ook tijdens het NK. Maar hij moet door. Een volgend doel is nu het wereldkampioenschap, in september in Wollongong in Australië. Bondscoach Koos Moerenhout heeft het vertrouwen in zijn renner al uitgesproken: een Dumoulin in vorm, die kan zeggen dat hij er in de voorbereiding alles voor heeft gedaan, moet nooit worden afgeschreven voor een wereldkampioenschap tijdrijden. Een tijdrit is bovendien ‘exacter te plannen’, zegt de bondscoach. “Daar zijn niet per se veel wedstrijdkilometers voor nodig.”

In heel veel wedstrijden is hij niet te zien

De weg naar Australië is voor hem alleen nog onzeker. Heel veel zal hij in wedstrijden niet te zien zijn. Hij zou onder meer de Benelux Tour rijden, maar die meerdaagse wedstrijd in Nederland en België gaat niet door omdat er in Nederland te weinig politiebegeleiding beschikbaar is. Mogelijk volgt nog na de Ronde van Polen een tijd op hoogte of het EK in München.

Dumoulin raakte in Emmen nog behoorlijk geïrriteerd na een vraag over de WK-tijdrit. “Ik heb ook gelezen dat ik mijn selectie voor het WK cadeau krijg. Maar volgens mij is er maar één iemand in Nederland die aanspraak maakt op die WK-plek en dat ben ik. Dat bewees ik in Tokio, en nu ook, terwijl ik niet fit ben. Ik werk er echt even hard voor.

“Ik ben superblij met het vertrouwen van Koos, net zoals hij dat vorig jaar deed richting Tokio. Toen selecteerde hij mij echt blind. En dat er nu wordt gedacht dat ik zomaar een plek krijg: ja, daar word ik kwaad over.”

Wielrenster Ellen van Dijk tijdens het NK tijdrijden in Drenthe. ANP BAS CZERWINSKI Beeld ANP
Wielrenster Ellen van Dijk tijdens het NK tijdrijden in Drenthe. ANP BAS CZERWINSKIBeeld ANP

Ellen van Dijk weer Nederlands kampioen

Voor Ellen van Dijk was de titel niet zo bijzonder meer, desondanks was ze blij met haar nationale tijdrittitel. Het was haar vijfde titel, de eerste pakte ze vijftien jaar geleden. Ze bleef deze keer Rianne Markus en Anouska Koster voor.

Vorige maand verbrak Van Dijk nog het werelduurrecord. De tijdrit in Emmen was niet zo lang. “Hier was ik binnen de veertig minuten klaar. Bij het werelduurrecord begon de pijn toen pas. En ik moet ook zeggen: toen ik de voor mij gestarte Rianne Markus inhaalde, had ik moeite om echt in de focus te blijven.”

Lees ook:

Tom Dumoulin maakt een einde aan zijn eigen worsteling en stopt

Tom Dumoulin (31) beëindigt aan het eind van het seizoen zijn actieve loopbaan als wielrenner. Dat heeft de Limburger zelf op sociale media bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden