Olympische Spelen

Tokio 2021 gaat door, maar verder is nog weinig duidelijk

Technisch directeur Maurits Hendriks tijdens de persbijeenkomst ‘One year to Tokyo'. Beeld ANP
Technisch directeur Maurits Hendriks tijdens de persbijeenkomst ‘One year to Tokyo'.Beeld ANP

Wederom is het een jaar voor de Spelen van Tokio beginnen. Veel vragen zijn ook voor NOC-NSF nog onbeantwoord.

De befaamde klok aan de oprit van het trainingscomplex op Papendal staat deze vrijdag op 364 dagen. Zolang duurt het nog voordat de Spelen in Tokio beginnen. Het is een bekend beeld. Precies vorig jaar stond datzelfde getal op die klok.

De reden is bekend: Tokio is vanwege corona uitgesteld. Op Papendal vond daarom vrijdag een nieuw ‘jaar-tot-de-Spelen-moment’ plaats, met een pokébowl en met uitzicht op Mount Fuji (op een poster). Een bijeenkomst waar veel vragen nog geen antwoord kregen. Met als belangrijkste vraag: gaan de Spelen wel door?

Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC-NSF, wil niet speculeren. De Spelen gaan door totdat ze niet doorgaan, aldus Hendriks. Aan de belangrijkste voorwaarde is voldaan, zei hij: het olympisch dorp is ook voor volgend jaar vastgelegd. Dat was nog een helse klus, omdat een groot deel van de kamers waar sporters in slapen na de Spelen gebruikt zouden worden door Japanse gezinnen.

Wanneer kan een sporter zich überhaupt kwalificeren?

Voor Hendriks zelf liggen de hoofdbrekens nu nog op het competitieve vlak. Hij maakt zich grote zorgen over het ontbreken van internationale wedstrijden. Harrie Lavreysen, regerend drievoudig wereldkampioen in het baanwielrennen, is daar misschien wel het beste voorbeeld bij. Lavreysen heeft tussen nu en de Spelen nog geen enkele wedstrijd in zijn programma staan. “Dat is wel heel lang”, zei Hendriks vrijdag.

De technisch directeur vindt dat er veel meer duidelijkheid vanuit het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet komen. Wanneer vinden er wedstrijden plaats en wanneer kan een sporter zich überhaupt kwalificeren? “Probleem is dat die wedstrijden pas kunnen worden gehouden als de kansen voor iedereen gelijk zijn en als iedereen er ook naartoe kan reizen”, vertelde Hendriks. “Het IOC moet zich snel uitspreken en eigenlijk ook met een alternatief komen.”

Aan aanvullende eisen vanuit NOC-NSF, bijvoorbeeld de nationale voorwaarde dat er twee keer in een top-12 is gefinisht, zal het volgens Hendriks niet liggen. “Als we dat van een atleet vragen en er zijn geen wedstrijden, kunnen we dat nooit als eis opleggen. Daar komen we altijd uit.”

En mocht er volgend jaar bericht komen dat de Spelen uiteindelijk toch niet doorgaan (een kans die op dit moment ook reëel lijkt aangezien in Japan op dit moment code rood geldt en het draagvlak onder de bevolking afneemt)? “Dan hebben we drie jaar later Parijs 2024”, aldus Hendriks. “Al wordt de voorbereiding daarop ook korter en kost een dubbele voorbereiding geld.”

Lees ook:

IOC-president Bach: ‘Geen Spelen achter gesloten deuren’

De twijfel over het doorgaan van de Olympische Spelen in Tokio neemt wereldwijd toe. Het IOC werkt aan ‘verschillende scenario’s’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden