null Beeld -
Beeld -

BankzittersRobin Goudsmit

Toen wij voor het laatst een EK wonnen, was ik nog niet eens geboren

Ooit ging ik door het leven als bondscoach. Tijdens het WK van 2010 bezat ik namelijk een lange oranje trenchcoat, waarop die functietitel ter hoogte van de rechter borstzak was geborduurd. De jas deed dienst als supportersitem, regenponcho en feestoutfit. Een paar weken lééfde ik erin.

Mijn jas overleefde het strijdgewoel van het Groningse nachtleven niet. Misschien is het met de kennis van nu ook maar goed dat ik hem niet meer had tijdens dit EK. Te oordelen naar de hoeveelheden pek en veren die Frank de Boer op maandag wachtten, kun je de titel van bondscoach maar beter een tijdje niet op je revers dragen. De buurman was al verdacht vervaarlijk de oranje vlaggetjes van het balkon aan het losknippen met een scherp uitziende schaar.

Nu het aantal landen dat het EK is uitgeknikkerd gestaag groeit, valt er een mooie vergelijking te maken tussen hoe de verliezende teams in het land van herkomst worden ontvangen. De Britse krant The Guardian maakte onlangs de balans op en ontdekte dat in lang niet alle verliezende landen de coaches het soort volkswoede over zich heen kregen als hier het geval was. Het Hongaarse team werd na verlies onthaald met een ‘goed gedaan, jongens’; ook de Finnen waren dik tevreden.

Een nul is nog een te hoog cijfer

In Polen en Turkije was de stemming wat minder. In dat laatste land, toch de gedoodverfde ‘black horse’ van het toernooi, was de bitterheid groot. ‘Een nul is nog een te hoog cijfer voor deze resultaten’, verwoordde een commentator het. En toch: er hoefden ook daar geen koppen te rollen.

Ja, zult u misschien mopperen, al die ploegen kennen ook niet zo’n geweldige voetbalcultuur zoals hier te lande. Ik zou zeggen, kijkt u eens in de spiegel. Toen wij voor het laatst een EK wonnen, was ik nog niet eens geboren. Een beetje mildheid jegens de nationale prestaties past bij die statistieken.

Overigens is voor de opvolger van Frank de Boer zo’n lange trenchcoat zeker een aanrader, ook in een andere kleur dan oranje. Het maakt optisch langer en boezemt – volgens mij – gezag in. Ik heb ook wel een bescheiden suggestie bij wie de titel bondscoach goed op de kraag zou staan: Sarina Wiegman. Die is weliswaar net verhuisd naar Engeland, maar je mag toch dromen. En aan elke jas valt een mouw te passen, dunkt me.

Tom van Hulsen, Henk Hoijtink, Stijn Fens, Robin Goudsmit en Iris Ludeker schrijven tijdens dit toernooi afwisselend een EK-column.

De bankzitters (EK 2021):

Ik heb wel een tip voor de Tjeenk Willink van het voetbal: Bel Frenkie de Jong

Onze steun is allesbepalend, ook al doen we niet meer mee

Deze voetballers brachten Engeland in extase, maar ze wisten het zelf niet meer

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden