Rugby

Tim Visser: ‘Rugby is zo fysiek geworden, daar wil ik niet meer tussen staan’

Tim Visser in 2016 in actie voor Schotland op het Zeslandentoernooi tegen Frankrijk. Beeld Getty Images
Tim Visser in 2016 in actie voor Schotland op het Zeslandentoernooi tegen Frankrijk.Beeld Getty Images

Ex-rugbyprof Tim Visser volgt het Zeslandentoernooi op de voet. Hij is blij dat hij is gestopt. Over de discussie over hersenletsel heeft hij gemengde gevoelens.

Proxy_Bart Proxy_ter Huurne

Snoeiharde tackles op hoge snelheid. Gespierde lichamen die frontaal tegen elkaar klappen. Hoofden die klem zitten tussen voeten of tussen de grasmat en de bal, terwijl tegenstanders erop inbeuken. Maar ook vloeiende combinaties waarmee gaten in de vijandelijke linies worden gevonden. Kortom: rugby.

Het Zeslanden-rugbytoernooi draait weer. Afgelopen weekend werd ronde drie gespeeld, waarin Wales zaterdag ongenadig de vloer aanveegde met aartsrivaal Engeland (40-24). Frankrijk-Schotland werd zondag uitgesteld vanwege een aantal coronagevallen bij voornamelijk Frankrijk.

Oud-rugbyprof Tim Visser (34) zag Schotland, waarvoor hij tussen 2012 en 2018 33 keer uitkwam, ­eerder nipt verliezen van ­Wales (24-25), maar winnen van Engeland (11-6). Het was voor het eerst sinds 1983 dat de Schotten wonnen van de ­Engelsen op hun thuisgrond in Twickenham. “Dat was natuurlijk geweldig”, zegt Visser.

Klappen en tackles

Visser, Nederlander van geboorte, speelde behalve in eigen land ook rugby in Engeland en Schotland. Hij koos ervoor voor dat laatste land in internationaal verband uit te komen. Hij woont nog in Edinburgh en volgt van daaruit alles van de strijd om de Six Nations Cup. Het ­kijken naar de wedstrijden doen hem echter niet hunkeren naar een terugkeer op het veld. Verre van zelfs. “De sport is zo fysiek geworden. De klappen en tackles die tegenwoordig worden gedeeld zijn erg hard. Daar zou ik niet graag tussen staan. Ik mis het absoluut niet om te spelen.”

Cory Hill van Wales wint in de wedstrijd met Engeland na een line-out het duel om de bal van Maro Itoje van Engeland.  Beeld AFP
Cory Hill van Wales wint in de wedstrijd met Engeland na een line-out het duel om de bal van Maro Itoje van Engeland.Beeld AFP

En al zou de geboren Biltenaar dat wel willen, dan zou hij het fysiek niet aankunnen. “Het is een enorm mooie sport en ik heb er erg veel aan te danken. Maar jarenlang op hoog niveau rugby spelen gaat je niet in de koude kleren zitten. Mijn linkerknie ziet eruit als een knie van een 65-jarige. Ik heb verschillende schouderblessures gehad en mijn rug ligt aan diggelen.”

Dementie en chronische traumatische encefalopathie

Visser liep verschillende lichte hersenschuddingen op. In Engeland is de laatste maanden veel aandacht voor de gevolgen op latere leeftijd van de vele dreunen die een rugbyer moet incasseren. Acht oud-spelers hebben de internationale bond World Rugby en de bonden van Engeland en Wales aangeklaagd. Ze zijn jonger dan 45 jaar en hebben allemaal de diagnose dementie en, waarschijnlijk, chronische traumatische encefalopathie gekregen. Het achttal vindt dat de bonden hen beter hadden moeten beschermen en waarschuwen.

Visser, die bijna vijftien jaar prof was, heeft er een dubbel gevoel bij. “Kijk, ik vind het zielig voor hen. ­Iedereen weet dat het oplopen van een hersenschudding niet bepaald goed voor je is. Maar dat is gewoon het gevaar van de sport. Destijds heb je er de vruchten van geplukt en nu ga je met de vinger wijzen. Al is het voor iemand die in gezonde staat verkeert, zoals ik, natuurlijk wel makkelijk praten.”

Volgens Visser hebben bonden en clubs juist gehandeld naar de kennis die zij toen ter beschikking hadden. “Nu is er veel meer kennis over het gevaar van hersenschuddingen en het belang van het voorkomen daarvan. Vroeger was dat anders. Hoe kun je een speler ergens tegen beschermen als je niet weet hoe schadelijk iets voor je is?”

Zeg nooit nooit

De lopende discussie over het gevaar van de sport maken het kijkplezier voor Visser er niet minder om. Hij verheugt zich op de confrontatie tussen Frankrijk en Schotland, die later uiteraard zal worden ingehaald. “Ik denk niet dat Schotland sterk genoeg is om van Frankrijk te winnen, maar zeg nooit nooit. Er is dit toernooi al vaker aangetoond dat er van alles kan gebeuren.”

Lees ook:

Acht Engelse rugbyers lijden nu al aan dementie: ze klagen hun bond aan

Ze zijn jonger dan 45 jaar en lijden aan dementie. Acht Engelse oud-rugbyers klagen nu de bonden aan. ‘De sport is veel fysieker en harder geworden’, zegt Yves Kummer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden