Zwemmen

Thom de Boer en Valerie van Roon naar Tokio: ‘Klopt het scorebord?’

Thom de Boer (l) feliciteert Valerie van Roon na finales, waarbij ze zich beiden kwalificeren voor de de 50 meter vrije slag tijdens de Rotterdam Qualification Meet waar gestreden wordt om een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio. Rechts Kira Toussaint. Beeld ANP
Thom de Boer (l) feliciteert Valerie van Roon na finales, waarbij ze zich beiden kwalificeren voor de de 50 meter vrije slag tijdens de Rotterdam Qualification Meet waar gestreden wordt om een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio. Rechts Kira Toussaint.Beeld ANP

De zwembond KNZB heeft gekozen voor een keihard olympisch selectiesysteem. Twee clubzwemmers zorgden voor de verrassing van de dag. Thom de Boer en Valerie van Roon mogen naar Tokio.

Negen lange maanden moesten de zwemmers het doen zonder een belangrijk evenement op de lange baan. Nu is het bij de Rotterdam Qualification Meet (RQM) meteen alles of niets: de tickets voor de Olympische Spelen staan op het spel.

Op de eerste dag van het vierdaagse toernooi zorgden twee clubzwemmers voor de grootste verrassing: Valerie van Roon en Thom de Boer plaatsten zich alle twee op de 50 meter vrij voor Tokio. De Boer zwom met 21,74 een nationaal record. Van Roon finishte in haar race als tweede achter Ranomi Kromowidjojo, maar haar tijd was snel genoeg om in de olympische strijd Femke Heemskerk voor te blijven.

Grote verliezer van deze donderdagavond was Heemskerk, die in Rotterdam niet mag meedoen. Zij zit vanwege een positieve coronatest van haar man in quarantaine. Daardoor mist zij deze laatste kans om haar beste tijd aan te scherpen en haar oude toptijd bleek niet scherp genoeg om een Van Roon in vorm voor te blijven. Zo hard is het selectiesysteem. En daar is door zwembond KNZB bewust voor gekozen.

Afrekenmoment

“Na zo’n lange gedwongen wedstrijdpauze is het heel belangrijk voor de zwemmers om weer een keer serieus getest te worden”, verklaart technisch directeur André Cats. “Je moet een afrekenmoment creëren, een moment dat er echt toe doet en consequenties heeft. Daar draait topsport om. Ook wilden we vroeg duidelijkheid hebben voor ons team. We zijn nog niet van corona af, dus we moeten er rekening mee houden dat er de komende maanden nog wel wedstrijden zullen wegvallen. Daar anticiperen we op met deze vroege selectie. Dat daar risico’s aan kleven, zie je nu met Femke.”

Nederland mag op iedere afstand twee zwemmers naar Tokio sturen, mits ze onder de limiet hebben gezwommen. Als er meer sporters aan die kwalificatie-eis voldoen, gaan de twee tijdsnelsten. Daarom was niemand voor de RQM al zeker van een reisje naar Japan, ook niet de acht sporters die vorig jaar al de vereiste tijd hadden neergezet. Na de RQM zijn de nominaties definitief en kan er alleen nog om zogeheten open plekken gestreden worden, de afstanden waarvoor nog niet twee zwemmers zijn aangewezen.

Trainingsbalans

Van Roon (22) kon het bijna niet geloven dat zij naar Tokio gaat. “Klopt het scorebord?”, vroeg ze lachend. Een jaar geleden verruilde zij het nationale trainingscentrum in Amsterdam voor vereniging De Dolfijn. “Daardoor kan ik het zwemmen beter combineren met mijn studie fysiotherapie. Ik vind het fijn om iets naast mijn sport te hebben.” De keuze pakt gelukkig uit. Ze verbeterde haar persoonlijk record van 25,2 naar 24,63. “Vorig jaar was ik op de korte baan al goed, nu zet ik die stap ook op de lange baan. Dat komt vooral door een stukje kracht.”

Clubgenoot De Boer (28) verklaart zijn progressie door een andere trainingsbalans. “Iets minder zwemmen en iets meer kracht werkt bij mij.” Hij combineert topsport met een fulltime baan als financieel analist. Hij grapt dat hij zijn baas nog wel even vrij moet vragen voor Tokio. “Valerie en ik bewijzen dat je niet bij een van de twee nationale trainingscentra hoeft te zitten om je dromen waar te kunnen maken.”

Lees ook:

Anders durven trainen om beter te finishen

Coach Marcel Wouda heeft de coronacrisis aangegrepen om zijn zwemmers anders te laten trainen. Op het olympisch kwalificatietoernooi moet blijken of dat gewerkt heeft. “Ik had veel meer tijd om iets uit te proberen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden