Racisme

Terrance Pieters: ‘Meer diversiteit in hockey is niet het medicijn tegen racisme’

Terrance Pieters in duel met Rashid Mehmood vorig jaar oktober tijdens de tweede olympische kwalificatiewedstrijd  tegen Pakistan (6-1). Oranje plaatste zich destijds voor de Olympische Spelen in Tokio. Beeld ANP
Terrance Pieters in duel met Rashid Mehmood vorig jaar oktober tijdens de tweede olympische kwalificatiewedstrijd tegen Pakistan (6-1). Oranje plaatste zich destijds voor de Olympische Spelen in Tokio.Beeld ANP

Hockey in Engeland is te wit, elitair en racistisch, stellen clubs. Donkere spelers durven zich niet te uiten. ‘Er moet meer gelijkheid komen’, stelt de Nederlandse international Terrance Pieters.

Terrance Pieters noemt het ‘best heftig’ wat in het Engelse hockey de laatste dagen naar boven is gekomen. “Het meeste schrik ik ervan dat er jongens en meiden zijn die bang zijn om ervaring met racisme aan te kaarten omdat ze vrezen voor hun positie, en nadelige gevolgen”, zegt de aanvaller van Kampong en Oranje.

Pieters (23) sprak in juni in een interview in de Volkskrant openhartig over zijn ervaringen met racisme in en buiten het Nederlandse hockey. Maar het probleem speelt breder in zijn sport. In Engeland hebben negen clubs uit steden als Londen, Leicester en Leeds aan de bel getrokken. In een brandbrief aan de voorzitter van de nationale bond, Nick Pink, signaleren ze op alle niveau’s een ‘endemisch’ racismeprobleem. Volgens de clubs moet England Hockey de elitaire cultuur gaan aanpakken waarin getalenteerde spelers uit etnische minderheden bang zijn om racisme te melden. De bond zou ook te weinig doen om jongeren uit sociaal zwakkere gebieden te werven; die zien hockey nu als een sport die 'niet voor iedereen’ is.

Raciale stereotypen en vooroordelen

De Engelse nationale teams en de begeleiding zijn nu volledig wit. “Jongeren die dromen van het spelen voor hun land op de Olympische Spelen lopen die mogelijk mis door raciale stereotypen en vooroordelen. Als je niet blank bent, uit de middenklasse komt of uit het privéscholensysteem komt worden de kansen om voor Groot-Brittannië op grote toernooien te spelen aanzienlijk kleiner”, zei Gurmej Singh Pawar, voorzitter van Barford Tigers, een hockeyclub in Birmingham, in The Guardian.

Navraj Degun, een voormalige jeugdspeler, vertelde in The Guardian over een ‘verschrikkelijke’ tournee met Engeland onder 18 door België. “Mensen die over mij grappen maakten dat ik een ‘bom op mijn hoofd’ had, verwijzend naar mijn tulband, of zeiden dat ze voorzichtig moesten zijn met wat er in mijn rugzak zit, dat is niet echt leuk. Je lachte toen, maar diep van binnen voel je je rot.”

Het lijkt op de ervaringen die Pieters die vorige maand deelde met zijn mede-internationals. Dat was voor strafcornerkanon Mink van der Weerden ‘een eye-opener’, want racisme was voor hem tot dat moment ‘een ver-van-mijn-bed-show’, zei hij zaterdag in Trouw. “Het is mooi dat Mink dat zegt”, vindt Pieters. “Ik denk wel dat er in het hockey op meer vlakken aandacht voor gelijkheid moet komen. Een jongen waarmee ik in de jeugd speelde, wist al op jonge leeftijd dat hij niet heteroseksueel was. Hij heeft zo vaak gehoord dat er met ‘homo’ werd gescholden dat hij is gestopt. Daar wordt ook nog niet veel over gesproken.”

‘Het gaat om het creëren van bewustzijn’

Pieters vindt het belangrijk dat donkere spelers en clubbestuurders zich in Engeland nu ook uitspreken. “Er komt steeds meer los. Daar begint het mee. Het gaat om het creëren van bewustzijn.” Zelf kreeg hij veel reacties. “Er zijn meer mensen die hetzelfde ervaren in het hockey. Voor hen wilde ik een stem zijn. Ik weet verder niet of het al tot meer acties of plannen bij de bond heeft geleid.”

Volgens Erik Gerritsen, directeur van de KNHB, bevordert de bond via campagnes al twintig jaar diversiteit en inclusiviteit. “Wij waren ook al langer bezig met het ontwikkelen van een nieuwe strategie, waarbij we meer diversiteit nastreven. In het najaar moet het strategisch plan klaar zijn”, zegt Gerritsen. “Hockey was altijd een elitesport die rond het WK in 1998 in eigen land een coming-out als familiesport beleefde. Dat evolueert langzaam door. Onze wens is om toegankelijker en opener te worden zodat hockey een betere afspiegeling van de samenleving wordt. De kans is groot dat we in de toekomst daarvoor specifieke campagnes gaan voeren.”

Siegfried Aikman en Maartje Scheepstra

“Maar ook voor mij waren de woorden van Terrance een eye-opener”, vervolgt Gerritsen. “We kennen met coach Siegfried Aikman en voorheen een international als Maartje Scheepstra mensen met een kleur die aangeven dat ze hockey een fijne omgeving vonden. Maar we hebben ons wellicht onvoldoende gerealiseerd dat dezelfde mensen wel ervaringen met racisme kunnen hebben.”

Pieters denkt dat het streven naar een meer gemêleerde sport niet de oplossing biedt. “Diversiteit is niet het medicijn tegen racisme. We hebben een heel diverse samenleving, toch komt racisme voor. Dat probleem lossen we op door bewustzijn te creëren, door aan te geven welke vormen er zijn en hoe je die kunt voorkomen.”

HC Feijenoord als voorbeeld

“De hockeyclubs geven zelf ook aan dat de sport een betere afspiegeling van de samenleving moet worden”, zegt voorzitter Erik Gerritsen van de KNHB. “Het probleem is dat veel grote clubs eigenlijk al vol zitten en dus maar heel langzaam diverser kunnen worden. Ik zie wel een toekomst voor nieuwe clubs die in binnensteden worden opgericht, met HC Feijenoord als voorbeeld.” Die club begon in 2010 op het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid met een paar sticks maar telt nu 450 leden, met veel kinderen uit allerlei culturen voor wie hockey ontoegankelijk leek. “Wij hopen op meer van dit soort particuliere initiatieven die we zullen aanjagen en faciliteren.”

Lees ook:

Ineens was racisme voor hockeyer Van der Weerden geen ‘ver-van-mijn-bed- show’ meer

De woorden van mede-international Terrance Pieters over racisme openden zijn ogen. Mink van der Weerden, strafcornerspecialist, ziet een witte monocultuur in het hockey waarin zelfs zijn baard al niet kon. ‘Vertel mij dan maar dat we een hele open sport zijn.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden