Ongelijke behandeling
Tennistoernooi Madrid onder vuur wegens seksisme. ‘In welke eeuw leven deze mensen?’
‘Cakegate’, een spreekverbod voor vrouwen en opvallende outfits van de ballenmeisjes op het centercourt: de Madrid Open zorgt na afloop voor controverse.
Een reusachtige verjaardagstaart van meerdere verdiepingen ontving tennisser Carlos Alcaraz op 5 mei tijdens de Madrid Open. Aryna Sabalenka, die net als Alcaraz tweede staat op de wereldranglijst, was op dezelfde dag jarig. Zij kreeg van de organisatie slechts een taart van standaardformaat met de tekst ‘Happy Birthday Aryna’. Toen er foto’s van de taarten op sociale media verschenen, was ‘cakegate’ geboren.
Het was niet het enige incident tijdens het tennistoernooi in Spanje dat tot veel kritiek op de organisatie leidde. De Madrid Open zou op meer vlakken vrouwelijke speelsters niet gelijk hebben behandeld als mannen.
Geen microfoons na vrouwenfinale
De finale van het vrouwendubbeltoernooi, gewonnen door Victoria Azarenka en Beatriz Haddad Maia, kende een opvallende nasleep. De vier finalisten kregen na afloop een verkapt spreekverbod opgelegd. Toen de vrouwen zagen dat er geen microfoons opgesteld waren, realiseerden ze zich dat ze niks tegen het publiek mochten zeggen. ‘Ik kreeg vandaag na de finale niet de kans om te spreken’, schreef de Amerikaanse Coco Gauff, verliezend finaliste, op Twitter. ‘Dit is triest en onaanvaardbaar’, reageerde de Tunesische tennisster Ons Jabeur op Gauffs tweet.
the difference in cake size is astounding pic.twitter.com/acQDVATNyZ
— s :) 🪼 not associated with dessert (@slaylorfritz) 5 mei 2023
Normaal gesproken worden tennistoernooien afgesloten met een trofee-uitreiking en een toespraak van alle finalisten. Na de eindstrijd in het mannendubbel gebeurde dat ook. Waarom de vrouwen een dag later niet mochten spreken, is niet duidelijk. Tennisvolgers suggereren op Twitter dat de vrouwen het zwijgen is opgelegd uit angst dat zij kritiek zouden leveren op de andere seksistische voorvallen tijdens het toernooi.
Ballenmeisjes in korte rokjes en topjes
Ook de kledingkeuze voor de ballenmeisjes deed de discussie namelijk oplaaien. Tijdens belangrijke wedstrijden op het centercourt droegen de ballenmeisjes aanvankelijk korte rokjes en topjes, terwijl op de velden waar minder aandacht voor was jongens en meisjes broeken en T-shirts aan hadden. Een opvallende keuze, mede omdat de Madrid Open in 2004 al onder vuur was komen te liggen nadat de ballenmeisjes op het hoofdterrein waren vervangen door modellen.
Het tennis kent nog steeds veel discussie over de (on)gelijkheid tussen vrouwelijke en mannelijke spelers. “Wat er in Madrid is gebeurd, was erg teleurstellend”, blikte verliezend dubbelfinaliste Jessica Pegula woensdag terug tijdens haar persconferentie in Rome, waar ze aan een nieuw toernooi begonnen. “Ik weet niet in welke eeuw de mensen leven die deze beslissing hebben genomen.”
De organisatie van het tennistoernooi in Madrid, die wel het prijzengeld voor het mannen- en vrouwentoernooi gelijkgetrokken heeft, wilde geen commentaar geven.
Lees ook:
Tennisster Bibiane Schoofs (34) heeft haar vriend nodig om rond te komen
Proftennis is niet altijd een vetpot. Bibiane Schoofs, komende week voor Nederland actief in de Billie Jean King Cup, weet er alles van. Maar ze negeert de verleidelijk hoge beloningen van gokkers.