ColumnMarijn de Vries

Teddyberen maken een voorbeeldig voetbalpubliek

Als wij het zelf niet mogen, laat het dan maar aan beren over om voetbalwedstrijden te bekijken. Want teddy­beren kunnen juichen, klappen en joelen, dat weet elk kind. Was je dat tijdens het volwassen worden vergeten, dan bracht de voetbalwedstrijd Heerenveen-Emmen dat dit weekend weer in herinnering. Niet voor mensenpubliek speelden de twee ploegen, maar voor 15.000 beertjes, elk op een stoel in het Abe Lenstra Stadion. Bruine beertjes, witte beertjes, beige beertjes. Om en om zaten ze, de een iets meer onderuit gezakt dan de ander, en ­allemaal met een pompeblêddenshirtje aan.

Meer dan een stuk of vijf teddyberen had ik vroeger niet. Ik zette ze op een rij als ik ging spelen. Zij waren mijn publiek. Ik had ook een aapje, Meneer Sjors. Hij mocht altijd vooraan. Voor mijn ogen breidde het kleine publiek zich uit. Ik speelde toneel of playbackte een lied, van ‘Kinderen voor Kinderen’ meestal. Met sport was ik toen minder bezig, maar dat beren altijd al publiek bij sportwedstrijden ­waren, dat moge helder zijn.

Geoefend in goed gedrag als teddyberen daardoor zijn, zwegen ze respectvol vlak voor de spelers van beide partijen de catacomben zouden verlaten om het veld te betreden. Pas bij de eerste klanken van het clublied van de Friezen trokken ze hun snuiten open. “Aan de kant, ik moet naar ’t stadion”, zongen ze luidkeels. ­Heerenveen, ûs Heerenveen. Als je niet beter zou ­weten, dan zou je zweren dat het toch echte mensen waren, daar op de tribunes in het stadion.

Zo zijn beren: als geen ander bedreven in publiek zijn voor ieder die dat wil. En óf ze dat goed deden, daar bij het voetbal, complimenteerde Heerenveenspits Henk Veerman hen naderhand: “Ik vind de sfeer met 15.000 beren natuurlijk mooier dan een heel leeg stadion.” Ik vond de teddyberen, rustig op hun stoel gezeten, ook mooier dan de beertjesregens voor zieke kinderen die we op Rotterdamse voetbal­dagen ook wel zien. Serener. Een beter voorbeeld ook misschien, voor hoe je je als publiek gedragen kunt.

De beren juichten en zongen

Want er klonk geen onvertogen spreekkoor, er waren geen schermutselingen, laat staan een vechtpartij. De beren juichten en ze zongen wat – terwijl ze geen topwedstrijd voorgeschoteld kregen. Maar ook dat deert teddyberen niet. Ze zijn tevreden met wat ze krijgen. Schatten alles op waarde en genieten daar dan van. Een achtjarige zoals ik ooit was, die een knullig liedje zingt. Een kind dat voor het eerst zonder zijwieltjes fietst. Of eentje die tien keer een bal kan hooghouden – ook daarvoor staan beren figuurlijk op de banken. Ik heb het zelf beleefd.

In de psychologie worden ze gezien als een transitieobject: beren zijn kinderen tot steun bij het ontdekken van de wereld. Ze zijn daar zo goed in, omdat beren alles al eens hebben meegemaakt. Lang geleden, in 1902 vermoedelijk, doken de eerste teddyberen op. Het verhaal gaat dat ze afstammen van het babybeertje dat de Amerikaanse president Theodore (Teddy) Roosevelt tijdens een berenjacht niet wilde doden, omdat het zo klein en weerloos was. Niet veel later veroverden beervormige knuffels naar aanleiding van dit verhaal de markt.

Deze bijna honderd jaar oude teddyberen kijken voetbal nu wij mensen dat niet mogen. Ze zitten met z’n allen voor kinderen met kanker, in deze tijd van ­corona onzichtbaar, in een voetbalstadion. En ze genieten hoorbaar, net als de voetbalspelers. De chemie was zelfs zo sterk dat Henk Veerman zijn Heerenveenshirt na afloop op de tribune gooide. Want, zo zei hij: “De ­beren vroegen erom.”

Journalist en voormalig profwielrenner Marijn de Vries fietst u elke maandag door het sportweekend. Lees hier eerdere columns terug.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden