CoronacrisisProfvoetbal

Taboe op salaris inleveren in het voetbal doorbroken

De spelers van Borussia Mönchengladbach willen in de crisis salaris inleveren.Beeld BSR Agency

In Duitsland leveren voetballers salaris in en ook in Italië lijkt men daartoe geneigd. Hoe staat het er in Nederland voor?

Het eerste schaap is over de dam. De voetballers van Borussia Mönchengladbach hebben zich bereid verklaard de komende maanden een belangrijk deel van hun salaris in te leveren. Het zou de Bundesliga-club ongeveer een miljoen euro besparen.

In Italië zijn de vaak riante salarissen in de Serie A ook niet heilig meer, vindt Gabriele Gravina, de voorzitter van de nationale bond. “Het mag in deze zware tijden geen taboe zijn om over salarisvermindering te praten”, betoogde hij. ”We moeten goed begrijpen dat deze noodtoestand ons allemaal raakt. De voetbalwereld moet in staat zijn om te veranderen. Op ons wordt nu een beroep gedaan om acties te ondernemen waarin een groot verantwoordelijkheidsgevoel tot uitdrukking komt.”

Het is nog onbekend of ook voetballers in Nederland bereid zijn salaris in te leveren. Spelersvakbond VVCS zou dat alleen goedkeuren als het initiatief van de spelers zelf komt. “Als je spelers zelf om morele redenen besluiten hun club tegemoet te komen dan is dat prima. Maar ik keur het af als clubs een moreel beroep op voetballers gaan doen. Je kunt ze niet dwingen of zelfs roepen dat het goed zou zijn. Contracten moeten worden gerespecteerd”, zegt Evgeniy Levchenko, voorzitter van de VVCS. Hij wijst er op dat veel profvoetballers in Nederland niet veel verdienen, vooral in de eerste divisie. “Mensen zullen er van schrikken wat zij verdienen. Dat is per jaar soms maar een paar duizend euro.”

Tot zeker 6 april

Marc Boele, directeur van de Coöperatie Eerste Divisie, heeft nog geen signalen ontvangen dat salarisvermindering bij clubs aan de orde is. “Volgens de arbeidsvoorwaarden is het ook onmogelijk om dit op te leggen.” Die clubs hebben door het wegvallen van inkomsten momenteel vrijwel allemaal acute financiële problemen. De meeste hebben inmiddels een beroep gedaan op de regeling van de overheid om de loonbetaling van personeel dat nu tijdelijk geen werk heeft over te nemen. Boele: “De vraag is nu wat de overheid onder omzetdaling verstaat: is dat wat nu al merkbaar is of verwachte daling over een mand? Dat is nog niet duidelijk.”

De voetballers van Gladbach willen met hun actie voorkomen dat de ‘gewone’ werknemers van de club hun salaris niet krijgen uitbetaald. Trainers en directie besloten zich onmiddellijk bij de actie aan te sluiten.

In Duitsland ligt de Bundesliga sowieso tot 2 april stil. In Nederland wordt zeker tot 6 april niet gevoetbald, maar mogelijk langer. In Engeland werd donderdag besloten dat de pauze in de Premier League verlengd wordt van 3 april naar 30 april. Ook in België wordt de competitie niet voor 1 mei hervat. In Italië verklaarde minister van sport Vincenzo Spadafora dat de kans bestaat dat op 3 mei er weer wedstrijden in de Serie A kunnen worden gespeeld. “Maar dit is geen harde toezegging.”

Lees ook: 

Sportwereld vraagt overheid om financiële steun

Sportkoepel NOC-NSF berekende dat het verlies in het betaalde voetbal nu 5 miljoen bedraagt. Dit op kan lopen tot 110 miljoen als er dit seizoen niet meer kan worden gevoetbald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden