Shorttrack

Suzanne Schulting oefent zelfs tijdens de wedstrijd ‘om een betere shorttracker te worden’

Suzanne Schulting na het winnen van een wereldbekerwedstrijd in China, vorige week. Beeld AP
Suzanne Schulting na het winnen van een wereldbekerwedstrijd in China, vorige week.Beeld AP

Shorttracken in de maanden voor de Spelen is niet alleen het halen van succes. Het gaat ook om kwalificatie. Nederland is goed op weg om met een maximaal aantal schaatsers in Peking te staan. En Suzanne Schulting is wederom zo goed, dat zij tijdens de wedstrijd nog kan trainen.

Kick Hommes

Suzanne Schulting had een boodschap meegekregen, zondag tijdens de wereldbekerwedstrijd shorttrack in het Japanse Nagoya. Ze zou eens niet vooraan beginnen op haar favoriete afstand, de 1000 meter. Maar achteraan, om zo te oefenen. Ze vond het maar niks, het ging ook niet helemaal soepel, maar het was wel nuttig geweest. “Ik ben blij dat ik het gedaan heb, maar het was ook frustrerend.”

Het is een ongekende luxe dat Schulting (24) de mogelijkheid heeft in een belangrijke wedstrijd nog te kunnen oefenen. Voor de shorttrackers staat kwalificatie voor Peking namelijk centraal deze weken. In de strijd om de wereldbekers moeten de mannen en vrouwen zorgen dat ze met voldoende rijders in de top dertig van een geschoond klassement staan op alle afstanden en zich als team op de aflossing plaatsen. Individueel belang telt minder, al is het wel lekker om zelf goed te presteren. Wie dat doet, kan bijna niet worden thuisgelaten.

Succes

Het wereldbekerweekend in Nagoya was dit weekend voor de Nederlandse shorttrackploeg een succes. Vijf medailles werden er gehaald, na vier vorige week bij de eerste wereldbekerwedstrijd in China. Schulting won de 1500 meter en de vrouwen werden eerste op de aflossing. Schulting haalde ook nog zilver op de 1000 meter, net voor Xandra Velzeboer, die haar eerste wereldbekermedaille ooit binnen haalde. Itzhak de Laat werd bij de mannen tweede op de 1000 meter.

De Laat vond het fijn dat ‘ik nu hoog heb gescoord’, in plaats van dat hij blij was om zilver te winnen. Een woordkeuze die hij overigens onbewust gebruikte, maar aangaf dat hij ergens toch bezig is met het kwalificatieproces.

Tegelijkertijd bieden de races zelf een mogelijkheid om zelfvertrouwen op te doen. Voor Sjinkie Knegt bijvoorbeeld, die zaterdag voor het eerst weer een finale schaatste sinds zijn ongeluk twee jaar geleden. Bondscoach Otter zei te merken dat Knegt uit dat resultaat weer branie haalde. En voor De Laat, die tot zondagmiddag eigenlijk vierkant in de rondte reed, met als dieptepunt een 64ste plek op de 1500 meter (hij viel al in de voorrondes). “Maar de tweede plaats op de 1000 meter geeft me wel bevestiging. Bij de mannen is een heel brede groep net onder de top. Een resultaat als dit geeft vertrouwen dat ik daar bovenuit kan komen.”

Topvrouw

Schulting daarentegen heeft geen zelfvertrouwen nodig. Zij is de absolute topvrouw in het internationale veld, al heeft ze het niet even makkelijk als vorig seizoen. Haar overwinning op de 1500 meter van zaterdag was haar tiende zege in een wereldbekerfinale op rij.

Zondag kwam die reeks ten einde na haar tweede plek op de 1000 meter. Al kwam dat ook deels door de gekozen tactiek. Zij kreeg dus van bondscoach Otter opdracht om niet vooraan, maar vanuit achterin haar halve finale te rijden. Daardoor werd het voor haar moeilijker, omdat ze in moest halen in plaats van anderen haar wil op te leggen - een situatie waarin ze bijna onverslaanbaar is. “Voor de punten maakte de tactiek niet uit. Als je eenmaal in de halve finale staat, zit je wel goed. Dus kon ik bezig zijn om een betere shorttracker te worden, al vroeg ik vooraf wel aan Jeroen (Otter, red.) of hij zeker wist dat we dit gingen doen. Dat gaf in het begin stress, maar eigenlijk werd ik steeds rustiger.”

In de finale was ze wederom gedwongen van achteruit te racen, mede het gevolg van een slechte startpositie en wat kleine materiaalproblemen. Ze kwam nog dichtbij, ze won zilver, maar dat was toch een flinke teleurstelling. Kort na afloop was ze dan ook niet te genieten. “Ze was heel aardig en heel vriendelijk”, riep Otter lachend vanaf de kleedkamerbank. Ironisch bedoeld, want volgens Schulting is dan de teleurstelling en boosheid van haar gezicht te lezen. Toen ze daarna ook viel in de gemengde aflossing (van mannen en vrouwen), werd ze wel even streng toegesproken. “Hij zei dat ik mezelf en mijn team ermee zou hebben als ik er met mijn kop bij zou blijven hangen.”

Later op de dag zou Schulting met de ploeg de aflossing winnen. Voor de punten maakte dat veel uit. Nederland ligt op koers om in Peking met vijf mannen en vijf vrouwen te mogen starten. De Laat had de regels trouwens niet helemaal scherp. Schulting zei dat de ploeg er ‘fantastisch’ voor stond. Otter relativeerde dat wel. “Fantastisch is de overtreffende trap, en dat is het niet. We staan er gewoon prima voor.” Of, zoals hij zei: “In de praktijk hebben we het maximale aantal. In theorie kan er veel gebeuren.”

Lees ook:

De shorttracktalenten van bondscoach Jeroen Otter dagen de gevestigde orde uit

De start van het olympische shorttrackseizoen onderstreept dat de aanstormende jeugd de gevestigde orde uitdaagt. ‘Misschien is het soms frustrerend tijdens wedstrijden, maar in de trainingen is het niveau nu hoger.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden