Clubvoetbal

Supporters woest over besluit om op zondagavond te voetballen: ‘Minachting voor de fans’

Supporters bij de oefenwedstrijd Heracles-Sparta in Almelo op 2 juli.  Beeld Pro Shots / Paul Meima
Supporters bij de oefenwedstrijd Heracles-Sparta in Almelo op 2 juli.Beeld Pro Shots / Paul Meima

Supporters zijn furieus over het besluit van de eredivisieclubs en KNVB om komend seizoen toch weer op zondagavond te gaan voetballen.

Zeventien wedstrijden zullen in het nieuwe seizoen vanaf augustus op zondag om 20.00 uur beginnen, zo deelde de voetbalbond woensdag mee. Het Supporterscollectief reageerde ‘verbijsterd’. Voorzitter Matthijs Keuning van de koepel van supportersverenigingen noemde het besluit ‘minachting’ voor de fans.

Hij verwees naar een enquête van vorig jaar juni. Daarin gaf 86 procent van de seizoenkaarthouders aan tegen wedstrijden op zondagavond te zijn. Veel mensen moeten op maandagochtend weer vroeg naar hun werk, en kinderen weer naar school. Keuning: “Clubs gaan nu bewust in tegen die wens. Ze zeggen supporters belangrijk te vinden, maar laten hiermee het tegendeel zien.”

‘Supporters hebben clubs gered’

Op sociale media regende het woensdag afkeurende reacties van fans. “Het besluit is extra schaamteloos omdat het komt na een periode waarin veel van supporters is gevraagd”, meent Keuning. “Veel clubs hadden niet meer bestaan als de supporters ze de afgelopen periode niet hadden gered. Na een afgebroken seizoen, een jaar zonder stadionbezoek en een nieuw onzeker seizoen voor de boeg hebben supporters opnieuw massaal seizoenkaarten gekocht. Dan kun je dit niet maken.”

Volgens de KNVB speelt elke club gedurende het seizoen slechts één thuiswedstrijd op het omstreden tijdstip. Na de loting van de groepsfase van de drie Europese toernooien worden de zondagavondduels voor het najaar vastgesteld. Daarbij is wel nog de goedkeuring nodig van burgemeesters. De clubs die Europees spelen, kunnen bij de KNVB een verzoek indienen om een duel in het weekeinde te verschuiven in verband met de voorbereidingstijd of uitrustperiode. Vooral als een club op donderdag nog Europees speelt, kan er een verzoek komen om op zondag pas ‘s avonds de voetballen.

De clubs en de Eredivisie CV willen zelf op zondagavond spelen. Ze komen daarmee tegemoet aan de wens van tv-rechtenhouder ESPN, die de eredivisieduels live uitzendt en daarvoor 80 miljoen euro per seizoen betaalt. De directie betaald voetbal van de KNVB onder leiding van Eric Gudde, bijna met pensioen, stemde daarmee in. Saillant is dat FC Groningen zich bij monde van directeur Wouter Gudde - zoon van - als enige club tegen het voorstel keerde. Volgens Gudde voelt het ontzettend wrang richting de achterban om juist nu met zondagavondwedstrijden aan te komen, gezien de “ongelooflijke steun” van de fans in de laatste seizoenen.

Gudde: “Zondagavond is geen tijdstip waarop wij wedstrijden willen spelen. Jeugd wordt hierdoor uitgesloten om het stadion te bezoeken, net als mensen uit diverse sectoren die de volgende dag weer vroeg aan een nieuwe werkweek moeten beginnen. Ook voor supporters die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer kan het lastig zijn om op zondagavond het stadion te bezoeken. Dat moeten we als clubs niet willen.”

Door de nieuwe competitieopzet sinds 2019 zijn er voortaan twee degradanten en stromen de Europees spelende clubs een ronde later in het bekertoernooi in. Dit betekent zes wedstrijden minder dan in het televisiecontract staan en die moeten worden gecompenseerd richting ESPN. Wouter Gudde: ”Maar hierbij wordt niet gekeken naar het stadionbezoek. Als supporters daadwerkelijk wegblijven, zijn de negatieve gevolgen voor de clubs vele malen groter dan de eventuele opbrengsten.”

Lees ook:

Clubs hoeven niet te vrezen: ook na corona kopen fans massaal seizoenkaarten

Na een seizoen met grotendeels lege stadions kopen voetbalsupporters weer massaal seizoenkaarten voor de eredivisie, zo blijkt uit een inventarisatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden