Eredivisie

Superieur Feyenoord toont in Friese kou outsider in titelrace te blijven

Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh legt aan voor een schot. Beeld Pro Shots / Niels Boersema
Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh legt aan voor een schot.Beeld Pro Shots / Niels Boersema

Feyenoord sloot 2021 af met een heel gemakkelijke 0-3 overwinning op Heerenveen. Trainer Arne Slot vraagt zich wel af hoeveel rek er nog in zijn ploeg zit.

John Graat

Bij het ingaan van de winterstop een jaar geleden stond Feyenoord er ook allerminst slecht voor. De marge met koploper Ajax na veertien wedstrijden was toen slechts vier punten. In dat seizoen onder Dick Advocaat ging het na de winterpauze snel helemaal mis. Na achttien wedstrijden was het verschil met Ajax eind januari al opgelopen tot negen punten.

Nu heeft Feyenoord na achttien duels vier punten meer dan vorig jaar. Dat is een magere afspiegeling van de gedaanteverwisseling die het elftal heeft ondergaan. Het is nu onwaarschijnlijk dat Feyenoord na het kerstreces op dezelfde manier als vorig jaar in elkaar zakt. Bewijs voor die stelling leverde de ploeg ook gisteravond in Heerenveen.

In het bitterkoude Friesland lieten de Rotterdammers nog eens zien hoezeer het voetbal onder trainer Arne Slot radicaal veranderd en attractiever is geworden. Waar ze de laatste weken, tegen FC Groningen (0-0) en in de beker tegen FC Twente goed spel niet wisten te belonen, deden ze ze dat in het Abe Lenstra Stadion wel. Zelden was Feyenoord in de traditioneel lastige uitwedstrijd, die vorig jaar nog kansloos met 3-0 werd verloren, zo superieur. Gezien de kansenverhouding had de uitslag ook 1-6 of 1-7 kunnen zijn.

Als een kind in een luchtkasteel

Zoals al vaker dit seizoen toonde de ploeg zich daarmee mentaal veerkrachtig. Na de doffe klap in de onthutsende topper tegen Ajax (0-2) veerde Feyenoord op de harde Friese ondergrond als een kind in een luchtkasteel weer op. Vanaf het begin werd Heerenveen gretig bij de strot gegrepen, met bij vlagen uitstekend voetbal. Van fysieke vermoeidheid, door het veeleisende afjagen van de tegenstander, geen spoor.

“Het bijzondere is dat we zo fit zijn, zodat we elke wedstrijd totale pressing kunnen blijven spelen, zoals Louis van Gaal het noemt”, zei Slot. In de mentale gesteldheid van zijn ploeg werd hij in Heerenveen verrast. “Ik was nieuwsgierig of de band leeg zou zijn. Dat was niet raar geweest, na 31 wedstrijden waarbij we al vele weken in heel kort tempo achter elkaar spelen. De afgelopen dagen ben ik er mentaal bovenop gaan zitten. Het is achteraf gezien slecht van mij dat ik twijfels had. Ze hebben het al 30 keer opgebracht.”

Twee spelers symboliseren die gedaantewisseling misschien wel het meeste. De uitblinkende Orkun Kökcü leidde gisteravond twee keer een treffer in. Uit zijn hoekschop scoorde Marco Senesi kort voor rust de 0-2. Bij de 0-1, een aanval over meer dan dertig schijven die werd afgerond door de jarige Guus Til, gaf Kökcü het passje dat het verschil maakte.

‘De driftkikker in mij’

Het tussenstation daarbij was Bryan Linssen, die andere speler die het andere Feyenoord symboliseert. Zijn doelpunt in de tweede helft maakte hem met elf goals voor even topscorer van de eredivisie. Net zo opvallend is dat de 31-jarige Limburger met geringe lengte (1.70m) al voor de zesde keer met het hoofd succes had.

Linssen behield het vertrouwen van Slot toen de roep om Cyriel Dessers toenam. Het grootste verschil met vorig seizoen is dat de speelwijze hem beter ligt, zei hij zelf. “Ik sta nu altijd ‘hoog’ op het veld, ver op de helft van de tegenstander, en ik kom veel in de zestien. En met dat afjagen kan ik mijn energie kwijt. Dat is de driftkikker in mij. Als je dan ziet dat het resultaat oplevert, en we weer snel de bal hebben, geeft dat ook energie. Dan blijf je gaan.”

Een overwinning in Heerenveen was belangrijk om op de ranglijst niet ‘naar omlaag maar omhoog te kunnen blijven kijken’, zei Linssen. “Daarom stond er vandaag wel druk op.”

Feyenoord zal medio januari als een outsider in de schaduw van Ajax en PSV de competitie hervatten. Slot kwalificeerde gisteravond de eerste seizoenshelft als ‘heel goed’. “Vanaf dag één was er bij de spelers de bereidheid om vol mee te gaan in de plannen.” Het beperkte rendement uit het overwicht blijft wel een zorgpunt. Slot: “We hebben eigenlijk alleen in de eerste van Willem II en vanavond eenvoudig gewonnen. In alle andere wedstrijden kostte het ons heel veel moeite. We zullen nog door moeten groeien om echt mee te kunnen blijven doen. En de vraag is hoeveel rek er nog in zit.”

Lees ook:

Vechtpartijen, bedreigingen, dat gebeurde vroeger niet als je van Feyenoord overstapte naar Ajax

De overstap van Steven Berghuis maakte veel boosheid en haat los.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden