UpdateVoetbal

Super League gesneefd na terugtrekking Engelse clubs - Juventus geeft nu ook op

Fans van Chelsea demonstreren tegen de Super League Beeld EPA
Fans van Chelsea demonstreren tegen de Super LeagueBeeld EPA

Liverpool, Arsenal, Manchester United en Tottenham Hotspur hebben zich teruggetrokken uit de Super League. De voetbalclubs hebben dat in een gezamenlijke verklaring gemeld. Juventus-voorzitter Andrea Agnelli lijkt de plannen voor de Super League ook op te geven.

ANP

Agnelli klonk eerder nog strijdbaar en zei, ook na het terugtrekken van zes Engelse topclubs, te geloven dat de Super League een groot succes kan worden..

Eerder dinsdagavond zei Manchester City al af te zien van het project. Volgens de BBC heeft ook Chelsea zich hierbij aangesloten. De European Super League gaat zich nu richten op het ‘hervormen van het project’, laten de overgebleven clubs in een verklaring weten.

“Gezien de omstandigheden zullen we nadenken over de meest geschikte stappen om het project te hervormen, met altijd in ons achterhoofd het streven om onze fans de best mogelijke ervaring te bieden, terwijl we tegelijkertijd de solidariteitsbijdragen voor het gehele voetbal zullen verbeteren”, staat in de verklaring.

Die overgebleven clubs zijn Real Madrid, Atlético Madrid, FC Barcelona, AC Milan, Internazionale en Juventus. De bedoeling was om een lucratieve competitie met zo’n vijftien topclubs te organiseren waarin vrijwel geen promotie en degradatie voorkwam. “Ondanks het aangekondigde vertrek van de Engelse clubs, die tot die besluiten gedwongen werden vanwege druk van buitenaf, zijn we ervan overtuigd dat ons plan volledig in lijn is met de Europese wet- en regelgeving”, meldden de clubs.

Ondertussen zou Internazionale de volgende club zijn die uit het project wil stappen. “Het Super League-project heeft in zijn huidige staat niet meer de interesse van Inter, meldde een bron aan het Italiaanse persbureau ANSA.

Arsenal bood excuses aan voor het mislukte project. “We hebben een fout gemaakt.” Liverpool: “We dachten dat we in de kopgroep zaten. Dat bleek niet zo te zijn.” Manchester United: “We hebben heel goed geluisterd naar de fans, naar onze politici en naar de aandeelhouders. De enige juist keuze is om ons terug te trekken.”

Een anti-Super League-vlag buiten het stadion van Liverpool. Beeld Reuters
Een anti-Super League-vlag buiten het stadion van Liverpool.Beeld Reuters

Inmiddels is de voetbalwereld er van overtuigd dat de stekker er binnenkort helemaal zal worden uitgetrokken. In heel Europa leidde het initiatief tot grote consternatie, ook in de politiek - de Engelse premier Boris Johnson heeft al gedreigd naar de rechter te stappen, om te voorkomen dat de zes clubs uit de Premier League deze stap zetten.

Vorm van verraad

Het plan werd amper twee dagen geleden openbaar gemaakt en werd door het UEFA-congres in Montreux beschouwd als een vorm van verraad. De clubs stonden daar op het punt akkoord te gaan met een vernieuwing van de Champions League, die ten dele tegemoet zou komen aan de wensen van de grootste clubs.

Kritiek op het plan was onder meer dat er volgens Amerikaans model vrijwel geen promotie/degradatie in voorkwam, en dat het een zware wissel zou trekken op de nationale competities. Die zouden voor clubs uit de Super League nauwelijks nog van belang zijn, omdat ze zich toch niet meer voor het internationale circuit zouden hoeven te kwalificeren.

‘De Engelse voetbalclubs zijn bij zinnen gekomen’

De blijdschap bij Engelse voetballers, fans en ook de Engelse voetbalbond is groot nu de Super League is omgevallen. “De clubs hebben hun verstand terug”, reageerde oud-international Rio Ferdinand op het besluit van de zes Engelse clubs zich terug te trekken uit het alom zwaar bekritiseerde project. “Voetbal is en zal altijd voor de fans zijn en er was niet eens aan hen gedacht bij de plannen. Een schande”, aldus Ferdinand, de voormalig aanvoerder van Manchester United.

“Het is einde verhaal voor de Super League. Goed gedaan fans”, twitterde Jamie Carragher, oud-verdediger van Liverpool. “Wat een prachtige dag voor het voetbal”, vond Manchester City-speler Benjamin Mendy. “Laten we allemaal verenigd blijven”, reageerde aanvoerder Harry Maguire van Manchester United.

Twaalf Europese topclubs besloten in de nacht van zondag op maandag zich los te maken van bestaande competities en een nieuwe topliga op te richten. De reacties uit de voetbalwereld waren furieus, met name ook van de supporters van de zes betrokken Engelse club. De Europese bond UEFA dreigde met zware sancties door clubs per direct uit de huidige editie van de Champions League te zetten en de betrokken spelers te verbieden nog voor hun land uit te komen.

Manchester City, Chelsea, Liverpool, Arsenal, Manchester United en Tottenham Hotspur zwichtten dinsdagavond onder de druk en besloten de Super League niet door te zetten. Tot grote vreugde ook van de Engelse bond FA. “Het Engelse voetbal heeft een trotse traditie van gelijke kansen voor alle clubs en het voetbal heeft laten zien unaniem een besloten competitie af te wijzen. Het had onze sport kunnen verdelen, maar in plaats daarvan heeft het ons juist verenigd”, verklaarde de FA.

Supporters van Chelsea en Liverpool trokken dinsdagavond naar het stadion om blijk te geven van hun woede over de Super League. “We hebben het voetbal gered”, zongen ze uiteindelijk toen het nieuws doorsijpelde dat de clubs afzagen van het project.

Lees ook:

Internationals in de ban door Super League?

Oranje hoeft zich geen zorgen te maken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden