NieuwsWK Zwemmen

Sun Yang heerst in het water, maar staat alleen door dopingverdenkingen

De Chinese zwemmer Sun Yang slaakt een oerkreet na het winnen van het goud op de 400 meter vrije slag op het WK in Gwangju, Zuid-Korea.  Beeld Getty Images
De Chinese zwemmer Sun Yang slaakt een oerkreet na het winnen van het goud op de 400 meter vrije slag op het WK in Gwangju, Zuid-Korea.Beeld Getty Images

‘Rising Sun’ uit China won zondag zijn vierde WK-titel op de 400 vrij. Maar andere zwemmers verdenken hem van dopinggebruik.

Eline van Suchtelen

Sun Yang wacht tot al zijn concurrenten het water uit zijn. Als de laatste het trappetje op klimt, gaat de 27-jarige Chinees op de lijn zitten voor de ontlading waar hij op heeft gewacht. Twee keer gaan zijn armen omhoog, twee keer slaat hij op het water. Dan komt er een oerkreet.

Zo eenzaam als hij zijn vierde wereldtitel op de 400 vrij viert, zo alleen staat de 27-jarige Chinees op dit moment ook in het zwemmen. Sun, veroordeeld dopingzondaar, is de hoofdrolspeler in een nieuwe dopingzaak. Vorig jaar september kwam hij in conflict met controleurs die hem tijdens een onaangekondigde controle wilden testen.

Sun was boos omdat de controleurs niet over de juiste papieren beschikten. Mede om die reden vernielde hij de bloedmonsters die waren afgenomen. Sun sloeg ze kapot met een hamer.

Rising Sun

Wereldzwembond Fina besloot hem niet te straffen omdat de vergunningen van de controleurs inderdaad niet helemaal kloppend waren. De vrijspraak zorgde voor een storm van verontwaardiging in de zwemwereld. Wereldantidopingorganisatie Wada wil het er niet bij laten en heeft de zaak aangemeld bij het internationaal sporttribunaal Cas.

Sun werd in 2014 al een keer in het geheim drie maanden geschorst voor een dopingovertreding. Hij had toen het verboden middel trimetazidine genomen, dat wordt gebruikt voor hartproblemen.

Het publiek in het Zuid-Koreaanse Gwangju, met de kleur rood van China duidelijk zichtbaar op de tribune, lijkt er niet om te malen. De vlaggetjes met de tekst ‘China’s rising Sun’, met een foto van de zwemmer als nationale held op de vlag, wapperde vrolijk in de handen van zijn fans.

De collega’s van Sun klapten niet mee. Mack Horton, de nummer twee op de 400 vrij, al helemaal niet. De Australiër ligt al jaren in de clinch met de Chinees, die een tijd in Australië trainde. Horton beschuldigde Sun op de Spelen van Rio van dopinggebruik. Nadat Sun in 2016 de olympische titel had veroverd op de 200 vrij werd hij ook door de Franse zwemmer Camile Lacourt bekritiseerd. Lacourt vond dat zijn sport steeds meer op atletiek ging lijken, met ‘twee tot drie dopers in elke finale’. Over Sun was hij zeer stellig. “Hij pist paars.”

Meerdere zwemmers spraken zich onlangs uit over de zaak-Sun. Kort samengevat: ze willen hem niet meer in het zwembad zien. Ze zijn allemaal van mening dat hij iets te verbergen heeft als hij geen andere uitweg ziet dan een monster kapot te slaan met een hamer.

De Australische zwemvedette Cate Campbell riep in april om actie. “We moeten nadenken over hoe we doping beter kunnen tackelen, want wat we nu doen is blijkbaar niet goed genoeg. Sun Yang is al een keer geschorst voor een verboden middel. Ferry Weertman is het met haar eens. Hij zit in de atletencommissie van de Fina, waar het onderwerp Sun binnenkort ook op de agenda staat.

De Australische zwemmer Mack Horton (links) won het zilver op de 400 meter vrije slag, maar toonde zondag zijn ongenoegen door tijdens de prijsuitreiking zijn afstand te houden van gouden medaillewinnaar Sun.  Beeld EPA
De Australische zwemmer Mack Horton (links) won het zilver op de 400 meter vrije slag, maar toonde zondag zijn ongenoegen door tijdens de prijsuitreiking zijn afstand te houden van gouden medaillewinnaar Sun.Beeld EPA

Niet samen op de foto

Australiër Horton wilde er zondag in de mixed zone geen woord aan vuil maken – orders van boven. Hij gebruikte de prijsuitreiking om zijn ongenoegen te tonen. Horton, die Sun in Rio op de 400 vrij versloeg in de strijd om goud, weigerde zondag naast zijn aartsrivaal op het podium te staan voor de foto. Nummer drie Gabriele Detti uit Italië poseerde wel naast Sun, terwijl Horton bij de ereronde langs de tribune telkens een meter afstand hield.

Sun zei zondag na zijn winnende race dat de vete met Horton hem erg dwars had gezeten. Een paar dagen voor aanvang van de mondiale titelstrijd wilde de Chinees niet in de baan naast Horton zwemmen bij de training. Jacco Verhaeren, bondscoach van Australië, noemde dat incident ‘fake news’, maar Sun kwam er zondag nog op terug tegen de Chinese pers.

Het gedoe met Horton had hem erg beziggehouden. Daarom was hij extra blij dat het hem gelukt was zijn hoofd bij het zwemmen te houden. Tijdens het gesprek met de pers drukte Sun zijn hoofd tegen de muur om zijn tranen van blijdschap om zijn vier wereldtitels te verbergen. Over de dopingzaak praatte hij niet.

Lees ook:

Last van zwemangst? Schrijver Pieter Hoexum legt uit wat zwemmen zo fijn maakt

Schrijver Pieter Hoexum nam zich voor in dit nieuwe jaar vaker te gaan zwemmen. Omdat je je in het water zo heerlijk zorgeloos kunt voelen. En om van zijn zwemangst af te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden