Nederlands elftal

Stefan de Vrij, ‘Italiaan’ met een Nederlands paspoort: ‘Het systeem? Het gaat om de interpretatie’

Stefan de Vrij op een training van het Nederlands elftal met zijn maatje Matthijs de Ligt.  Beeld Pro Shots / Marcel van Dorst
Stefan de Vrij op een training van het Nederlands elftal met zijn maatje Matthijs de Ligt.Beeld Pro Shots / Marcel van Dorst

In zijn tactisch en verdedigend vermogen en in zijn mentaliteit is hij Italiaan, maar hij heeft een Nederlands paspoort. In Oranje wordt Stefan de Vrij steeds belangrijker.

Wat glazig zat hij dinsdagmiddag in Zeist naar een scherm te kijken waarop journalisten te zien waren die digitaal en coronaproof vragen konden stellen. Stefan de Vrij had de beurt om antwoorden te geven aan de media. Als er op zo’n dag verder geen nieuws over het Nederlands elftal uit de hermetisch gesloten bubbel druppelt, is het al heel wat als De Vrij verklapt dat Matthijs de Ligt de besloten training ‘voluit’ heeft meegedaan. “Hij lijkt fit en speelklaar.”

De kans lijkt dus groot dat het duo morgen tegen Oostenrijk centraal achterin herenigd wordt. De twee zijn goede vrienden en zijn de ‘Italianen’ in de selectie van Oranje. De Vrij (29) is al veel meer veritaliaanst dan zijn jongere collega van Juventus. Al zeven jaar speelt hij in Italië, wat van hem een steeds betere verdediger maakte. Zondag bleek dat weer. Maar liefst twaalf keer veroverde hij de bal op een Oekraïner. Voor het laatst in 2004 had een speler (Jaap Stam) net zoveel balveroveringen in Oranje. “Het is mijn rol om de spits uit te schakelen”, reageerde De Vrij. “Het voelt altijd goed als dat ook lukt.”

Ata gebogen, want een verdediger die rechtop staat is ‘dood’, volgens de Italiaanse verdedigingsleer

Het was niettemin De Vrij die meteen na de met 3-2 gewonnen wedstrijd kritisch was en de ‘smetjes’ benoemde. Dat herhaalde hij dinsdag: de twee onnodige tegengoals zaten hem dwars. Dat is typerend voor zijn Ita­liaanse mentaliteit. Terwijl in Nederland lang het adagium van Cruijff gold – maak één doelpunt meer dan de tegenstander – is in zijn geliefde tweede vaderland elk tegendoelpunt er één teveel. Hij werd in die cultuur geschoold; eerst bij Lazio Roma, de laatste twee seizoenen bij Internazionale. Met succes. Vorig seizoen werd hij gekozen tot Il miglior difensore della Serie A – de beste verdediger.

Stefan de Vrij verdedigend in actie tegen Oekraïne: ‘Ik heb geen last van angst'. Beeld Pro Shots / Stanley Gontha
Stefan de Vrij verdedigend in actie tegen Oekraïne: ‘Ik heb geen last van angst'.Beeld Pro Shots / Stanley Gontha

Toen hij bij Feyenoord vertrok en in Italië terechtkwam, verbaasden trainers zich erover dat hij bepaalde basisprincipes niet kende. In Nederland wordt volgens De Vrij veel getraind op positiespel, een goede inspeelpass, maar veel minder op hoe je tactisch tegentreffers voorkomt. De kunst van het verdedigen is in Italië dagelijkse fijnslijperij. Hoe stel je je op tegenover de spitsen en tegenover je medeverdedigers? Wanneer schuif je in en wanneer laat je je juist terugzakken? Hoe bewaak je de ruimte en houd je oog voor de bal? En: sta gebogen in een actieve houding, want een verdediger die rechtop staat is ‘dood’, volgens de Italiaanse verdedigingsleer. Hij werd er specifiek geschoold in slidings maken. Essentieel is, zo vertelde De Vrij eerder in VI: de bal mag naar de zijkanten, maar nóóit door het centrum. Dat principe is in Italië net zo heilig als Maria. De directe weg naar het doel wordt bewaakt met ijzeren discipline.

‘Ik probeer veel te communiceren met mijn ploeggenoten’

Oekraïne zorgde vooral vanaf de zijkanten voor gevaar. Bij de 1-2 kon Jarmolenko vrij uithalen, omdat op links Aké en Wijndal afwachtten. De Vrij moest in het centrum vaak ingrijpen als Oekraïne heel snel het middenveld was overgestoken. De Vrij ziet voor zichzelf een belangrijke taak weggelegd om dat te voorkomen in volgende EK-duels. Hij is immers bij Inter aan het 5-3-2-systeem gewend.

“Er wordt veel over systemen gesproken, maar het gaat om de interpretatie daarvan. We hebben laten zien dat we hiermee heel aanvallend kunnen spelen. Maar bij balverlies moet de organisatie ook goed zijn. Dan moet je goed staan. Ik probeer veel te communiceren met mijn ploeggenoten. Op de training zie ik ook vooruitgang. Maar we moeten ons hierin nog verbeteren”, zei de man uit Ouderkerk aan den IJssel die in Oranje debuteerde in 2012 en nu op 46 interlands staat.

Bij afwezigheid van Virgil van Dijk vult hij nu samen met Wijnaldum en Depay het leiderschapsvacuüm deels op. De Vrij is het voorbeeld van de prof die zijn weg omhoog geleidelijk vond, door consciëntieus te blijven zoeken naar verbetering. Inmiddels heeft hij een heel team van experts om zich heen; van een podotherapeut voor zijn schoeisel, een voedingsdeskundige, een fysiotherapeut tot een eigen tactische video-analist. Hij verdiepte zich in neurolinguïstisch programmeren (NLP) en werkte met ijsbaddeskundige Wim Hof. Voor zijn mentale ontspanning speelt hij piano, of luistert hij naar de klassieke pianomuziek, het liefst van Ludovico Einaudi.

Van spanning heeft hij dan ook nooit echt last, zei hij dinsdag. “Het is goed dat je beseft wat er op het spel staat, maar ik ben op een EK niet meer gespannen dan voor een wedstrijd met mijn club. Ik heb geen last van angst. Ik zie een wedstrijd als een platform om te laten zien wat ik kan.”

Lees ook:

De gevleugelde vrienden van Oranje zien ook nog ‘veel om te verbeteren’

De internationals Nathan Aké en Stefan de Vrij, in hun vrije tijd pianist, sluiten na de winst op Oekraïne hun ogen niet voor ‘smetjes’.

Daley Blind boekte de belangrijkste overwinning van de avond

Pas na Nederland-Oekraïne bleek wat het incident rond Christian Eriksen allemaal met Daley Blind had gedaan, ook voor zijn teamgenoten bij Oranje.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden