Veiligheid

Stadion NEC blijft voorlopig gesloten

Het Goffertstadion raakte zondag beschadigd. Beeld Pro Shots / Erik Pasman
Het Goffertstadion raakte zondag beschadigd.Beeld Pro Shots / Erik Pasman

Voetbalclub NEC mag stadion De Goffert voorlopig niet gebruiken voor wedstrijden. Eerst moet een onderzoek naar de veiligheid meer duidelijkheid brengen.

Redactie Trouw/ANP

De omgevingsdienst voor de regio Nijmegen (ODRN) besloot dinsdag in overleg met de gemeente Nijmegen dat De Goffert tot nader order gesloten moet blijven. De gemeente, eigenaar van het stadion van NEC, en de omgevingsdienst willen eerst de oorzaak weten van het instorten van een tribunevak, zondag, tijdens de wedstrijd tussen NEC en Vitesse. Het onderste deel van het vak begaf het toen Arnhemse fans op en neer sprongen. Een metalen container die onder de tribune stond, voorkwam dat supporters helemaal naar beneden vielen en letsel opliepen.

De gemeente liet onmiddellijk een extern onderzoek instellen door ingenieursbureau Royal Haskoning DHV. “Omdat niet bekend is wat de oorzaak is en omdat de veiligheid van het publiek vooropstaat, laat de eigenaar een extern bureau onderzoek doen. Dat moet duidelijk maken hoe dit incident heeft kunnen gebeuren. Het stadion zal pas weer toegankelijk worden wanneer uit het onderzoek blijkt dat dit veilig is”, meldde de Omgevingsdienst Regio Nijmegen.

‘De veiligheid moet voor iedereen gewaarborgd zijn’

Het hoofdgebouw met de receptie, de kantoren en de horeca, blijft wel toegankelijk. Hoeveel tijd het onderzoek in beslag neemt, is onduidelijk. Algemeen directeur Wilco van Schaik van NEC houdt er rekening mee dat zijn club pas in het nieuwe jaar weer in De Goffert kan voetballen.

“Ik denk, maar dat is mijn persoonlijke mening, dat we er zeker aan moeten denken dat het stadion tot en met december dichtblijft”, aldus Van Schaik in een boodschap gericht aan de fans van NEC. “Dat betekent dat we vier thuiswedstrijden elders moeten spelen. De optie tot wedstrijden uitstellen is er niet, we hebben niet zoveel tijd.”

De sluiting betekent dat NEC op zoek moet naar een andere locatie om voorlopig de thuiswedstrijden af te werken. De gesprekken met andere clubs en de KNVB lopen al sinds maandag, aldus NEC. De stadions van TOP Oss, VVV Venlo, De Graafschap en Vitesse liggen het dichtst bij Nijmegen. “Ik wil daar niet op vooruitlopen”, aldus een woordvoerder van de club. De volgende thuiswedstrijden speelt NEC op zondag 31 oktober, tegen FC Groningen en zaterdag 6 november tegen Heerenveen.

NEC heeft volgens de woordvoerder begrip voor het besluit van de gemeente. “Voor ons is het van belang dat er gedegen onderzoek wordt uitgevoerd, waarbij in de toekomst de veiligheid van iedereen in het stadion gewaarborgd moet zijn.”

Ruim twee jaar geleden stortte een deel van het dak van het AZ-stadion in. De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde toen dat er onvoldoende zicht is op de veiligheid van de constructie van gebouwen, zoals voetbalstadions. De Raad adviseerde een periodieke APK-controle. Maar die is er volgens experts nog altijd niet. De inspectie van stadions schiet daardoor nog altijd tekort, concludeerden zij in Trouw naar aanleiding van de gebeurtenissen in Nijmegen.

Lees ook:
Tribune Goffertstadion vol Vitesse-fans stort in, burgemeester Bruls wil onderzoek

Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen wil een onderzoek instellen naar het instorten van een tribunevak in het Goffertstadion zondagmiddag bij NEC-Vitesse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden