Olympische Spelen

Spullen, spullen en nog eens spullen gaan mee naar Tokio

Zeiler Nicholas Heiner, hier zichtbaar met witte mondkap, is bezig met het volladen van containers met de boten van de olympische watersportploeg. Beeld ANP
Zeiler Nicholas Heiner, hier zichtbaar met witte mondkap, is bezig met het volladen van containers met de boten van de olympische watersportploeg.Beeld ANP

Zes zeecontainers vol spullen voor de Nederlandse atleten zijn op weg naar Tokio. Van koelvesten en televisies tot materiaal voor een eigen krachthonk. Nienke Wind, projectleider Games Operations bij NOC-NSF, vertelt.

Zes volle zeecontainers naar Tokio, toe maar. Wat zit daar allemaal in?

“De flat waar de olympische ploeg in wordt gehuisvest, wordt bijna leeg opgeleverd. We moeten alles zelf inrichten. Anderhalve container is bijvoorbeeld gevuld met oranje fietsen. Verder veel materialen voor een krachthonk, zevenhonderd topmatrassen, kussens, koelkasten, slushmachines, koelvesten, televisies, meubilair, koffiezetapparaten en honderd kilo koffiebonen. Maar ook medische materialen, sneltesten, vierhonderd wereldstekkers en genoeg verlengsnoeren om alle tablets, telefoons en computers van de atleten op te laden. We willen dat elke sporter optimaal kan presteren. En als die bedenkt dat er nog iets nodig is, dan kun je het maar beter meteen meenemen.”

Hoe lang duurt het voordat de spullen Japan bereiken?

“De containers zijn ruim twee maanden onderweg. De blokkade op het Suezkanaal heeft wel voor wat vertraging gezorgd, maar de scheepvaart is altijd afhankelijk van externe factoren, zoals tegenwind. We hebben daarom al rekening gehouden met een variabele aankomstdatum, al wordt het nu toch wel een strakke timing.”

Waarom moet al dit materiaal worden ingescheept? Kan het niet worden gehuurd in Japan?

“Veel van deze spullen zijn mogelijk wel te koop in Japan, maar er is allerlei regelgeving. Je krijgt niet zomaar spullen in en uit een olympisch dorp. En we zijn daar niet zo lang, dus we willen niet afhankelijk zijn van wat we daar kunnen regelen. Zeker nu het gezien de coronasituatie nog de vraag is of wij überhaupt wel winkels mogen bezoeken. Uiteraard kopen we daar heus nog wel wat spullen, maar wat we hier kunnen voorzien, nemen we mee.”

De koffieautomaten hebben Japanse stekkers. Die worden waarschijnlijk daar gemaakt, zijn daarna naar Nederland verscheept en worden nu weer teruggebracht. Klinkt wat omslachtig.

“Het is echt een verhuizing. En als je het zo noemt, dan kun je inderdaad over een aantal zaken nadenken. We hebben hier natuurlijk ook leveranciers die meedenken: die koffieapparaten, bijvoorbeeld, die doneren we na afloop waarschijnlijk. Bovendien onderzoeken we of sommige spullen door kunnen naar Peking voor de Winterspelen. De fietsen, of het krachthonk bijvoorbeeld. En omdat we nu efficiënt inpakken, hoeven we niet zeven, maar zes containers te sturen.”

Zeilers en roeiers nemen eigen containers mee

Sommige bonden hebben hun hebben en houwen in eigen containers gestopt. Bijvoorbeeld de zeilbond, die al talloze boten moest inladen. De zeilers zitten niet in het olympisch dorp, maar in een eigen huis nabij de plek waar de zeilwedstrijden worden gehouden.

Lees ook:

Op weg naar de Spelen: ‘In Tokio creëren we een stukje Nederland - met eigen koffie’

Ondanks alle beperkingen gaat de Nederlandse ploeg proberen de sport te vieren in Tokio, onder leiding van chef de mission Pieter van den Hoogenband. “Van de sporters maakt 70 procent maar één keer de Spelen mee. Het is aan ons om alles op alles te zetten dat die deelnemers ondanks de eenvoudiger toonzetting toch het speciale van de Spelen meekrijgen, de jus, de kleur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden