Ook voetbalclubs gaan boodschappen inzamelen.

Beweegarmoede

Sportverenigingen gaan voedselbanken helpen en bieden kosteloos trainingen aan

Ook voetbalclubs gaan boodschappen inzamelen.Beeld Arie Kievit

We bewegen te weinig en eten te ongezond, zeker mensen met een krappe beurs. Huishoudens die gebruik maken van de voedselbank zijn vaak niet aangesloten bij een sportvereniging. Daarom roepen verschillende sportbonden hun verenigingen op in april boodschappen in te zamelen voor de lokale voedselbank en bij de gevulde kratten een uitnodiging te doen voor het kosteloos volgen van een of meerdere trainingen.

Esther Scholten

Voldoende bewegen en gezonde voeding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, stelt sportkoepel NOC-NSF: de combinatie zorgt ervoor dat je je goed voelt en dat verdient iedereen. “Sport is geen wondermiddel”, zegt algemeen directeur Marc van den Tweel, “maar helpt wel om je zorgen even te vergeten en je fitter en vrolijker te voelen”.

Het Mulier Instituut constateerde onlangs dat de beweegarmoede in wijken met een lage sociaaleconomische status toeneemt.

De voetbalbond doet mee met de actie, net als de bonden uit het hockey, volleybal en korfbal. Ook de gymnastiekunie en de Nederlandse Ski Vereniging mobiliseren hun leden om onder meer volkorenpasta, peulvruchten en groente te doneren. Er komen op minstens veertig locaties inzamelpunten.

NOC-NSF-baas Van den Tweel benadrukt de noodzaak om meer mensen in beweging te krijgen, vooral in de huishoudens waar dat niet vanzelfsprekend is. “Daarom is het zo belangrijk dat mensen zich welkom voelen en geholpen worden met allerlei voorzieningen om zonder kosten mee te kunnen doen.”

Lees ook:

Biculturele tienermeiden willen geen mannelijke pottenkijkers bij het sporten

Tienermeiden met een niet-westerse achtergrond sporten veel minder dan hun leeftijdsgenoten. ‘In het huidige sportaanbod zijn te weinig plekken waar zij zich veilig voelen’, leert nieuw onderzoek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden