Advies

Sportraad: kennis over paralympische sport is te versnipperd

Paralympisch kampioen Fleur Jong, hier bij een training op Papendal.  Beeld ANP
Paralympisch kampioen Fleur Jong, hier bij een training op Papendal.Beeld ANP

De kennis over paralympische sport is te gefragmenteerd. Dat maakt de sport kwetsbaar, zo concludeert de Nederlandse Sportraad. Een nieuwe organisatiestructuur is gewenst. ‘Als simpele burger zou ik zeggen: maak een nieuwe koepel die toeziet op de paralympische sport.’

Kick Hommes

De paralympische sport in Nederland is onvoldoende ingericht om gelijkwaardig aan valide sport te worden. Dat concludeert de Nederlandse Sportraad in een lijvig advies dat donderdag verschijnt. De belangrijkste reden daarvoor is paradoxaal genoeg het gegeven dat in het streven naar gelijkheid het netwerk van mensen dat zich bezighoudt met paralympische sport juist te veel is versnipperd.

In de hang naar gelijkheid heeft elke sportbond de afgelopen decennia op eigen manier de paralympische sport ingepast. Maar deze integratie is te ver doorgeslagen. De groep deskundigen valt op die manier uiteen, aldus de Sportraad, een onafhankelijk adviesorgaan met mensen uit het bedrijfsleven, de sport en de wetenschap, dat het advies in opdracht van het ministerie van VWS uitbracht. Het risico is dat kennis over de paralympische sport snel in een organisatie kan wegvallen.

Positie te kwetsbaar

Sportraad-voorzitter Michael van Praag ziet dan ook dat de positie van paralympische sport te kwetsbaar is. “Vaak zijn maar weinig mensen van een sportbond bezig met de paralympische sport. Soms heeft een technisch directeur ook de paralympische sport ‘erbij’, of gaat het om een halve fte per bond. Het is meestal een te klein onderdeel binnen een bond.”

Tegelijkertijd is er tussen die – kleine – eilandjes onderling vaak geen overleg. Hoewel de paralympische wereld in Nederland niet heel groot is, spreken de diverse coaches, stafleden of bestuurders van verschillende sporten elkaar niet regelmatig. Er leeft geen goed beeld van wie er allemaal bij de paralympische sport betrokken is en hoe de sport kan ontwikkelen. Van Praag: “Binnen de bonden heeft iedereen zelf het belang van paralympische sport bepaald. Met de beste bedoelingen uiteraard, maar er is geen samenhang. Niemand staat op om eenduidig beleid te maken.”

De minister moet de regie nemen om naar eenduidig beleid te streven, aldus Van Praag. “Wij adviseren geen overkoepelende instantie. Dat is aan de minister. Maar het is te versnipperd. Persoonlijk zou ik als simpele burger een nieuwe vorm, een nieuwe koepel, niet vreemd vinden.”

Geldstromen overzichtelijker maken

De Sportraad adviseert verder om de geldstromen voor de paralympische sport overzichtelijker te maken. Dat is nu nog ‘diffuus’, aldus Van Praag. Bovendien zou de paralympische topsport meer middelen moeten krijgen, maar dat moet niet ten koste gaan van het budget voor de hele topsport.

Verandering kost tijd, en daarom is als eerste stap ‘zichtbare gelijkwaardigheid’ nodig, aldus de Sportraad. Dan gaat het onder meer om het gelijkstellen van de medaillebonus op de Spelen voor olympische en paralympische atleten. Ook zou bijvoorbeeld de verkiezing voor sportman of sportvrouw van het jaar inclusief paralympische genomineerden mogelijk zijn. De term paralympisch zou zichtbaar kunnen zijn in de naam van NOC-NSF: NOPC-NSF.

Het uiteindelijke doel moet volgens de Sportraad zijn dat valide en paralympische sporters tijdens gezamenlijke evenementen kunnen sporten. Nederland moet daarin internationaal een gidsland zijn. Verder adviseert de Sportraad nog om meer toernooien in de Nederlandse mediawet op te nemen, waardoor die evenementen – als een WK atletiek of rolstoelbasketbal – op televisie worden getoond. Ook moet er blijvende aandacht komen om kinderen met een beperking te stimuleren. Die hebben namelijk een extra zetje nodig om te gaan sporten, concludeert de Sportraad.

De Sportraad brengt met regelmaat advies uit over de staat van de sport in Nederland. Voormalig minister van sport Tamara van Ark had begin vorig jaar om het advies gevraagd.

Lees ook:

Het dilemma van de Paralympische Spelen: hoe zorg je voor gelijke kansen op een ongelijk speelveld?

Hoe creeër je gelijke kansen op een ongelijk speelveld? Met die vraag worstelt de organisatie van de Paralympische Spelen, die vandaag beginnen, al jaren. Wie niet geclassificeerd kan worden, blijft thuis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden