VeldrijdenWereldbeker

‘Sportman van het jaar’ Mathieu van der Poel maakt zijn titel waar in loodzware cross

Mathieu van der Poel, winnaar van de Jaap Eden-trofee en de cross in Namen. Beeld AFP
Mathieu van der Poel, winnaar van de Jaap Eden-trofee en de cross in Namen.Beeld AFP

Met een regenboogtrui onder het vuil kreeg Mathieu van der Poel zondag zijn prijs voor sportman van het jaar. Kort daarna kreeg hij na een zware en fraaie cross ook de prijs voor beste veldrijder in de wereldbekerwedstrijd in het Belgische Namen.

Kick Hommes

Een Jaap Eden-trofee kwam nog nooit in zo'n vreemde positie. Mathieu van der Poel kreeg in het Belgische Namen zijn prijs voor Nederlands sportman van het jaar wat verlaat uitgereikt. Hij was niet in smoking, maar kwam bemodderd aan nadat hij een verkenningsronde had afgewerkt, vlak voor een cross waar hij uiteindelijk als winnaar van terug zou keren. Zoals zijn status betaamt.

Toch was het een bijzonder beeld: een atleet in een regenboogtrui die tussen verkenning en wedstrijd door nog een prestigieuze prijs in handen kreeg gedrukt. De belangrijkste prijs die de Nederlandse sport kent, die hem woensdag was toebedeeld, als tussendoortje.

Maar voor Van der Poel (24) was het zelf helemaal prima op die manier. Een prijs krijgen in de modder, zijn natuurlijke habitat, was fijner dan op het Sportgala in Amsterdam. Ook om een praktische reden. Van der Poel had zich woensdag wel kunnen voegen bij de topsporters die naar het gala waren afgereisd. Alleen was het een nogal ‘grote verplaatsing’ en paste een gala niet ‘in zijn weekplanning’, zoals Van der Poel bij de NOS zei.

Van der Poel moest zich voorbereiden op de twee crossen van dit weekend, was de reden voor zijn afzegging. Zaterdag won hij de Waaslandcross en zondag liet hij rond de citadel van Namen zien waarom hij door zijn collega-sporters was verkozen boven Virgil van Dijk en Max Verstappen.

Modder

Van teen tot kruin onder de modder kwam hij na ruim een uur wedstrijd voor Toon Aerts en Corné van Kessel over de finish in het kleine stukje Wallonië waar de cross fans trekt. Op de einduitslag was het verschil gigantisch. Maar de twee vuisten en de luide schreeuw aan de finish, fermer dan tijdens veel voorgaande wedstrijden die Van der Poel won, stonden symbool voor hoe moeilijk het ook voor Van der Poel was geweest.

Van der Poel kreeg in Namen te maken met zware omstandigheden. Beeld BELGA
Van der Poel kreeg in Namen te maken met zware omstandigheden.Beeld BELGA

Zelden was een zelfs wedstrijd in het veldrijden zwaarder geweest dan de cross van zondag, in het Belgische Namen. Stoepranden, trappen en andere stroken die met zand waren bedekt om een ‘eenvoudiger’ parcours voor de renners neer te leggen, kwamen bloot te liggen omdat al dat zand modder werd en uiteindelijk wegspoelde. Op sommige plekken waren de waterplassen zo diep dat de wielen tot de tandwielen wegzakten.

Het parcours kreeg vooraf veel kritiek, onder meer van Mathieus vader Adrie. Er was een extra kasseistrook toegevoegd aan het toch al zware parcours, en om daar te komen moest een trap worden afgedaald. In veel Belgische media fulmineerde hij zonder zich in te houden.

Trots

Op de wedstrijddag speelde bovendien de kou een rol. Diverse renners stapten uit, bij zowel de mannen als de vrouwen, totaal verkleumd. Met een provisorisch voetenbadje werd bijvoorbeeld geprobeerd om Eli Iserbyt weer op te warmen. Ook Van der Poel, met een straal slijm aan zijn kin, bibberde na afloop aan een stuk door. Na afloop moest hij voorover gebogen een partytent in. Rechtop staan was er niet meer bij. Trillend van de kou zat hij bij te komen op een stoeltje. Met de armen over elkaar wachtte hij op de prijsuitreiking.

Even had het er bovendien naar uitgezien dat Van der Poel niet eens ging winnen. De Belg Toon Aerts leek de sterkste. Pas in de laatste ronde kon Van der Poel rustig uitrijden, toen Aerts in een afdaling hard ten val kwam. Na afloop van de mooiste cross van het seizoen tot op heden kon hij ook genieten van de meest prestigieuze prijs van het jaar, de Jaap Eden. Tegen de NOS had hij al gezegd: “Ik geef weinig om prijzen, maar hier ben ik wel trots op.”

Lucinda Brand overtuigend winnaar

Lucinda Brand won in Namen overtuigend de cross bij de vrouwen. Een valpartij in de laatste ronde maakte het nog even spannend, maar de Nederlands kampioene bleef uiteindelijk nog ruim voor. Toen ze haar bril afzette was het alleen rond haar ogen schoon. De rest van haar lijf zat onder de modder.

Brand rijdt dit jaar voor de ploeg van Sven Nys, de meervoudig wereldkampioen. Dankzij hem had ze de omloop goed verkend, vertelde ze voor de NOS-camera. “Als je met hem rondrijdt, zijn lijnen kunt rijden en wat tips krijgt, dan is het crossgevoel zo terug.”

Achter Brand werd Ceylin del Carmen Alvarado tweede. Annemarie Worst zorgde voor een wederom heel Nederlands podium.

Lees ook: Handbalvrouwen, Mathieu van der Poel en Sifan Hassan gloriëren op het Sportgala

Het Sportgala van dit jaar, woensdag in Amsterdam, was enigszins gemankeerd, want vijf van de zes genomineerden voor zowel sportman als sportvrouw van het jaar waren er niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden