NOC-NSF

Sportbonden met meer maatschappelijke impact krijgen voortaan meer geld

Sportbonden krijgen niet alleen geld op basis van ledenaantal. Ook omzet en sociale impact tellen voortaan mee. Beeld Olaf Kraak
Sportbonden krijgen niet alleen geld op basis van ledenaantal. Ook omzet en sociale impact tellen voortaan mee.Beeld Olaf Kraak

Hoeveel geld sportbonden kregen, hing jarenlang af van het aantal leden. Dat gaat veranderen.

Voor het eerst in zestien jaar verandert koepel NOC-NSF de sleutel waarmee de gelden voor sportbonden worden verdeeld. De zogenoemde basisfinanciering, die gebaseerd was op ledenaantal, wordt aangevuld. Als de algemene vergadering maandag goedkeuring geeft, wordt voor de verdeling omzet meegerekend en vanaf 2024 ook de maatschappelijke impact.

De subsidiestromen van de Nederlandse sport lopen jaarlijks via de Nederlandse kansspelen. Onderling bepalen de bonden in samenwerking met NOC-NSF hoe het geld wordt verdeeld. De basisfinanciering voor de sportbonden, zo’n twintig miljoen, werd voorheen bepaald door een simpel principe: hoe meer leden, hoe meer geld. Dat verandert, aldus woordvoerder Geert Slot. “Wij willen met de tijd meegaan.”

Bonden krijgen geld op basis van ‘omzet’. Dat behelst onder meer opgehaalde contributie, maar ook commerciële activiteiten. Robin Baks, directeur van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging NKBV, was lid van de werkgroep die het voorstel uitwerkte. “Leden zijn dezer dagen ook kritische consumenten. Je komt er niet mee weg om als bond bij wijze van spreken alleen te bestaan. Daarom willen we ondernemerschap stimuleren.”

Impact meten

Vanaf 2024, over drie jaar dus, wordt de impact van de sport op de maatschappij meegenomen bij de verdeling, als het voorstel wordt aangenomen. De vertraging is onstaan omdat er nog geen eenduidig model voor is. Baks: “Er moet wel een systeem komen waarmee je dat meetbaar maakt. Daar is nog tijd voor nodig. Binnenkort hebben we een expertgesprek met mensen die dit al eerder hebben uitgezocht.”

Baks: “Bij de planvorming willen wij dat bonden en NOC-NSF de maatschappelijke impact van de sport nog meer gaan versterken. Daartoe willen we samen optrekken in een aantal thema’s (zoals duurzaamheid of inclusiviteit). Dit zal onderdeel worden van de Minimale KwaliteitsEisen (MKE). Daar moet je als bond aan voldoen om de basisfinanciering te ontvangen.”

Paul Sanders van de Koninklijke Wandelbond Nederland legt uit hoe een verdeling er in de toekomst uit kan zien: “Wij hebben zo’n 60.000 leden, maar we bereiken ongeveer drie miljoen mensen die wandelen. De maatschappelijke impact is ook dat wij producten en diensten aanbieden die mensen in beweging brengen. De Nijmeegse Vierdaagse wordt georganiseerd vanuit de wandelbond. Dat is omzet die we kunnen aanvoeren.”

Wil een sportbond aanspraak maken op financiering, dan moet die bond wel aan minimale kwaliteitseisen voldoen. Daarom gaat de zogenoemde basisvoet omhoog naar 50.000 euro. Kleinere bonden als de curlingbond, surfbond en de danssportbond zien hun inkomsten met duizenden euro’s stijgen, maar hebben wel de verplichting een goede organisatie op te zetten. Grotere bonden als de wandelbond en de golffederatie verliezen in de nieuwe opzet juist duizenden euro’s.

Innovatieprikkel

Goed nieuws dus voor kleinere bonden, vindt ook Nynke Lely, voorzitter van de Skateboard Federatie Nederland (SFN). Desondanks heeft zij nog wel een aantal kritiekpunten op het huidige voorstel. “Er was altijd een redelijk succesvol innovatiepotje. Dat beschikbare geld gaat nu naar de basisfinanciering. Hierdoor valt de broodnodige innovatieprikkel weg. Voor veel bonden is dat jammer.”

Lely vindt het bovendien een gemiste kans dat financiering op basis van maatschappelijke impact niet nu al wordt ingevoerd, maar pas over drie jaar. Sanders van de wandelbond: “Maar dat is ook een deel diplomatie. Het is al heel wat dat we hier op uit zijn gekomen.”

Lees ook:
Sportverenigingen houden ondanks corona het hoofd boven water

‘Mensen worden bijna donateur van hun vereniging. De financiële impact valt daardoor mee.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden