Politieke plannen

Sport in de kabinetsformatie: wat is haalbaar?

Jongeren onder de 12 jaar mogen sporten in teamverband volgens de huidige coronamaatregelen.  Beeld Hollandse Hoogte / Harold Versteeg
Jongeren onder de 12 jaar mogen sporten in teamverband volgens de huidige coronamaatregelen.Beeld Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

In coronatijd zijn mensen nog minder gaan sporten en bewegen. Toch ging het er in de verkiezingscampagne amper over. Komt het wel op tafel bij de formatie? Trouw doet een voorzet, uitgaande van een coalitie van VVD, D66 en CDA. Jacqueline Kronenburg die de politieke besluitvorming volgt vanuit het Kenniscentrum Sport & Bewegen, analyseert.

Kinderen moeten sporten

De gezonde samenleving begint op jonge leeftijd. Vooral kinderen moeten daarom worden gestimuleerd te bewegen. D66 wil een ‘rijke schooldag’, met minimaal twee uur gymles en drie uur buitenspelen per week, de VVD wil een ‘samenwerking met lokale sportpartners’. Het CDA ziet dat sport ook eenzaamheid kan tegengaan.

Sport moet daarnaast ook betaalbaar blijven, vinden zowel VVD, D66 als CDA.

Kronenburg: “Dat ieder kind moet kunnen sporten, wordt breed gedragen. Bovendien heeft NOC-NSF een manifest gepresenteerd, waarmee ook de druk vanuit het maatschappelijk middenveld wordt vergroot. Of de nadruk ook komt op het overbruggen van gezondheidsverschillen tussen bevolkingsgroepen, hangt af van de vraag hoe links het kabinet wordt.”

Organiseer de openbare sportruimte

De sportinfrastructuur in Nederland moet recht doen aan de breedtesport, waar ook de ongeorganiseerde sport onder valt. De VVD wil ‘voldoende plekken om buiten te spelen en te sporten’. D66 wil dat ‘gezondheid’ onderdeel wordt van bestemmings- en bouwplannen van gemeenten’. Dat kan onder meer betekenen dat woonwijken veel fietspaden, wandelroutes en skeeler- en mountainbikeroutes krijgen. De oude coalitiepartner ChristenUnie gaat het verst: die partij wil een ‘sportnorm’: een adviesnorm voor het aantal vierkante meters aan sportgebied.

Kronenburg: “Het is kwalijk als we op locaties zoveel mogelijk bouwen en dan denken dat een postzegel groen ook wel prima is. De fiets wordt veel genoemd in de politiek, maar ook het feit dat ouderen een bankje tegenkomen als ze gaan wandelen.

“Opvallend is de positie van de buurtsportcoaches, die de laatste jaren veel werk hebben gedaan. De regeling voor hen loopt eind volgend jaar af. D66 en CDA zijn groot voorstander, de VVD heeft het niet genoemd. Ik neem aan dat daar in een formatie wel een punt van wordt gemaakt.”

De VVD wil wel dat er goed opgeleide trainers en coaches komen, om een positief sportklimaat te garanderen.

Sport als preventie

De coronacrisis laat zien hoe belangrijk sport en bewegen is. Ook Den Haag raakt ervan doordrongen dat meer beleid nodig is, al wil het CDA dat liever regionaal regelen.

D66 en VVD noemen beide de zorgverzekeraars. D66 wil af van ‘verkeerde prikkels’ en wil medische preventie, van bijvoorbeeld diabetes, volledig vanuit het zorgverzekeringsfonds vergoeden De VVD wil juist dat het voor verzekeraars aantrekkelijker wordt om te investeren in preventie.

Kronenburg: “Preventie was geen onderwerp waar je voorheen mee scoorde, al waren D66, ChristenUnie en CDA wel voorstanders. Je ziet nu dat voorstellen die zorgen voor een gezondere bevolking, meer weerklank vinden. Bovendien lijkt men te draaien aan de knoppen van het hele politieke stelsel.”

De sportwet

Sport als publieke voorziening is op dit moment nog niet in een wet vastgelegd. Dat moet veranderen, zo adviseerde de invloedrijke NLsportraad vorige week nog, juist ook om de overheid de regie te geven en sportbeleid niet afhankelijk te maken van een enkele enthousiaste bestuurder. De VVD vindt een sportwet ‘geen ei van Columbus’, terwijl D66 wel voorstander is. Kronenburg: “Dat kan zeker onderdeel worden van het formatieproces.”

Jeanet van der Laan (D66): ‘Ik wil dat de Nederlandse jeugd in 2040 de gezondste ter wereld is’

“Sport is een ondergeschoven kind in de politiek. Ik wil die discussie openbreken. Prioriteit voor mij is de gezonde generatie in 2040: ik wil dat de Nederlandse jeugd dan de gezondste ter wereld is. Dat doe je onder meer met de rijke schooldag; daar moet veel meer worden bewogen. In ons verkiezingsprogramma hebben wij daar geld voor vrijgemaakt. De buurtsportcoaches spelen op lokaal niveau een geweldige aanvullende rol, daar zijn al gelden voor.

“Sport moet je niet isoleren als onderwerp. Bewegen is een middel om meer te bereiken. Het moet samengaan met bijvoorbeeld gesprekken over gezondheid of preventie. De coronacrisis maakt dat duidelijk. Ik denk dat er op verschillende plekken binnen de ministeries genoeg op tafel ligt, maar dat het de vraag is hoe je dat met elkaar verbindt en vertaalt naar actie. De overheid kan dan barrières wegnemen, bijvoorbeeld financieel. Mijn taak is om elke keer als sport of bewegen aan bod komt, iedereen te laten weten dat ik er bovenop zit.”

Rudmer Heerema (VVD): ‘Dit regeerakkoord krijgt de grootste paragraaf over sport ooit’

“In de coronacrisis is goed zichtbaar geworden hoe belangrijk sport en bewegen is om fit, gezond en weerbaar te blijven. Dat vereist brede inzet en een breed gebruik van sport.

“Je moet sport niet alleen vanuit het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport benaderen, maar ook vanuit het ministerie van onderwijs, met bewegingsonderwijs voor kinderen. Vanuit justitie als het gaat om kansspelbelasting en vanuit sociale zaken als het gaat over achterstandsbeleid in de sport. En vanuit economische zaken als we het hebben over economische ontwikkeling.

“Ik ga niet zeggen wat prioriteit heeft. Ik ben ervan overtuigd dat dit allemaal in een regeerakkoord kan komen. Dit akkoord krijgt de grootste paragraaf over sport ooit.”

Lees ook:

Corona stort Nederland in een beweegcrisis die levensjaren kost

Corona heeft Nederland in een heuse beweegcrisis gebracht, blijkt uit onderzoek. En die treft lageropgeleiden het hardst.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden