null Beeld Werry Crone
Beeld Werry Crone

ColumnPepijn Keppel

Sport als het reddingsvlot voor jongeren, ontneem ze dat niet

Pepijn Keppel

Ik had mijn tas al ingepakt en naast me neergezet op het oceaankleurige linoleum. De schoolbel. Ik stond als eerste op, snelwandelde, dribbelde bijna door de schoolgangen en over de houten traptreden. Ik moest snel zijn, sneller dan de drie jongens achterin de klas. Soms lukte het om eerder bij het fietsenrek te zijn, maar nog vaker niet.

‘Wat kijk je?’, zei de langste jongen. Ik negeerde het in eerste instantie, maar toen hij dichterbij kwam kon dat niet langer. Hij sloeg op zijn borst, duwde zich vervolgens tegen me aan, drukte zijn voorhoofd tegen dat van mij. ‘Geef die riem.’ De kleinste van het stel gaf hem een hondenriem van leer met een kunststof halsband. Hij klikte de band los en hield die horizontaal in de lucht. Met een vlugge beweging trok hij de halsband om mijn nek. ‘Lopen, als een hond’, zei hij. Ik kroop over het schoolplein, precies zoals ze wilden.

Thuis durfde ik het niet te zeggen. Ik schaamde me, dat het mij overkwam. Bovendien was ik bang dat het erger zou worden als ik het vertelde. In plaats daarvan vluchtte ik na schooltijd naar mijn hockeyclub in Amsterdam Nieuw-West. Op een versleten en slecht verlicht veldje, parallel aan het hoofdveld, sloeg ik tot etenstijd ballen op een aluminium doel met gaten in het net. Daar vergat ik wat er na school gebeurde, hoe eenzaam en ongelukkig ik eigenlijk was. De club werd mijn toevluchtsoord.

Vrijdag las ik in deze krant dat de inflatie in september opnieuw tot recordhoogte was gestegen. Bij NOS Stories, een nieuwsplatform voor jongeren, vertelde de 15-jarige Justin over de invloed van die prijsstijgingen op zijn leven. ‘Aan de eettafel hebben we het over mijn school, studie en sport, of dat wel te betalen is. Het is nog de vraag of dat allemaal door kan gaan’, zegt hij in de video. ‘Voetbal is belangrijk omdat ik fit wil blijven, het sociale vind ik ook erg belangrijk, anders heb je alleen contact op school en nu heb ik dat ook op voetbal.’

Jongeren als Justin dreigen het slachtoffer te worden van een perfecte storm: een cocktail die het welzijn van een generatie aantast. Eerst werden duizenden jongeren opgesloten achter hun computerscherm tijdens de pandemie, nu dreigen sommigen te worden afgesneden door exorbitante prijsstijgingen. De psychische gesteldheid van die groep staat sinds de laatste lockdown bovendien onder druk. Het aantal jongeren dat serieus aan suïcide denkt verdubbelde bijna, en dat percentage daalt vooralsnog nauwelijks. Donderdag werd bekend dat een op de zes het leven soms niet meer ziet zitten.

Sport is het reddingsvlot waar jongeren zich angstvallig aan vastklampen als het zwaar wordt, de plek waar alles van thuis er even niet meer toe doet, waar ze kunnen ontsnappen aan de alledaagse realiteit, zoals dat voor mij ook het geval was. De sport ving mij op toen ik dat het hardst nodig had, als ik geen andere vluchtroute zag. Zonder die middagen op het versleten veldje weet ik niet wat er nu van me geworden was. Óf er wat van me geworden was.

Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem bij 113 Zelfmoordpreventie: chat via www.113.nl, bel 113 of bel gratis 0800-0113.

Schrijver en oud-hockeyer Pepijn Keppel schrijft wekelijks een column voor Trouw. Lees hier zijn columns terug.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden