Feyenoord City

Splijtzwam Feyenoord City: ‘Ze willen er een soort Ajax van maken’

Artist impression van Feyenoord City: het nieuwe stadion dat op de oever van de Nieuwe Maas in Rotterdam moet verrijzen.  Beeld ANP
Artist impression van Feyenoord City: het nieuwe stadion dat op de oever van de Nieuwe Maas in Rotterdam moet verrijzen.Beeld ANP

De plannen voor Feyenoord City worden steeds concreter, de tegenstanders steeds feller. ‘Mijn grootste angst? Dat Feyenoord, de club van het volk, straks Feyenoord niet meer is.’

Jan-Cees Butter

Soms lijkt het wel alsof hij zich in een boze droom bevindt, zegt Feyenoord-supporter Frans Reichardt. En nee, dan heeft hij het niet over het huidige voetbalseizoen, waarin hij zijn club die vanavond in de play-offs om Europees voetbal speelt tegen Sparta zag afglijden, maar wel over de plannen voor het beoogde nieuwe onderkomen van zijn club, Feyenoord City. “Dit project heeft alles in zich om te mislukken”, sombert Reichardt, die al sinds begin jaren zeventig bij Feyenoord komt. Zijn grootste angst? “Dat Feyenoord, de club van het volk, straks Feyenoord niet meer is.”

Het angstbeeld van Reichardt en veel andere Feyenoord-supporters kwam eind april weer een stap dichterbij. Toen maakte Feyenoord bekend dat het de ‘business case’ voor het nieuwe stadion heeft goedgekeurd. Als belangrijkste reden daarvoor geldt dat Feyenoord tijdens het eerste seizoen in het nieuwe stadion (seizoen 2025-2026) een bedrag van 25,4 miljoen euro ontvangt, liet de club weten. Deze ‘performance fee’, die ten goede komt aan het spelersbudget, is echter maar voor 17,5 miljoen euro gegarandeerd, blijkt uit het investeringsmemorandum. De vergoeding moet stijgen naar 35 miljoen euro in 2050.

Of de ‘business case’ realistisch is, valt te betwisten. Zo gaat Feyenoord ervan uit dat het vanaf opening van het nieuwe stadion (63 duizend zitplaatsen) tien jaar lang minimaal 24 thuiswedstrijden speelt, wat inhoudt dat de club zich elk jaar moet zien te plaatsen voor de groepsfase van een Europees toernooi. Ook moeten de wedstrijden worden bijgewoond door gemiddeld 50.000 toeschouwers; fors meer dan de afgelopen jaren in de oude Kuip (gemiddeld 38.000 bezoekers). Tenslotte moeten er per jaar 150.000 mensen betalen voor een rondleiding door het stadion, wat neerkomt op ruim vierhonderd bezoekers per dag.

Professioneel fan Frans Reichardt. Beeld otto snoek
Professioneel fan Frans Reichardt.Beeld otto snoek

‘Een dunne business case’

“Als er één club is die rekening moet houden met een wat minder jaar, dan is het wel Feyenoord”, is de levensles van Reichardt. Zelfs sportmarketeer Chris Woerts, toch een verklaard voorstander van het nieuwe stadion, plaatste zijn vraagtekens bij het huidige rekenmodel. “Het is een beetje een dunne business case”, concludeerde hij in het tv-programma Veronica Inside.

Feyenoord City (kosten 441 miljoen euro) lijkt echter niet te stoppen. De gemeente Rotterdam wil ‘Zuid’, een achterstandsbuurt, van een flinke impuls voorzien. Zo moeten er rondom het nieuwe stadion, dat deels ín De Nieuwe Maas wordt gebouwd, zo’n 3700 nieuwe woningen verrijzen en wordt uitgegaan van 1500 nieuwe banen. Ook moet het gebied uitgroeien tot een toeristische trekpleister.

Een ambitieus plan is het zeker. Maar of het spel zuiver wordt gespeeld? “Heel Rotterdam is natuurlijk al jaren in handen van projectontwikkelaars”, stelde sportjournalist Emile Schelvis onlangs in het tv-programma Rondo. “Zij gebruiken het Feyenoord-sentiment, wat natuurlijk groot is in Rotterdam, om daar die wijk op te kalefateren.” Dat geluid is in lijn met de kritiek van de Rotterdamse Rekenkamer, die vorig jaar zomer een onafhankelijk rapport presenteerde (Aandeel zonder belang). Volgens hen is er sprake van een innige verstrengeling van partijen zoals het stadionbedrijf, de voetbalclub, gemeente, financiers, bouwbedrijven, projectontwikkelaars en stichtingen. Ook zou publiek geld (veertig miljoen euro) in een private onderneming terechtkomen, wat bij wet verboden is. “Er wordt onvoldoende kritisch gekeken naar de risico’s en het geld”, zei Rekenkamer-directeur Paul Hofstra in NRC.

Voetbalclub Feyenoord, dat geen eigenaar van het stadion wordt, heeft bij monde van algemeen directeur Mark Koevermans altijd gezegd dat de club alleen met Feyenoord City doorgaat als het goed voor de club is. En daar twijfelen intussen veel supporters aan, mede gezien de nogal fragiele ‘business case’. Ook Remco Ravenhorst, voorzitter van supportersvereniging FSV De Feijenoorder (16.000 leden), maakt zich zorgen over de toekomst van zijn club. Als voorbeeld noemt Ravenhorst het seating plan, de prijzen die seizoenkaarthouders per vak moeten gaan betalen in het nieuwe stadion. “Als je ons als supporters die bedragen niet wilt geven, is het niet zo moeilijk om tegen de plannen te zijn. Feyenoord, een club van en vóór iedereen, moet wel betaalbaar blijven.”

‘Een soort Ajax’

Reichardt vermoedt dat er langzaam naar een cultuurverandering wordt toegewerkt. “Ik heb het idee dat zowel de gemeente als de club een nieuwe club willen maken van Feyenoord”, meent hij. “Een soort Ajax. Daarmee wordt voorbijgegaan aan onze clubcultuur.”

Een nieuw stadion dient juist om de financiële (en daarmee ook sportieve) kloof te dichten met Ajax en PSV. Supporters steekt het nog steeds dat de mogelijkheden tot renovatie van de huidige Kuip nooit serieus zijn onderzocht. Het consortium DMK (De Moderne Kuip) berekende dat dit een veel goedkopere optie is. Kosten: tweehonderd miljoen euro. “Ik proef geen liefde voor de huidige Kuip”, stelt Reichardt. “Geen liefde voor het stadion en de mensen die daar komen. We hebben bijvoorbeeld al jaren lekkende dakgoten.”

Maar, benadrukt Reichardt, hij is niet per definitie tegen een vertrek uit De Kuip. Als de club er maar beter van wordt. “Het doel moet niet zijn om daar levenslang te blijven voetballen”, vindt hij. “Je moet ook vooruitkijken. Met oog voor de betekenis en de mogelijkheden van De Kuip.”

Harde kern

Veel supportersgroepen verzetten zich tegen de plannen rond Feyenoord City. Dat bleek zondag ook, toen een groep supporters uit protest het stadion binnendrong tijdens Feyenoord-RKC. FRFC1908, de harde kern, heeft leden opgeroepen om gebruik te maken van het recht om in te spreken op het Rotterdamse stadhuis, iets waarvoor zich al meer dan vijfhonderd fans hebben aangemeld. Het Legioen zal zich gesterkt voelen door de recente opstand van supporters tegen de Super League, die daarmee voorlopig voorkomen werd.

Ook Feyenoord zelf kan het sein nog op rood zetten. De club, werkend met een begroting van ruim vijftig miljoen euro, heeft de financiële reserves zien verdampen vanwege corona. Personeel, inclusief de spelers, is dit seizoen al twee keer om een salarisoffer gevraagd. Niettemin wordt er de komende maanden gewerkt aan de laatste twee dossiers. Het gaat daarbij om de resterende vijftien procent van de financiering (zo’n vijftig miljoen euro), liet financieel directeur Pieter Smorenburg weten. Ook moet er nog overeenstemming worden bereikt over de bouwkosten, wat geen sinecure is vanwege gestegen grondstofprijzen als staal. Als in het vierde kwartaal alle seinen op groen staan, dan kan de bouw van het nieuwe stadion in 2022 beginnen.

Feyenoord zegt voortdurend in gesprek te zijn met supporters. “We begrijpen de emoties – iedereen houdt van De Kuip – en proberen helder uit te leggen hoe de zaken er voor staan”, meldt een woordvoerder van de club. “Er komt echt alleen een definitieve ‘go’ als het goed is voor de club.” Reichardt houdt zijn hart vast: “Ik ontwaak het liefst vandaag nog uit deze boze droom.”

Lees ook:

Advocaats laatste kunstje bij Feyenoord dreigt volledig te mislukken

In een naargeestige sfeer verloor Feyenoord zondag kansloos van kersvers kampioen Ajax(0-3). De club zag de kansen op Europees voetbal slinken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden