Houston Astros-catcher Robinson Chirinos met Justin Verlander Beeld EPA
Houston Astros-catcher Robinson Chirinos met Justin VerlanderBeeld EPA

Vak THonkbal

Spionage in de sport: het mag niet, maar het gebeurt overal

Het is een bekend fenomeen in het Amerikaanse honkbal: het complexe samenspel van handsignalen tussen werper en catcher. Daarmee bedisselt het duo met welke worp ze een slagman willen uittellen.

Naïm Derbali

Catchers gebruiken zelfs flitsende nagellak om zich ervan te verzekeren dat de boodschap doorkomt bij de werpers. Een effectieve manier manier om tactiek te bepalen? Ja, maar er zijn meer ogen die meekijken.

Want het ontcijferen van codetaal levert de tegenstander een groot tactisch voordeel op. De Houston Astros hebben in 2017 een heel systeem op poten gezet waarmee ze dit aan de lopende band doen, schreef sportwebsite The Athletic deze week.

De Astros zijn geen uitzondering. Het illegale ‘stelen’ van gebaren die de teams als code gebruiken blijkt diep te zijn doorgedrongen in het honkbal. In 1997 al zouden de New York Mets camera’s bij de thuisplaat hebben geplaatst en de Philadelphia Phillies gingen in 2011 met verrekijkers aan de slag om de codetaal van de tegenstanders te ontcijferen.

Elektronische spionage

De Astros bedienden zich van ‘elektronische spionage’. Dat ging als volgt: in thuiswedstrijden werd een camera pal op de catcher gericht. Teamgenoten en assistenten keken mee op een tv-scherm in de catacomben, waardoor ze wisten wat voor worp ze konden verwachten. De boodschap bereikte de slagman op een wel heel onconventionele manier. Meenden de teamgenoten een worp gedecodeerd te hebben, dan beukten ze op een vuilnisbak. Met die signalen werd de slagman getipt.

2017 bleek voor de Astros een magisch jaar. Ze veroverden glansrijk hun allereerste titel uit de clubgeschiedenis. In de nacompetitie, waar elke worp ertoe doet, sloegen de Astros in totaal maar liefst 27 homeruns. De Amerikaanse honkbalbond gaat nu onderzoek doen naar het team.

In de struiken

Spioneren? In de Latijns-Amerikaanse voetbalcultuur was dat heel gewoon. De excentrieke voetbalcoach Marcelo Bielsa, ooit bondscoach van Argentinië en tegenwoordig trainer van Leeds United, viel om van verbazing toen hij begreep dat ‘Spygate’ voor beroering had gezorgd in de Britse pers. Ja, Bielsa had een mannetje met nijptang, een aantekeningenboekje en een verrekijker naar een trainingssessie van concurrent Derby County gestuurd. Als in een oude film werd de assistent in de struiken vlak bij het hoofdkwartier van Derby County in de kraag gevat – stereotieper kon haast niet. Leeds kreeg een boete van 200.000 pond, die Bielsa uit eigen zak betaalde.

Gary Sanchez, catcher van de New York Yankees, in een wedstrijd tegen de Houston Astros. Beeld AP
Gary Sanchez, catcher van de New York Yankees, in een wedstrijd tegen de Houston Astros.Beeld AP

Een spionageschandaal trof ook het American Football. In 2007 werden de New England Patriots schuldig bevonden aan het filmen van geheime verdedigingssignalen van de New York Jets. Een assistent van coach Bill Belichick werd met een videocamera aan de zijlijn betrapt tijdens een treffen met de Jets. De National Football League (NFL) legde de club een half miljoen euro boete op en liet hen een ronde overslaan in de jaarlijkse draft, de mogelijkheid om talenten van universiteiten te contracteren. “Dit gaat in tegen alle fairplayregels die we hebben”, oordeelde de NFL.

Oortjes

Dat het wantrouwen in de honkbalwereld groot is bleek al tijdens de voorbije World Series. De trucs van de Houston Astros noopten de Amerikaans honkbalkampioen Washington Nationals om nog ingewikkelder en geavanceerde gebaren te gebruiken tijdens de finaleseries.

Om het spionageprobleem in het honkbal te verhelpen werd al geopperd coaches, catchers en werpers van oortjes te voorzien zodat ze discreter onderling kunnen communiceren. Tot het zover is, zal de argwaan blijven regeren. Boston Red Sox-coach Alex Cora sprak eerder al van ‘het tijdperk van de paranoia’.

Spionageschandalen

1. Houston Astros

2. Marcelo Bielsa

3. New England Patriots

Vak T

In de rubriek Vak T beschouwen sportredacteuren Fred Buddenberg, Naïm Derbali en Kick Hommes het sportnieuws uit de losse pols. Tips? Mail sport@trouw.nl.

Lees ook:

De Washington Nationals zijn eindelijk het verliezen verleerd

Voor het eerst in de clubgeschiedenis wonnen de Washington Nationals de World Series. En dat terwijl Washington een troosteloze geschiedenis heeft met de honkbalsport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden