Transfers

Spelers kiezen weer voor opgeleefd Feyenoord

Feyenoorders in actie tijdens een trainingskamp deze zomer in De Lutte. Beeld ANP
Feyenoorders in actie tijdens een trainingskamp deze zomer in De Lutte.Beeld ANP

Feyenoord beleefde de meest roerige én meest lucratieve transferperiode uit de clubgeschiedenis. ‘Het aandeel van Frank Arnesen is groot geweest.’

Jan-Cees Butter

Achter hem liggen tropenmaanden, maar het is Dennis te Kloese, sinds januari algemeen directeur bij Feyenoord, nauwelijks aan te zien. Kalm en opgewekt schuift hij donderdagmiddag aan voor een perspraatje in De Kuip, waar Te Kloese terugblikt op de afgelopen transfermarkt.

Feyenoord brak deze zomer, geholpen door het aantrekkelijke voetbal onder trainer Arne Slot en een finaleplaats in de Conference League, alle clubrecords. Er werd voor bijna 70 miljoen euro verkocht. Sinisterra (25 miljoen euro) werd de duurste Feyenoorder ooit, gevolgd door Senesi en Malacia (beiden 15 miljoen) en Aursnes (13 miljoen). Van het elftal dat eind mei in de finale tegen AS Roma aantrad, bleven slechts vier spelers over.

Uiteraard werden de inkomsten deels geherinvesteerd. Feyenoord kocht of huurde vijftien nieuwe spelers, die in totaal zo’n 30 miljoen euro kostten, onder wie ook recordaankoop Timber (7,4 miljoen euro). De resterende 40 miljoen euro zal onder andere gebruikt worden om schulden af te lossen.

“Nu we financieel stabieler zijn, kunnen we ook makkelijker onze afspraken nakomen”, zegt Te Kloese. Dat geldt bijvoorbeeld richting de Vrienden van Feyenoord, een groep investeerders die de club te hulp schoot toen de Rotterdammers financieel in zwaar weer verkeerden. “We hebben de afspraak dat elk jaar een percentage van de aandelen teruggekocht kan worden”, stelt Te Kloese. Niet uitgesloten is dat Feyenoord de Vrienden van Feyenoord op termijn uitkoopt, wat neerkomt op een uitgave van zo’n 30 miljoen euro.

Grote uitdaging

Te Kloese zegt zich verder op het voetbal te willen richten. Onder zijn leiding verlengde Slot zijn contract tot 2025. De trainer staat dit seizoen voor een grote uitdaging, ziet Te Kloese. “Van een elftal dat stond en waar ervaring in zat, is het omgedraaid naar een elftal met veel potentie; met buitenlandse versterkingen die een cultuurverandering doormaken en jongens die zich nog moeten laten zien. De intentie is om deze selectie op de rit te krijgen en daarmee weer waarde te creëren.”

Te Kloese, die de voorbije twintig jaar werkzaam was in Mexico en de Verenigde Staten, fungeerde de afgelopen zomer niet alleen als algemeen directeur. Ook nam hij de taken over van technisch directeur Frank Arnesen, die sinds mei kampt met een bacteriële infectie in zijn knie. Feyenoord heeft besloten om afscheid te nemen Arnesen, die een cultuurverandering doorvoerde en de club veel geld opleverde. “Zijn aandeel is heel groot geweest”, vindt Te Kloese. “Maar uiteindelijk is je gezondheid het belangrijkst.”

‘Geruchten zijn geruchten’

Nadat het naderende afscheid van Arnesen publiek werd gemaakt, gingen er ook geruchten dat de Deen zich zou hebben willen verrijken bij transfers. Aan Te Kloese de vraag: is gezondheid de enige reden van Arnesens vertrek? “Ja”, zegt hij. “Geruchten zijn geruchten. Daarom is het ook heel moeilijk om daarop in te gaan.”

Veel liever spreekt hij over het respect dat Feyenoord heeft herwonnen door de prestaties van afgelopen seizoen. Spelers kiezen weer voor Feyenoord, ziet hij. “De komende periode is een goed moment om te analyseren waar we nu staan”, vindt Te Kloese. “We hebben best een paar goede dingen gedaan, maar we moeten ook zelfkritisch zijn en kijken naar wat we in de toekomst beter kunnen doen.”

Lees ook:

Het Feyenoord-legioen blijft optimistisch, ondanks een uitgeklede selectie. ‘Mooie visvijver om te kweken’

Na een succesvol seizoen zag Feyenoord het halve elftal vertrekken. Die gaten vulde de club nog nauwelijks, en ook oefenwedstrijden gingen dik verloren. Toch raken de supporters niet in paniek.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden