VoetbalOntwikkelingshulp

Sparta-voetballer Vriends staat 1 procent salaris af, tegen de ongelijkheid in de wereld

Sparta-verdediger Bart Vriends in de wedstrijd tegen Heracles Almelo.Beeld BSR Agency

Sparta-speler Bart Vriends sluit zich als eerste Nederlandse voetballer aan bij Common Goal en staat een procent salaris af voor een betere wereld.

Bart Vriends, verdediger van Sparta, lag afgelopen zomer aan een zwembad in Toscane toen hij een podcast beluisterde van de voetballers Héctor Bellerín (Arsenal) en Serge Gnabry (Bayern München). De twee spraken daarin over de weldoenerij van voetballers en de projecten die zij zelf ondersteunen.

Voor Vriends (29) was dat opnieuw een eyeopener. Lang leefde hij een onbekommerd bestaan als profvoetballer, vertelt hij aan de eettafel van zijn appartement in Rotterdam-centrum, maar de laatste jaren ging Vriends steeds meer inzien wat voor bevoorrechte positie hij heeft. 

“Het bestaan wat ik nu heb, heeft er niet per se mee te maken dat ik zo hard heb gewerkt en zo getalenteerd ben”, meent hij. “Het is ook een opeenstapeling van toevalligheden en geluk geweest. Geluk dat ik ben geboren waar ik ben geboren, een plek waar de kansen voor het oprapen liggen, en dat ik kan wat ik kan. Ik besef dat ik een geprivilegieerd leven leid en dat dat voor anderen misschien het tegenovergestelde is.”

Steun aan non-gouvernementele organisaties 

Eenmaal terug in Nederland stuurde Vriends een mail naar Common Goal, een liefdadigheidsinstelling waar beroepsvoetballers zich collectief inzetten voor een betere wereld. Common Goal, in 2017 gestart met behulp van de Spaanse voetballer Juan Mata (Manchester United), ondersteunt ruim honderd non-gouvernementele organisaties, die zich hard maken voor onderwerpen als armoedebestrijding, gendergelijkheid en diversiteit. Voetballers als Gnabry, Giorgio Chiellini (Juventus), Matts Hummels (Borussia Dortmund) en Megan Rapinoe (Amerikaans vrouwenelftal) en trainer Jürgen Klopp (Liverpool) staan jaarlijks een symbolische één procent van hun salaris af aan de organisatie. 

“Dat je je als voetballers gezamenlijk voor iets inzet, heeft me altijd wel aangesproken”, motiveert Vriends. “Vooral een thema als ongelijke kansen interesseert mij. In ons land zijn de kansen talrijk, maar als je drie landen verderop geboren bent, kom je er veel moeilijker aan te pas. Daardoor wordt de kloof tussen arm en rijk alleen maar groter. Ik vind het belangrijk om die ongelijkheid, ook al is het maar via een kleine bijdrage, iets beter proberen te verdelen.”

Maar ja, de vraag die moet gesteld: wat is één procent van het salaris van Vriends? “Wat zal ik daar nu eens op zeggen?”, zegt hij een beetje ongemakkelijk. Een paar duizend euro? Bevrijd: “Ja, dat is het inderdaad.” Vervolgens: “Wat ik inbreng, stelt natuurlijk niet veel voor in vergelijking met iemand als Klopp, maar daar gaat het niet om. Iedereen draagt z’n steentje bij. En met elkaar kunnen we best een interessante pot genereren waarmee we impact kunnen hebben op het leven van een hoop mensen.”

Voetballers vaak gul, maar dit is niet zo bekend

Tot zijn eigen verrassing is Vriends de eerste mannelijke Nederlandse voetballer die zich aansluit bij Common Goal, dat de Oranje-vrouwen Tessel Middag en Siri Worm al eerder verwelkomde. “Dat verbaasde mij wel, ja”, bekent Vriends vanachter een glas water. “Voetballers zijn over het algemeen wel gulle gevers, maar kennelijk is Common Goal nog niet zo bekend hier. Het mooie van deze organisatie is dat het besmettelijk werkt. Laat mij het woord maar spreiden in Nederland. Ik wil mezelf absoluut niet op de borst kloppen, maar als de groep voetballers groter wordt, kunnen we ook meer impact hebben.”

Of thema’s als duurzaamheid, armoedebestrijding en diversiteit wel eens sprake komen in de kleedkamer van Sparta? Vriends lacht. “Dat valt best tegen”, zegt hij. “Rond voetballers heerst toch het FIFA-spelende, Netflix-kijkende en Louis Vuitton-dragende stereotype. En dat is deels ook waar. In de voetballerij zie je daarnaast egocentrisme en zelfverrijking. Dat is mij niet vreemd, want ik ben ook een product van die wereld. Maar gaandeweg ben ik gaan inzien dat dat niet helemaal normaal is. Je leeft een luxe bestaan. Ik vind het goed om daar nu iets mee te doen.”

Lees ook: Sport en liefdadigheid is een ijzersterke combinatie, blijkt in Australië

De ene na de andere tennisser gaf geld voor het door bosbranden begin dit jaar zwaar getroffen Australië. Filantropie en sport gaan vaak samen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden