Wielrennen

Soms zijn er wat zenuwen, maar de elektrische auto’s van Beat halen de finish in de Ster van Zwolle

Medewerkers van Beat voor de start van de Ster van Zwolle, tussen de elektrische ploegleidersauto’s. Beeld Herman Engbers
Medewerkers van Beat voor de start van de Ster van Zwolle, tussen de elektrische ploegleidersauto’s.Beeld Herman Engbers

Rijden met elektrische auto’s in een wielerkoers is een unicum. Beat deed het zaterdag als eerste wielerploeg ooit in de Ster van Zwolle, als blauwdruk voor de toekomst.

Kick Hommes

Zes jaar geleden, toen Jeff Vermeulen zelf nog wielrenner was, had hij helemaal niet zoveel met duurzaamheid. Hij gooide verpakkingen van gelletjes zo op de grond. Maar dat was toen. Nu is hij als ploegleider van Beat met ‘auto 1’ op weg naar de Ster van Zwolle, de eerste wedstrijd van het Nederlandse wegseizoen, en moet hij om tien over acht in de ochtend bij een snellaadstation de elektrische ploegleidersauto in een half uur opladen van 64 naar 100 procent.

Donderdag maakte Beat bekend volledig over te gaan op elektrische ploegleiderswagens in de koers. Dat is nog nooit gedaan en het pionierswerk van het team is dus een blauwdruk voor de rest van de conservatieve wielersport waar zeer weinig ploegen überhaupt een overzicht hebben van hun CO2-voetafdruk (alleen Quick-Step en Movistar publiceerden cijfers). Wat komt er allemaal bij kijken?

Strak laadschema

Een deel van die blauwdruk is te zien bij het laadstation op de parkeerplaats Haerst. Om te zorgen dat de auto in koers niet uitvalt en iedereen op plek van bestemming komt, is een strak laadschema noodzakelijk. Om die reden moest Vermeulen veertig minuten eerder van huis; in zijn schema was opgenomen dat hij vroeg in de ochtend een laadpaal moest vinden. Vermeulen: “Andere ploegen rijden gewoon naar de koers en zoeken het laatste tankstation op.”

Ook het wedstrijdschema van Beat is anders dan andere jaren. Enkele koersen zijn geschrapt, omdat het logistiek met elektrische auto’s niet te organiseren is. Een trainingskamp in Spanje? Mogelijk maar eentje overslaan of er rekening mee houden dat renners en staf door meerdere laadmomenten langer van huis zijn.

En dan is er nog de uitleg van het waarom. Geen renner of staflid zit puur en alleen bij Beat vanwege de duurzame inslag van de ploeg: zij moesten worden overtuigd. Een bijeenkomst op een namiddag enkele weken geleden maakte veel indruk, vertelt Vermeulen. Daar werd onder meer geschetst hoeveel bomen er eigenlijk moeten worden geplant om de Ster van Zwolle te rijden. Zeer conservatieve schatting? 250 bomen, maar waarschijnlijker is het een aantal van rond de duizend.

Vermeulen maakte nog een grapje: nog een paar jaar en de Ster is een mountainbikewedstrijd, zoveel bomen zijn er dan geplant. Maar, zonder gekheid, de renners en staf waren om, zegt hij. Hijzelf ook. “Hoeveel moeite is het nu om een half uurtje te wachten bij een laadpaal of om geen plastic flesje te gebruiken?”

Er is geen vergelijk

Voorafgaand aan de Ster is het nog de vraag hoe de auto’s zich in koers gaan houden. Er is geen vergelijk, zelfs niet bij de autoleverancier, die nooit heeft getest wat reservefietsen op het dak voor invloed hebben. Ploegleider Alex van de Vosse, die in koers met auto 1 rijdt, zegt onder het afdakje van de teamcamper (die overigens wel op fossiele brandstof rijdt) dat geen renner heeft gevraagd of het wel gaat lukken met die elektrische auto’s. “We hebben vorige week deze hele wedstrijd verkend. Dat ging zonder problemen.”

Eenmaal in koers zijn de renners niet mee in de eerste groep, waaruit Coen Vermeltfoort naar de winst sprint. De auto houdt zich goed. Bij terugkomst na 180 kilometer is nog 25 procent batterij over, goed voor nog honderd kilometer. Van de Vosse: “Af en toe zag ik de meter snel teruglopen. Daar werd ik wel zenuwachtig van. Dat is denk ik de spanning van de eerste keer.”

Na afloop gaat de aandacht naar de volgende etappe. In België, de volgende dag. Volgens het laadplan is het stoppen in Harderwijk, waar ook wordt gegeten. En dan door naar België. Van de Vosse: “Van de auto’s kun je niet zeggen: Did Not Finish. En dat is heel mooi.”

Lees ook:

BEAT stapt als eerste wielerploeg ter wereld over op volledig elektrische volgauto’s.

Elektrische auto’s in het wielerpeloton werden lang gezien als onmogelijk. De ploeg BEAT durft het als eerste ploeg ter wereld wel aan. ‘We hebben geen back-upplan.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden