AnalyseAZ-FC Twente

Soapacteurs FC Twente verzorgen galavoorstelling tegen AZ

Giovanni Troupee vanf FC Twente en Myron Boadu van AZ.  Beeld BSR Agency
Giovanni Troupee vanf FC Twente en Myron Boadu van AZ.Beeld BSR Agency
Edwin Struis

Ze waren er allemaal, de hoofdrolspelers uit de eeuwigdurende soap die FC Twente heet en die zaterdag het seizoen Goede Ted, Slechte Ted glorieus afsloot voor een uitzinnig live-publiek van bijna dertigduizend zielen. Nadat eerst de uitgelaten acteurs binnendruppelden, kwam daar de ster van de avond aangelopen voor wie de deur van de kleedkamer plechtig openzwaaide. Met verende tred en een zelfingenomen grijns om de lippen, betrad casting-director Ted van Leeuwen het heiligdom van de acteurs. Hij had het toch maar even geflikt. De totale groep zo onder druk gezet dat het wel móést leiden tot een galavoorstelling in het Enschedese voetbaltheater.

Gonzalo Garcia

Neem nou Gonzalo Garcia, de man uit Montevideo, die door Van Leeuwen goed genoeg werd bevonden om als regisseur te dienen, ondanks een cv waarop grote producties ontbraken. Ook hij kon z’n geluk niet op na het glansoptreden. De aanwezigheid van z’n ouders in de ereloge voedde de speculatie dat deze GTST-aflevering weleens zijn laatste zou kunnen zijn voor hij het vliegtuig terug naar Uruguay nam, maar daar kon vanwege de vele open - in plaats van witte - doekjes aan het eind van de voorstelling geen sprake meer van zijn. Ja, er waren de laatste tijd spanningen geweest op de set, bekende hij, hoogoplopende zelfs, maar nu was alles weer pastel y huevo, zoals ze dat in Uruguay plegen te zeggen. Ja, koek en ei, inderdaad.

Sander Boschker en Wout Brama

Of neem Sander Boschker en Wout Brama die elkaar nog net niet in de armen vielen na het wegsterven van het ovationele applaus vanaf de tribunes, terwijl ze een kleine week eerder nog wel elkaars bloed hadden kunnen drinken. Na een mislukt optreden in Emmen was de bus waarmee de acteurs zich lieten vervoeren opgewacht en de doorgang belet, waarna heethoofdige fans tekst en uitleg wilden van de verantwoordelijken. Bij die gelegenheid had assistent-regisseur Boschker nare woorden (‘irritant’, ‘ondermijnend’, ‘slechte invloed’), gebezigd aan het adres van soapmeubelstuk Brama. De poging tot karaktermoord had niet alleen kwaad bloed gezet bij de rest van de cast, maar ook bij de tienduizenden fans die nog niet vergeten waren hoe hun held het laatst overgebleven spelend lid was uit het sterrenensemble dat zich in 2010 tot beste van het land kroonde. De ergernis ging zo ver dat boze fans het standbeeld van Boschker met vuilniszakken op Christo-achtige wijze te lijf gingen.

De ‘splijtzwam’

In eerste instantie steunde Garcia zijn assistent in de verbale strijd tegen Brama, maar na intern overleg gaf de Uruguayaan de ‘splijtzwam’, die hij een maand lang compleet had genegeerd, toch een kleine bijrol in de uitvoering van zaterdag. Eentje die zich vooral zou gaan afspelen in de coulissen, maar toch... Het bakzeil dat Garcia hier haalde, ondermijnde meteen zijn geloofwaardigheid als sterke roerganger. Het zou al bijna een wonder zijn als hij zijn contract, dat komende zomer afloopt, gewoon zou uitdienen, zo luidde de verwachting. Veel critici hielden al rekening met een laatste kunstje, omdat de hooggeprezen tegenspelers uit Alkmaar zijn gezelschap volledig zouden overvleugelen.

Het statement dat de leiding gaf, versterkte het beeld van chaos en anarchie. Met geen woord werd er gerept over de crisis, enkel het feit dat gesprekken tussen fans en Boschker waren uitgelekt, werd betreurd. Veel dieper wenste Van Leeuwen c.s. naar buiten toe niet op de zaken in te gaan.

Haat, nijd en achterklap

In die sfeer van haat, nijd en achterklap vond zaterdag de grande finale plaats van soapseizoen 15, die ooit begon als hersenspinsel van Joop Munsterman, de luchtkasteelheer uit vroegere tijden, die de verhaallijnen kundig aaneenreeg. Net toen op de volgepakte tribunes het eerste oproer kraaide, en waarbij Van Leeuwen een snelle Twexit werd toegewenst, zorgden de acteurs voor een eerste gunstige wending van de soap. Met in de hoofdrol de inbreng van Giorgi Aburjania, nota bene de stand-in van Brama, die een vrije trap prachtig achter AZ-goalie Marco Bizot krulde. Nog maar amper bekomen van dit hoogstandje verhoogde basisdebutant Queensy Menig de feestvreugde met een tweede treffer, waarna de hoger aangeschreven acteurs uit Alkmaar gelijk het verzet staakten. GTST-Shakespeare 2-0. “Ons slechtste optreden van het seizoen,” velde collega-regisseur Arne Slot later een snoeihard oordeel over zijn gevallen prima donna’s.

Een verdwaald spandoek na de pauze ten spijt (‘Er is een Ted van komen en een Ted van gaan’) kon niet voorkomen dat er aan Twentse zijde enkel winnaars van het podium stapten. “Ik ben blij en trots tegelijk,” liet Gonzalo Garcia weten. “En ik heb na lange tijd weer een lach op het gezicht van Sander Boschker gezien.” Ted van Leeuwen weigerde na afloop ieder commentaar, maar de glimmende ogen vanachter het zware montuur spraken boekdelen. Weer een soapseizoen overleefd, op naar de volgende.

Lees ook:

Na maanden wint PSV weer een uitwedstrijd

Het elftal van trainer Ernest Faber was zaterdag te sterk voor ADO Den Haag: 0-3. De laatste uitzege van PSV dateerde van 29 september, bij PEC Zwolle (0-4).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden