Tour de France

Slovenië boven, een kwestie van het juiste moment op de juiste plek

De uitdager, Pogacar (wit), en de geletruidrager Roglic Beeld AFP
De uitdager, Pogacar (wit), en de geletruidrager RoglicBeeld AFP

Waarom is Slovenië opeens zo'n goed fietsland? Roglic en Pogacar noemen het geluk.

Kick Hommes

Of hij Primoz Roglic als zijn grote broer ziet, werd aan Tadej Pogacar gevraagd op de rustdag. Nou, antwoordde de 21-jarige Pogacar: “Ik heb al een broer. Primoz is meer een vriend. Behalve op de fiets.”

Vrienden, collega’s, rivalen. Het is Slovenië boven deze Tour de France, ook na de zwaarste klim van deze editie. Op 1: Primoz Roglic. Op 2: Tadej Pogacar. “Er gaat zeker een Sloveen winnen”, zei Roglic.

Maar hoe komt het dat het land nu zo’n succes heeft? Roglic en Pogacar noemen het beiden geluk. Er is nu één generatie die het goed doet. Die eerste wijst ook op zijn eigen verleden, omdat hij pas op zijn 21e ging fietsen en zodoende een apart geval is. Pogacar heeft juist wel een wielerverleden. Hij begon op zijn negende, in navolging van zijn broer, op een in eerst instantie veel te grote fiets. Ja, er zijn goede wieleropleidingen in Slovenië, zei Pogacar afgelopen week - zijn eigen vereniging bestaat al bijna 75 jaar. “Maar die blijven klein, vanwege het altijd terugkerende probleem: geld.”

‘Er kwam geen woord over fietsen uit’

Slovenië, met iets meer dan twee miljoen inwoners, heeft geen grote sportgeschiedenis, zeker niet in het wielrennen. Andrej Hauptmann won brons op het WK in 2000, Janek Brajkovic in 2010 de Dauphiné. In 2020 hebben negen mannen en vier vrouwen (een van hen is de vriendin van Pogacar) een contract op het hoogste niveau. Matej Mohoric, Jan Polanc (wiens vader Pogacar nog trainde) en Luka Mezgec rijden net als de twee toppers de Tour.

Polona Bertoncelj heeft Roglic en Pogacar zien groeien. Ze is journalist voor de Sloveense televisie en had Roglic vorig jaar in de studio tijdens een uitzending over schansspringen, precies aan de schans waar hij in 2007 zo hard viel. Daar was hij niet Roglic de fietser, maar weer eens de skispringer. Bertoncelj:“Er kwam geen woord over fietsen uit. Hij was alleen maar bezig met de springers. Tegelijkertijd keken zij heel erg tegen hem op, en zijn ze daarna gaan fietsen.”

De fiets is in Slovenië populair, zegt Bertoncelj. Net zoals skiën dat was toen Tina Maze dubbel olympisch goud won, of basketbal toen het nationale team in 2017 Europees kampioen werd. Toch zijn de toppers niet zo groot. Roglic kwam tijdens de corona-onderbreking één keer op televisie. Pogacar werd niet gevraagd. Bertoncelj: “Het grote publiek kent hem pas sinds vorig jaar, maar in Slovenië weten we wel beter. Wacht maar op Pogi, zeiden we altijd. Die wordt pas echt goed.”

Zonder Roglic en Pogacar was de berg leeg geweest

In juni was het Sloveens kampioenschap de eerste race na de coronapauze. Het stond er ondanks de maatregelen om afstand te houden stampvol op de klim naar de finish. Het gevolg van Roglic en Pogacar, zegt Bertoncelj. “Als zij er niet waren geweest, was die berg leeg geweest.”

Wel opvallend: hoe relatief klein de sport ook is, er zijn al Sloveense wielrenners vanwege doping geschorst. Kristijan Koren en Borut Bozic bleken genoemd in Operatie Aderlass, het dopingschandaal rond sportarts Mark Schmidt. Zowel Roglic als Pogacar antwoordden op vragen daarover dat ze te vertrouwen zijn.

Lees ook:

Roglic’ ontwikkeling gaat even snel als hij klimt

Primoz Roglic fietst pas negen jaar en is op weg naar wat zijn grootste zege ooit kan worden. Zijn ontwikkeling gaat razendsnel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden