Voetbal

Slot laat AZ ineens op hol slaan

De AZ-coach Arne Slot langs de lijn tijdens de wedstrijd tegen Napoli afgelopen week, die eindigde in een gelijkspel.  Beeld BSR Agency
De AZ-coach Arne Slot langs de lijn tijdens de wedstrijd tegen Napoli afgelopen week, die eindigde in een gelijkspel.Beeld BSR Agency

Arne Slot werd ontslagen als trainer van AZ omdat hij gesprekken voerde met Feyenoord.

Zonde dat het zo is gelopen, zei Teun Koopmeiners na de verloren wedstrijd van AZ zondagmiddag tegen FC Groningen (1-2). De aanvoerder doelde op het plotselinge vertrek van trainer Arne Slot een dag eerder. De ‘hectische en chaotische’ zaterdag werkte tegen Groningen misschien wel na bij AZ. Het was niet helemaal zichzelf, incasseerde twee rode kaarten en verloor voor het eerst dit seizoen.

Toch zal vriend en vijand het erover eens zijn dat in dit nog relatief jonge AZ veel meer voetbal en toekomst zit dan in het huidige Feyenoord. Dat modderde zondag in de eigen Kuip weer zonder ideeën en krachteloos voort tegen Heracles (0-0), wat allang geen incident meer is. Met de wetenschap dat het toekomstperspectief voor deze selectie ook weinig hoopvol is, doemt de vraag op wat Slot bezielt om toch liever in Rotterdam-Zuid zijn carrière voort te willen zetten dan bij AZ.

Blijkbaar speelt dat al langer. Twee maanden terug ontving hij van AZ een voorstel tot verlenging van zijn contract inclusief salarisverhoging. Daar reageerde hij niet op, tot irritatie van de clubleiding in Alkmaar. Toen Slot zaterdagochtend om 9.15 uur zijn auto bij het Afas-stadion had geparkeerd, voor de laatste training voor het thuisduel met FC Groningen, werd hij binnengeroepen. Algemeen directeur Robert Eenhoorn en technisch directeur Max Huiberts vroegen hem wat er klopte van de mediaberichten dat Slot in gesprek was met Feyenoord om na dit seizoen de opvolger van Dick Advocaat te worden. Slot bevestigde dat. Op staande voet werd hij ontslagen.

Het zelfbeeld van AZ

Een emotionele beslissing? Nee, zei Huiberts een dag later. “We denken rationeel en het was niet een heel lastige beslissing.” De AZ-directie was verbolgen dat hen niet op de hoogte had gesteld van zijn vrijage met Feyenoord. Huiberts verklaarde dat Slots voorganger John van den Brom het wel altijd alles open en eerlijk intern had gedeeld. Slot had dat niet gedaan, wat leidde tot een vertrouwensbreuk. Dat hij uitgerekend met Feyenoord praatte, een directe concurrent, was daarin cruciaal. Huiberts: “Als het een buitenlandse club was geweest, was het natuurlijk anders geweest.”

Feitelijk voelt AZ zich beledigd dat Slot blijkbaar liever bij Feyenoord zou willen werken dan in Alkmaar. Dat zegt iets over de status die de clubleiding bij AZ zichzelf tegenwoordig toedicht. Het beschouwt zich als een topclub die niet onder hoeft te doen voor de klassieke topdrie, zeker voor Feyenoord niet. In het afgelopen, afgebroken seizoen stond het op de laatste speeldag in maart gelijk met Ajax, waar het twee keer van won. Europees staat AZ door knappe resultaten tegen Napoli en Real Sociedad op de drempel van overwintering.

Dat betekent dat veel relatief jonge spelers als Stengs, Koopmeiners, Wijndal en Boadu - net als Bizot allemaal international - in de belangstelling komen van grote clubs. AZ zal daar intern op moeten anticiperen. Al die vertrouwelijke gesprekken over transfers en mogelijke nieuwe spelers kunnen niet meer in volledige openheid en vertrouwelijkheid plaatsvinden als Slot zou blijven, was de gedachte bij AZ. “We willen een hoofdtrainer die volledig gefocust is op AZ”, zei Huiberts.

Verlies tegen Groningen

Slot (42), oud-speler van PEC Zwolle, NAC en Sparta, liet zelf weten dat hij professioneel genoeg is om die zaken prima te kunnen scheiden. Die kans krijgt hij niet meer. Hij zou al meerdere gesprekken hebben gevoerd met Frank Arnesen, technisch directeur van Feyenoord. De Rotterdamse clubleiding wil met Slot een nieuwe weg inslaan.

De afgelopen jaren, ook in het tijdperk-Advocaat, waren veel gericht op de korte termijn en op aankopen voor niet al te veel geld. Arnesen wil nu, noodgedwongen door die financiële beperkingen, het beleid meer gaan richten op het ontwikkelen van jongere spelers die op termijn geld op kunnen leveren. Advocaat liet zondag na de wedstrijd tegen Heracles weten dat hij niet wist van de flirts met Slot. “Ik heb het voor kennisgeving aangenomen. Wat moet ik daarmee? Ik ga er niet over en ik heb er geen invloed op”, zei Advocaat die al langer een stroeve relatie onderhoudt met Arnesen.

Slot zal vooral gevallen zijn voor de allure van de traditionele volksclub met haar rijke en roemruchte historie. Hij werkte in totaal 3,5 jaar in Alkmaar, de laatste anderhalf jaar als hoofdtrainer. Zijn assistent Pascal Jansen mag nu het seizoen afmaken als hoofdtrainer bij AZ. Dat van Groningen werd verloren lag niet aan hem. Wel aan de rode kaarten voor Midtsjö en Martins Indi die de wedstrijd na rust (1-0) helemaal lieten kantelen

Lees ook:

Henk Hoijtink over Arne Slot: Hij maakt het nooit nodeloos ingewikkeld

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden