ShorttrackKwalificatie OS

Sjinkie Knegt en co. halen in Dordrecht laatste olympische startplek binnen

Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat aan kop in de kwartfinale van de 1500 meter tijdens de ISU World Cup Shorttrack.  Beeld ANP
Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat aan kop in de kwartfinale van de 1500 meter tijdens de ISU World Cup Shorttrack.Beeld ANP

Sjinkie Knegt haalde samen met Itzhak de Laat en Jens van 't Wout de laatste ontbrekende startplek voor de Spelen binnen. Een oppepper, ook voor hemzelf. Want heel tevreden rijdt hij nog niet in de rondte.

O, hij voelde zeker wel druk, vertelde Sjinkie Knegt donderdagmiddag langs de shorttrackbaan in Dordrecht. Daar, even eerder, had hij samen met zijn ploeggenoten net de laatste startplek voor de Olympische Spelen veiliggesteld, waardoor Nederland met het maximale aantal van vijf mannen en vijf vrouwen deel mag nemen. “Maar dan ga ik wel goed, altijd.”

De derde startplek op de 1500 meter was het laatste nog ontbrekende puzzelstuk van de olympische kwalificatieperiode, die vier wereldbekerwedstrijden duurde. Elke andere startplek was veroverd, bij de mannen en vrouwen. Maar op de 1500 meter moest er nog voor worden gereden: de drie deelnemende Nederlanders moesten minimaal de halve finale halen, om zo genoeg punten bijeen te rijden voor een derde startplek op de afstand.

Daardoor werd opeens een donderdag, normaal gesproken alleen een simpel te halen kwalificatiemoment, opeens een belangrijke dag. De rijders was zeker op het hart gedrukt geen risico's te nemen, zei Knegt (32). “Woensdagavond bij de bespreking, en donderdag nog een keer in de kleedkamer. We moesten door naar de halve finale.”

Uiteindelijk lukte dat, maar kantje boord. Jens van ‘t Wout ging op basis van tijd naar de halve finale, Knegt en De Laat reden samen in een heat en gingen als nummers één en twee door naar de halve eindstrijd. Zij kregen hulp van hun Israëlische ploeggenoot en vriend Vladislav Bykanov, die achter de twee op kop rijdende Nederlanders de deur vakkundig dicht hield voor achteropkomende concurrenten.

Knegt maakte die race wel indruk, door rondenlang op kop te rijden. Een teken dat zijn vorm wel goed is. Toch was Knegt feitelijk gepasseerd voor de 1500 meter, nadat hij vorige week in Hongarije te vaak in het ‘grijze gebied’ was gekomen: die posities in de wedstrijd waarin een foutje snel wordt afgestraft. En Knegt liep daar tegen penalty’s op, waardoor een goede klassering verkeken was op zijn 1500 meter. Daardoor liep Nederland toen het maximaal aantal startplekken al mis.

Bondscoach Otter had voor ‘Dordrecht’ gekozen voor jongens die ‘hun emoties in bedwang moesten houden’. Knegt gaf donderdagmiddag aan dat hij van de afstand af was gehaald omdat hij ‘te veel risico’s had genomen’. Iets wat hij had begrepen. Toch kon hij starten, omdat vervanger Sven Roes woensdag een enkelblessure opliep bij een harde val.

De beslissing van Otter gaf wel aan dat Knegt, voorheen toch de grote man van het Nederlandse shorttrack, nog niet zijn topvorm te pakken heeft. Knegt zit op souplesse ‘net niet’ goed, zei Otter. Hij heeft meer flair nodig, meer vertrouwen ook. Zelf weet Knegt ook wel dat het moeizaam gaat. Toch kan hij er de vinger niet op leggen. “Bij een wereldbeker kan het niks zijn, en na een week rust is het wel mogelijk om ontspannen te zijn. We zoeken nog naar hoe dat kan. Het is niet iets fysieks in ieder geval. Ik haal er vertrouwen uit dat ik vandaag zo rond kan rijden.”

De mogelijkheid is dat Knegt ook buiten de olympische ploeg valt, ook al hielp hij donderdag bij het veiligstellen van de laatste startplek. “Dat is iets voor later. Ik ben nu blij dat het team het heeft gehaald. Dat is het belangrijkst.”

Lees ook:

Is de piek van de populariteit van shorttrack schaatsen bereikt?

De populariteit van shorttrack is flink gestegen. Toch stagneren de kijkcijfers voor het shorttrack al twee jaar. Heeft het shorttrack een plafond bereikt?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden